Kokeile kuukausi maksutta

Yhdysvaltain asuntokauppojen määrä kääntyi kasvuun helmikuussa

Yhdysvaltain asuntokauppojen määrä kasvoi kuluvan vuoden helmikuussa tammikuuhun verrattuna. Kyseessä oli ensimmäinen kerta puoleen vuoteen, kun kauppojen määrä kasvoi. Kasvu yllätti markkinat, sillä ekonomistit olivat ennustaneet määrän laskevan. Viime vuoden helmikuuhun verrattuna asuntokauppojen määrä kuitenkin supistui. Myös asuntojen hinnat jatkoivat laskuaan. Asiasta kertoi Yhdysvaltain Kiinteistövälittäjien liitto NAR (The National Association of Realtors).

Yhdysvaltain asuntokauppojen määrä kasvoi kuluvan vuoden helmikuussa tammikuuhun verrattuna. Kyseessä oli ensimmäinen kerta puoleen vuoteen, kun kauppojen määrä kasvoi. Kasvu yllätti markkinat, sillä ekonomistit olivat ennustaneet määrän laskevan. Viime vuoden helmikuuhun verrattuna asuntokauppojen määrä kuitenkin supistui. Myös asuntojen hinnat jatkoivat laskuaan. Asiasta kertoi Yhdysvaltain Kiinteistövälittäjien liitto NAR (The National Association of Realtors).

Asuntokauppojen määrä nousi helmikuussa hieman yli 5 miljoonaan kauppaan, kun se oli tammikuussa noin 4,9 miljoonaa.  Vaikka nousua oli 2,9 prosenttia, jäi helmikuun asuntokauppojen määrä viime vuoden noin 6,6 miljoonasta kaupasta lähes neljänneksen.  

Asuntojen keskihinnat puolestaan laskivat 8,2 prosenttia vuotta aiemmasta. Vanhojen asuntojen keskihinta laski helmikuussa 195 900 dollariin, kun se vuotta aiemmin oli 213 500 dollaria.

Yhdysvaltain suurimpiin asuntorahoitusyhtiöihin kuuluva Freddie Mac kertoo 30 vuoden kiinteäkorkoisen asuntolainen olleen 5,76 prosenttia tammikuussa ja helmikuussa keskikorko nousi 5,92 prosenttiin.

Kiinteistövälittäjien liiton pääekonomisti Lawrence Yunin mukaan asuntokaupan kasvu johtui asuntojen hintojen laskusta. ”Asuntojen hintojen, korkojen ja tulojen suhde on palannut  sellaiseksi, että ostajat ovat jälleen vakavissaan asuntojen ostamisen suhteen”, Yun toteaa.

Yun kertoo, että Kiinteistövälittäjien liitossa ei uskota merkittävään asuntojen myynnin kasvuun ennen kuluvan vuoden toista puoliskoa. Hänen mukaansa helmikuun nousu on kuitenkin merkki markkinoiden tasaantumisesta. Lisäksi hän arvioi, että myynnissä olevien asuntojen supistumisen pitäisi nostaa hintoja myöhemmin tänä vuonna. NAR:n mukaan myynnissä olevien asuntojen määrä supistui 3,0 prosenttia helmikuussa.  

NAR:iin kuuluu 1,3 miljoonaa kiinteistövälittäjää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Yhdysvaltain asuntokauppojen määrä kääntyi kasvuun helmikuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat