Kokeile kuukausi maksutta

Vain kaksi asuntomessutaloa yltää A-luokkaan

Motivan teettämä selvitys Vaasan asuntomessujen energiankulutuksesta paljastaa asuntorakentamisen raadollisuuden. Vain kaksi taloa sai A-luokan energiantodistuksen suurimman osan jäädessä C-E -luokkaan. Tulokset osoittavat, että energia-asioissa asuntomessut ovat ottaneet pahasti takapakkia.

Motivan teettämä selvitys Vaasan asuntomessujen energiankulutuksesta paljastaa asuntorakentamisen raadollisuuden. Vain kaksi taloa sai A-luokan energiantodistuksen suurimman osan jäädessä C-E -luokkaan. Tulokset osoittavat, että energia-asioissa asuntomessut ovat ottaneet pahasti takapakkia.

image

Asuntomessualueen lämmöntuotanto pohjautuu innovaatioon, jonka ansiosta lämmittäminen on lähes ilmaista. Tämä on johtanut siihen, että energiansäästölle on annettu piut paut. Taloudellisesti järkevä on kuitenkin eettisesti arveluttavaa. Asiaan olisi pitänytkin puuttua asemakaavassa tai tontinluovutussopimuksissa.

Energiatodistukset laadittiin kaikkiaan 13 asuntomessutalolle ja yhdelle kerrostalolle (Suvituuli). Pientaloista vain kaksi – Eliittitalojen Atrium Elite ja Kastellin Aika – on A-luokkaa. Suurin osa eli kahdeksan on C-luokkaa, ja yksi on D-luokkaa. Lasketuista kohteista yksi on kerrostalo, ja se päätyi E-luokkaan. Talojen omistajille, haltijoille ja rakennuttajille energiatodistus on ollut maksuton.

Motivan energia-asiantuntija Kimmo Rautiainen uskoo, että ensi vuonna jakauma on jo ihan toinen ja A-luokan taloja löytyy selvästi nykyistä enemmän. Hän painottaa, että hyvän energialuokituksen saavuttaminen ei ole vaikeaa.

”Hyvä lämmöneristys, hyvät ikkunat ja hyvän lämmöntalteenoton hyötysuhteen omaava ilmanvaihtokone. Jos vielä rakentaa huolella ja tiiviisti, se on siinä.”

Yksi seikka, joka saattaa vääristää messutalojen tuloksia, on ilmatiiviys. Laskelmissa oletusarvo on 4, vaikka se joissakin kohteissa saattaisi olla parempikin. Tämä on Rautiaisen mukaan kuitenkin talotehtaiden ongelma.

”Jos pystytään selvästi todentamaan, että talot ovat tiiviimpiä, voidaan käyttää muutakin arvoa.”

 

Älä tingi viihtyvyydestä

Ilmanvaihto on ratkaisevaa asumisen viihtyvyyden ja terveellisyyden kannalta. Hyvä ilmanlaatu ei sisällä epäpuhtauksia ja ilmanvaihdolla poistetaan rakennuksesta kosteutta ja sisäilman epäpuhtauksia.

”Hyvästä sisäilmasta ei saa tinkiä missään olosuhteissa ja riittävään sisäilman laatuun ei päästä ilman koneellista ilmanvaihtoa. Muilla keinoin ei ole mahdollista myöskään toteuttaa lämmöntalteenottoa, jonka vuosihyötysuhde vaikuttaa rakennuksen energiatalouteen”, Rautiainen korostaa.

Hyvänkin asian voi rakennuttaja pilata ajattelemattomuuttaan. Pientalossa olisi kaikin keinoin pyrittävä välttämään tarvetta koneelliseen jäähdytykseen. Tähän voidaan vaikuttaa ikkunoiden laadulla ja suuntauksella, räystäiden mitoituksella sekä varjostimilla ja kaihtimilla.

”Suosittelisin näitä keinoja ennemmin kuin sähkökäyttöisiä jäähdyttimiä, kuten ilmalämpöpumppuja. Etelän puolelle voi istuttaa vaikka lehtipuita, jotka antavat sopivasti varjoa juuri kuumimpaan vuodenaikaan.”

Lue lisää aiheesta Rakennuslehden numerosta 22.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vain kaksi asuntomessutaloa yltää A-luokkaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat