Kokeile kuukausi maksutta

Rakli: Suhdannehuippu ohi pk-seudun kiinteistö- ja rakennusmarkkinoilla

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Rakli ry:n tuoreen suhdannetiedotteen mukaan suhdannehuippu on nyt ohitettu pääkaupunkiseudun kiinteistö- ja rakennusmarkkinoilla, mutta näkymät ovat kuitenkin edelleen hyvät.

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Rakli ry:n tuoreen suhdannetiedotteen mukaan suhdannehuippu on nyt ohitettu pääkaupunkiseudun kiinteistö- ja rakennusmarkkinoilla, mutta näkymät ovat kuitenkin edelleen hyvät.

Asuntomarkkinoita vaivaa lievä epävarmuus. Asuntokaupan hidastuminen viime vuoden lopulla on kasvattanut pääkaupunkiseudulla myymättömien asuntojen määrän noin 600 asuntoon. Silti uusien asuntojen hinnat ovat nousseet käytettyjä nopeammin. Korkojen lasku ja asuntojen hintojen nousun hidastuminen parantavat kuitenkin kuluttajien asunnonostokykyä, eikä hintojen odoteta laskevan. Asuntotuotannon volyymin kasvattamista rajoittaa kuitenkin tonttimaan saatavuus.

Liike- ja toimitilarakentaminen säilyy edelleen korkeana, mutta rakentamisen kasvu hiljenee. Loppuvuodesta uutta liike- ja toimistotilaa tulee markkinoille ennätysmäärä. Uusien tilojen valmistuminen kasvattaa erityisesti toimistotilojen vajaakäyttöastetta ja lisää painetta vanhojen tilojen peruskorjaamiseksi. Vuokrien nousu pääkaupunkiseudulla jatkuu. Kiinteistömarkkinoille odotetaan aiempaa enemmän kotimaisia toimijoita.

Infrarakentaminen pääkaupunkiseudulla jatkuu vilkkaana. Vuosaaren sataman työt jatkuvat ja muita tie- ja ratatöitä on käynnissä runsaasti. Lisäksi hallitus käynnistää ennätysmäärän liikennehankkeita vuosina 2009-2010.

Urakkatarjoushinnat ovat nousseet tammikuun 2008 tietojen mukaan noin 6 prosenttia vuodessa. Tarjoukset ylittävät vuoden 2007 tason kustannusarviot muutamalla prosentilla. Korkeasuhdanteen myötä myös kustannusarvioita on nostettu. Urakkatarjouksista vastataan vain hieman yli joka toiseen tarjouspyyntöön. Hankkeita saadaan kuitenkin kohtuullisesti liikkeelle. Rakentamisen kasvu vauhdittaa myös rautakaupan myyntiä.

Rakennusliikkeillä oli vuodenvaihteessa 14 prosenttia korkeampi tilauskanta kuin vuotta aiemmin nimellishinnoin mitattuna. Rakentamista vaivaa kuitenkin työvoimapula, josta pääkaupunkiseudulla kärsii jopa 60 prosenttia yrityksistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakli: Suhdannehuippu ohi pk-seudun kiinteistö- ja rakennusmarkkinoilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat