Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalalla oli kaikkien aikojen tulosvuosi

Rakennuslehden yli 350 yritykseltä keräämät tulostiedot kertovat, että viime vuosi oli rakennusalalle kaikkien aikojen paras. Rakennusalan pörssiyrityksiä Rakennuslehdelle analysoinut professori Jarmo Leppiniemi kuvaa vuotta hyvin ristiriitaiseksi: ”Alalla tehtiin tulosennätyksiä, mutta yritysten pörssikursseissa tapahtui romahduksia. Pörssissä nähtiin kaikkien aikojen nousu ja lasku.”

Rakennuslehden yli 350 yritykseltä keräämät tulostiedot kertovat, että viime vuosi oli rakennusalalle kaikkien aikojen paras. Rakennusalan pörssiyrityksiä Rakennuslehdelle analysoinut professori Jarmo Leppiniemi kuvaa vuotta hyvin ristiriitaiseksi: "Alalla tehtiin tulosennätyksiä, mutta yritysten pörssikursseissa tapahtui romahduksia. Pörssissä nähtiin kaikkien aikojen nousu ja lasku."

image

”Viime vuosi oli suunnittelu- ja konsulttitoimistoille paras vuosi ikinä”, sanoo Suunnittelu- ja konsuttitoimistojen liiton toimitusjohtaja Timo Myllys. ”Huvittavaa oli, että luulin jo vuoden 2006 olleen sitä.” Erityisen hyvin pärjäsivät arkkitehtitoimistot ja rakennuttajakonsultit.

Rakennusalan yritysten liikevaihdot kasvoivat viime vuonna keskimäärin lähes viidenneksellä ja liiketulosprosentti nousi keskimäärin lähes prosenttiyksikön ja suunnittelu- ja konsulttitoimistoilla peräti 1,5 prosenttiyksikköä.

Rakennusliikkeiden kannattavuus parani neljättä vuotta peräkkäin. Rakennusliikkeiden liiketulos nousi yli 7 prosenttiin liikevaihdosta, mikä on erittäin korkea suhde, kun ottaa huomioon, että merkittävä osa liikevaihdosta on läpilaskutusta. Parasta tulosta tehtiin asunto- ja toimistogryndaamisella ja heikointa puhtaalla urakoinnilla.

”Rakennustuoteteollisuudellekin vuosi oli erittäin hyvä”, sanoo Rakennusteollisuus RT:n puheenjohtaja, Maxitin toimitusjohtaja Magnus Holm. Erityisen hyvää tulosta teki betoni-, laasti- ja eristeteollisuus. Sen sijaan pientalorakentamiseen tuotteita toimittavat yritykset kärsivät pien- ja rivitalorakentamisen edelleen jatkuvasta hiipumisesta.

Viime vuosi ei ollut rakennusalan yrityksille hyvästä tuloskehityksestä huolimatta kuitenkaan helppo. Siitä piti huolen kustannuspaineet ja pula materiaaleista, työvoimasta, työnjohtajista ja suunnittelijoista.

Tarkemmat tiedot rakennusalan yritysten tuloksista on torstaina 24.4. ilmestyvässä Rakennuslehdessä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalalla oli kaikkien aikojen tulosvuosi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat