Kokeile kuukausi maksutta

Virolaislehti: Merko Ehitus tienasi satoja miljoonia kruunuja maanvaihtokaupoilla

Virolaislehden mukaan rakennusyhtiö Merko Ehitus on ansainnut satoja miljoonia Viron kruunuja valtion kanssa tehdyistä maanvaihtokaupoista, joiden yhteydessä yhtiön syytetään tarjonneen lahjuksia. Äripäev-lehden torstain numerossa todetaan, että Merkon maanvaihdon avulla saavuttama voitto muodosti noin viidenneksen yhtiön koko voitosta vuosina 2006 ja 2007.

Virolaislehden mukaan rakennusyhtiö Merko Ehitus on ansainnut satoja miljoonia Viron kruunuja valtion kanssa tehdyistä maanvaihtokaupoista, joiden yhteydessä yhtiön syytetään tarjonneen lahjuksia. Äripäev-lehden torstain numerossa todetaan, että Merkon maanvaihdon avulla saavuttama voitto muodosti noin viidenneksen yhtiön koko voitosta vuosina 2006 ja 2007.

Virolaislehti on laskenut Merkon tienanneen jo tähän mennessä ainakin 200 miljoonaa kruunua (noin 12,8 miljoonaa euroa) rakentamalla asuintaloja maanvaihdon kautta saamalleen maalle. Lisäksi yhtiön arvioidaan ansaitsevan vielä 150-300 miljoonaa kruunua (noin 9,6-19,2 miljoonaa euroa) lisää kehittämällä toistaiseksi rakentamattomia maanvaihdon kautta saatuja maita.

Merkon asuinrakentamisen divisioonan johtaja Tiit Kuusik sanoi kuitenkin virolaislehdelle, että lehden esittämät arviot ovat liioiteltuja. Jotkut analyytikot ovat puolestaan arvioineet Merkon kärsineen miljardien kruunujen vahingot menetettyjen sopimuksien, huonon julkisuuden sekä osakekurssin laskun takia. Muun muassa Latvian hallinto jätti Merkon ja sen latvialaisen tytäryhtiön SIA Merksin Latvian kansalliskirjaston rakentamista koskevan tarjouskilpailun ulkopuolelle maanvaihtokauppoihin liittyvien rikosepäilyjen vuoksi.

Merko Ehituksen on väitetty saaneen vaihdettua suojelluilta alueilta ostamiaan maa-alueita valtion maahan. Yhtiötä ja sen pääomistaja Toomas Annusta on epäilty lahjuksen tarjoamisesta sekä epärehellisyydestä maanvaihtokauppojen yhteydessä. Merko Ehitus ja Annus kuitenkin kieltävät edelleen tarjonneensa lahjuksia.

Mikäli Merko tuomitaan lahjusten antamisesta viranomaisille, yhtiö voi saada 250 miljoonaan kruunuun kohoavat sakot, ja yhtiö voidaan jopa lakkauttaa. Tämän välttämiseksi Merko ilmoitti viime viikolla suunnitelmistaan jakautua kahteen osaan. Toinen yhtiö jatkaisi liiketoimintaa ja toinen vastaisi maanvaihtokauppoja koskevista rikosoikeudellisista toimenpiteistä.

Rikosoikeudellisista toimenpiteistä vastaavaan Merkon puoliskoon jäisivät sen kaksi tytäryhtiötä OÜ Woody ja KV Tarantel, jotka olivat pääasialliset toimijat maanvaihtokauppojen yhteydessä. Kyseiset yhtiöt saivat yhteensä 34 maa-aluetta valtiolta. Tonteista 24 oli Tallinnassa. Yli puolet tonteista on jo kehitetty pääasiassa rakentamalla asuinrakennuksia. Viisi tonttia on myös myyty eteenpäin.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Virolaislehti: Merko Ehitus tienasi satoja miljoonia kruunuja maanvaihtokaupoilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat