Kokeile kuukausi maksutta

KHO torppasi hakemuksen Kirkkonummen golfkentästä

Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi Kirkkonummelle golfkenttää ajaneen yhtiön hakemuksen. Hanke joutui jo alunperin vastatuuleen, kun alueen asukkaat vastustivat kenttää.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi Kirkkonummelle golfkenttää ajaneen yhtiön hakemuksen. Hanke joutui jo alunperin vastatuuleen, kun alueen asukkaat vastustivat kenttää.

Asukkaita huolestutti muun muassa lasten liikenneturvallisuus. He olivat näreissään myös siitä, että golfaajat olisivat kulkeneet pelipaikalle yksityistien poikki.

Asukkaiden vastustuksesta huolimatta Kirkkonummen kunta oli aiemmin myöntänyt golfhankkeelle suunnittelutarveratkaisun, jota haetaan yleensä silloin, kun suunnitellulla rakennusalueella ei ole voimassaolevaa asemakaavaa. Vasta tämän jälkeen yhtiölle olisi voitu myöntää varsinainen rakennuslupa.

Suunnittelutarveratkaisuun liitettiin kuitenkin erinäisiä ehtoja. Niiden mukaan alueella olisi muun muassa pitänyt ennen toimenpideluvan hakemista tehdä Museoviraston vaatimat koekaivaukset siltä varalta, että alueella on muinaisjäännöksiä. Myös vedenottoon läheisestä järvestä olisi pitänyt hakea erillinen lupa.

Kivikautisia löytöjä

KHO perusteli ratkaisuaan muun muassa Museoviraston lausunnolla. Sen mukaan golfkentän suunnitellulta alueelta tunnetaan kolme kivikautista asuinpaikkaa ja kahdeksan kivikautisten esineiden löytöpaikkaa, joista osa saattaa Museoviraston mielestä olla muinaisia asuinpaikkoja.

Lisäksi golfkenttä olisi KHO:n mukaan lohkaissut liian ison palan alueesta. KHO katsoi myös, että kentän ympäristövaikutuksesta annetut arviot ja selvitykset eivät olleet riittäviä.

Asiaa aiemmin käsitellyt Helsingin hallinto-oikeus jätti joitain asukkaiden valituksia käsittelemättä muun muassa siksi, että osa heistä oli vain vuokralaisina alueella. Helsingin hallinto-oikeus käsitteli kahden asukkaan ja yhden yhdistyksen valitukset, jotka kaikki hylättiin.

Asukkaat valittivat asiasta vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka ratkaisi asian asukkaiden hyväksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “KHO torppasi hakemuksen Kirkkonummen golfkentästä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat