Kokeile kuukausi maksutta

Asunnon myyminen vie nyt hieman aiempaa kauemmin

Asuntojen viime vuosien hintaralli on rauhoittumassa. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton julkistaman suhdannekatsauksen mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen nousu on kuluneen vuoden aikana tasaantunut ja kääntynyt eräillä alueilla hienoiseen laskuun.

Asuntojen viime vuosien hintaralli on rauhoittumassa. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton julkistaman suhdannekatsauksen mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen nousu on kuluneen vuoden aikana tasaantunut ja kääntynyt eräillä alueilla hienoiseen laskuun.

Keskusliiton toimitusjohtajan Jukka Malilan mukaan epärealistiset hintaodotukset ovat vähentyneet.

– Tässä markkinatilanteessa kauppaa tehdään kun kohde on laadukas, oikein hinnoiteltu ja sijaitsee järkevässä paikassa, Malila arvioi keskiviikkona.

Keskusliiton mukaan koko maassa vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen nousu jäi alkuvuonna puoleen prosenttiin vuodentakaiseen verrattuna. Muun muassa Helsingissä , Espoossa ja Vantaalla hintojen nousu jatkui. Sen sijaan esimerkiksi Oulussa ja Jyväskylässä kirjattiin hintojen laskua.

Ostajat hermoilevat korkoja ja talouden näkymiä

Asunnonostajien varovaisuutta ovat lisänneet korkojen nousu, talouden epävarmuudet ja huoli tulevaisuudesta. Kasvanut epävarmuus on näkynyt asuntojen myyntiaikojen pidentymisenä.

Kiinteistönvälitysalan keskusliitosta kerrotaan, että asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet alkuvuonna keskimäärin yli 65 vuorokauteen. Tosin muutos ei ole dramaattinen, sillä vuodessa myyntiaikoihin on tullut reilu viikko lisää.

Malilan mukaan epävarmuuden kasvusta huolimatta asuntokauppa on käynyt alkuvuonna viime vuoden malliin. Tammi-maaliskuussa myytiin hieman vähemmän asuntoja kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta ennakkotietojen perusteella huhtikuussa kauppamäärä ylitti viime vuoden tahdin.

Viime vuodet ovat olleet erittäin vilkkaita asuntokauppavuosia. Mikäli asuntokaupan vauhti jatkuu tällaisena, myös tästä vuodesta voi muodostua hyvä kauppavuosi, Malila sanoo.

Keskiviikkona oli tarkoitus saada myös Tilastokeskuksen luvut alkuvuoden asuntokaupan vireestä. Tilastokeskuksen kehittämispäällikön Ilkka Lehtisen mukaan tilastoja ei kuitenkaan teknisten ongelmien takia saatu vielä valmiiksi. Luvut on tarkoitus julkistaa ensi viikon perjantaina.

Lehtinen ei keskiviikkona vielä halunnut ruveta tekemään tarkkaa analyysia alkuvuoden asuntokaupasta.

– Dramaattista muutosta ei vaikuttaisi tapahtuneen, Lehtinen totesi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asunnon myyminen vie nyt hieman aiempaa kauemmin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat