Kokeile kuukausi maksutta

Relacomin työntekijät menossa lakkoon torstaina

Tietoliikenneverkkojen asennus- ja huoltoyhtiö Relacom Finland Oy:n työntekijät ovat aikeissa aloittaa työtaistelun torstaina 27.3. vastalauseena yhtiön toiminnalle yhteistoimintaneuvotteluissa. Lakko kestäisi kaksi päivää. Työtaistelutoimen toteuttaisivat yhdessä Toimihenkilöunioni TU, Sähköliitto ja Metalliliitto. Relacomin toimihenkilöiden pääluottamusmies Ola Kuusisto arvioi Rakennuslehdelle, että työtaisteluun osallistuisivat kaikki yhtiön työntekijät ylintä johtoa ja ylempiä toimihenkilöitä lukuun ottamatta eli yhteensä noin 1 700 työntekijää. Heistä noin 600 on toimihenkilöitä.

Tietoliikenneverkkojen asennus- ja huoltoyhtiö Relacom Finland Oy:n työntekijät ovat aikeissa aloittaa työtaistelun torstaina 27.3. vastalauseena yhtiön toiminnalle yhteistoimintaneuvotteluissa. Lakko kestäisi kaksi päivää. Työtaistelutoimen toteuttaisivat yhdessä Toimihenkilöunioni TU, Sähköliitto ja Metalliliitto. Relacomin toimihenkilöiden pääluottamusmies Ola Kuusisto arvioi Rakennuslehdelle, että työtaisteluun osallistuisivat kaikki yhtiön työntekijät ylintä johtoa ja ylempiä toimihenkilöitä lukuun ottamatta eli yhteensä noin 1 700 työntekijää. Heistä noin 600 on toimihenkilöitä.

Työtaistelu-uhan taustalla ovat Relacomin huomenna (26.3.) päättyvät yt-neuvottelut, joissa yhtiö tavoittelee 380 henkilötyövuoden vähennystä. Liitot painostavat työtaistelu-uhalla Relacomia jatkamaan yt-neuvotteluja. Kuusisto kertoo, että uhka työtaistelusta väistyy, mikäli osapuolet pääsevät sopuun huomenna tai yhtiö suostuu jatkamaan neuvotteluja. Liittojen mukaan neuvotteluja ei voida päättää vielä huomenna, koska vasta edellisen 19.3. pidetyn yt-kokouksen jälkeen henkilöstön edustajille on annettu selvitys vähennysten kohdistumisesta.

”Neuvottelut on saatettava loppuun yt-lain mukaisesti. Vasta nyt saatujen selvitysten perusteella on lain mukaiset edellytykset keskustella työnantajan esityksen perusteista, vaihtoehdoista, henkilöstön uudelleen sijoittumisesta ja koulutuksesta. Tämä vie aikaa vielä useita viikkoja”, Kuusisto kertoo.

Relacom on perustellut helmikuussa alkaneita yt-neuvotteluja kiristyneellä markkinatilanteella ja heikentyneellä tuloksella. Yhtiö osti vuodenvaihteessa YIT:ltä verkkopalvelut-liiketoimintaryhmän eli pääasiassa vanhan Primatel Oy:n, jonka YIT osti Soneralta vuonna 2002. Ostetun liiketoiminnan liikevaihto oli 83,7 miljoonaa euroa vuonna 2006 ja työntekijöitä ryhmässä oli noin tuhat. Elisa puolestaan ulkoisti toissa syksynä Relacomille yhteensä yli 300 toimihenkilöä ja työntekijää.

Kuusiston mukaan työntekijäpuolella ymmärretään, että vuodenvaihteessa tapahtuneen kahden ison yhtiön yhteensulautumisen johdosta Relacomin toiminnassa on päällekkäisyyksiä ja alan kilpailu on kovaa.

”Väistämättä tulee varmasti olemaan henkilöstövähennyksiä. Mitkä ovat sitten määrät, ne ratkeavat sitten, kun neuvottelut on käyty”, Kuusisto toteaa.

Henkilöstön mukaan yhtiö ei ole ollut halukas keskustelemaan vaihtoehdoista irtisanomisille.

”Irtisanottavien määrää ei ole arvioitu tarkoituksenmukaisella tavalla toiminnalliset ja alueelliset tarpeet huomioiden. Mikäli irtisanomiset toteutetaan työnantajan suunnittelemalla tavalla, tulee se aiheuttamaan ongelmia asiakasvastuiden hoitamisessa ja töiden siirtymistä edelleen alihankintaan”, arvioi puolestaan Sähköliiton vastaava työehtoasiamies Sauli Väntti.

Henkilöstö edellyttää yhtiön sitoutuvan siihen, että irtisanomisten toteutuessa töitä ei siirretä alihankintaan. Myös yt-neuvotteluja Relacomin ja henkilöstön välillä tulee jatkaa niin kauan, kunnes todellinen henkilöstön vähentämistarve on kartoitettu ja yt-lain tarkoittamalla tavalla on selvitetty mahdolliset vaihtoehdot irtisanomisille.

Valtakunnalliset teleoperaattorit ovat Relacomin asiakkaita. Työtaistelu vaikuttaa operaattoreiden kiinteiden ja matkapuhelinverkkojen rakentamiseen, asentamiseen ja ylläpitämiseen. 
 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Relacomin työntekijät menossa lakkoon torstaina”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat