Kokeile kuukausi maksutta

Voimayhtiöt suunnittelevat kahta suurta merituulivoimalaa

Helsingin Energia ja Etelä-Pohjanmaan Voima suunnittelevat kahta 500-1 000 megawatin meritulivoimalaa Suomenlahden ja Pohjanlahden rannikolle. Yhtiöt perustavat hanketta varten yhteisyrityksen.

Helsingin Energia ja Etelä-Pohjanmaan Voima suunnittelevat kahta 500-1 000 megawatin meritulivoimalaa Suomenlahden ja Pohjanlahden rannikolle. Yhtiöt perustavat hanketta varten yhteisyrityksen.

Merituuli-niminen yhteisyritys toimii ensi vaiheessa hankeen kehitysyhtiönä. Sen tehtävänä on luoda edellytyksiä tuulivoimainvestointeihin, kerrottiin energiayhtiöistä tiistaina.

– Yhtiö ryhtyy nopealla aikataululla neuvottelemaan mahdollisten merituulipuistoalueiden vuokraamisesta ja selvittämään merituulivoimaloiden toteutusedellytyksiä, sanoi Helsingin Energian toimitusjohtaja Seppo Ruohonen. Tavoitteena on rakentaa Pohjanlahden ja Suomenlahden rannikolle kaksi merkittävän kokoluokan eli noin 500-1 000 megawatin tehoista merituulivoimalaa.

Tuulivoimaloiden rakentamien edellyttää Etelä-Pohjanmaan Voiman toimitusjohtajan Rami Vuolan mukaan hankkeilta kannattavuutta. Siihen vaikuttavat sähkön markkinahinta, tuotantokustannukset ja valtion tukipolitiikka.

Hanke odottaa tukilinjauksia

Tukimekanismien riittämättömyyden vuoksi Suomessa ei toistaiseksi ole toteutettu laajamittaisia tuulivoimainvestointeja, totesi Vuola.

– Suurin epävarmuustekijä hankkeissa on tällä hetkellä tuulivoiman tukipolitiikka, jonka tulee investointipäätöksen tekemiseksi olla ennustettavissa tuotantolaitoksen koko toiminta-ajalle, Vuola sanoi.

Parhaillaan valmistelussa oleva uusi valtion tukijärjestelmä voi Ruohosen ja Vuolan mukaan lisätä jatkossa tuulivoimainvestointeja. Johtajien mukaan Helsingin Energia ja Etelä-Pohjanmaan Voima valmistautuvat tuulivoiman lisäämiseen ajoissa, koska tuulivoiman lisäämiseen soveltuvia alueita on Suomessa rajallinen määrä.

Suurten energia-alan toimijoiden kiinnostus tuulivoimaa kohtaan on lisääntynyt sen jälkeen, kun Euroopan unioni julkisti tavoitteensa uusiutuvan energian osuuden nostamisesta 20 prosenttiin. Siihen on määrä päästä vuoteen 2020 mennessä.

Helsingin Energia on Suomen suurimpia energiayrityksiä. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 622 miljoonaa euroa. Etelä-Pohjanmaan Voiman omistaa 22 eri puolilla Suomen toimivaa yhtiötä. Helsingin Energia omistaa Etelä-Pohjanmaan Voimasta runsaat 7 prosenttia. EPV:n liikevaihto oli hieman yli 120 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Voimayhtiöt suunnittelevat kahta suurta merituulivoimalaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat