Kokeile kuukausi maksutta

Korjausrakentaminen pitää yllä talotekniikan kysyntää

Rakentamisen epävarmat tunnelmat eivät ole tarttuneet talotekniikan alan urakoitsijoihin. Sähkö- ja lvi-urakoitsijat odottavat korjausrakentamisen pitävän alan kysyntää yllä.

Rakentamisen epävarmat tunnelmat eivät ole tarttuneet talotekniikan alan urakoitsijoihin. Sähkö- ja lvi-urakoitsijat odottavat korjausrakentamisen pitävän alan kysyntää yllä.

Talotekniikkaliiton suhdannekyselyn mukaan 39 prosenttia urakoitsijoista odottaa korjausrakentamisen suhdanteen paranevan lähikuukausina. Suhdanteen viilenemistä povaa vain kolme prosenttia vastanneista.

Hieman epävarmemmin urakoitsijat suhtautuvat uudisrakentamiseen, jossa painopiste on siirtynyt asunnoista teollisuus- ja varastorakennuksiin. Kysynnän romahtamista urakoitsijat eivät povaa, mutta 12 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi suhdanteen heikkenevän.

Urakoitsijoiden myönteisiä näkymiä ruokkii viimevuotista vahvempi tilauskanta. Sähköurakoitsijoilla on tällä haavaa tilauksia yli viideksi kuukaudeksi, ja lähes samaan yltävät lvi-urakoitsijatkin.

Työnjohtajista pulaa

Kuten muussakin rakentamisessa, myös talotekniikassa pidetään uhkana luotettavan ammattityövoiman saatavuutta. Osittain työvoimapula on jo jarruttanut yritysten mahdollisuuksia ottaa tilauksia vastaan.

– Todellista pulaa on jo nyt työnjohtajista, sanoi liiton toimitusjohtaja Jari Syrjälä.

Liiton kyselyn mukaan tekniset urakoitsijat ovat valmiita palkkaamaan syksyyn mennessä yli 200 työntekijää lisää. Viime vuonna ala työllisti 9 400 ihmistä eli reilut sata enemmän kuin toissa vuonna.

Urakat kallistuvat

Kyselyn mukaan urakkahinnat näyttäisivät olevan nousussa. Ala arvioi urakkahintojen nousevan syksyyn mennessä 1,5 prosenttia, kun puolen vuoden aikana korotusta on tullut 0,9 prosenttia.

– Ilmassa lienee hermostumisen merkkejä, kun hintoja ei ole kapasiteetin ollessa täyskäytössä uskallettu nostaa tarvikkeiden ja palkkojen nousua vastaaviksi, arvioi Syrjälä.

Syrjälä muistutti, että tälle vuodelle alan palkkaratkaisut olivat 5-6 prosentin luokkaa. Lisäksi etenkin lvi-tarvikkeiden hintojen nousu on jatkunut keskimääräistä ripeämpänä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Korjausrakentaminen pitää yllä talotekniikan kysyntää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat