Kokeile kuukausi maksutta

EU-parlamentti haluaa ympäristöselvityksen Itämeren kaasuputkesta

Euroopan unionin parlamentti vaatii, että Itämeren kaasuputken ympäristövaikutukset selvitetään perinpohjaisesti ennen kuin rakennustöille annetaan lupa. Parlamentti edellyttää EU-komissiolta laajaa ja puolueetonta selvitystä.

Euroopan unionin parlamentti vaatii, että Itämeren kaasuputken ympäristövaikutukset selvitetään perinpohjaisesti ennen kuin rakennustöille annetaan lupa. Parlamentti edellyttää EU-komissiolta laajaa ja puolueetonta selvitystä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan putken rakentamista valmisteleva Nord Stream ei kuitenkaan usko, että parlamentin kanta vaikuttaa yhtiön suunnitelmiin.

Pitkää kaasuputkea kaavaillaan vedettäväksi Venäjältä Saksaan. Se on huolettanut useita Itämeren rantavaltioita.

Parlamentin tiistainen äänestystulos ei sido komissiota. Europarlamentaarikko Lasse Lehtinen (sd.) arvioi kuitenkin, että kantaa on vaikeaa sivuuttaa olankohautuksella.

– Ei komissio voi tämän jälkeen noin vain sanoa, että rakentakaa vaan, hän sanoi.

Nord Stream ei vielä itse ole julkistanut omien ympäristöselvitystensä tuloksia. Uudet selvitykset voisivat viedä Lehtisen mukaan kuukausia tai jopa vuosia.

Samaan aikaan kaasuputken rakennusvalmistelut etenevät nopeasti. Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että Nord Stream on tehnyt sopimuksen ensimmäisen 1 220 kilometrin pituisen putken rakentamisesta italialaisen Saipem-yhtiön kanssa.

Saipem aloittaa sopimuksen mukaan putken laskutyöt jo puolentoista vuoden kuluttua, ja ensimmäisen putken pitäisi olla valmiina keväällä 2011. Rinnakkaisputki on määrä rakentaa vuosina 2011-2012. Saipem saa ensimmäisestä putkesta yli miljardi euroa.

Sopimuksen aikataulu on tiukka, koska rakentamista ei voida aloittaa ennen kuin tarvittavat luvat on saatu kaikista viidestä putken reitin rantavaltiosta.

Helsingin Sanomien mukaan lupaprosessin on sujuttava poikkeuksellisen juohevasti, jotta putkenlaskutyöt voidaan aloittaa vuoden 2010 alussa.

Nord Streamissa usko lupien saamiseen on vahva. Yhtiö on jo aloittanut putkien varastoimisen Kotkan satamaan, ja sen alihankkija valmistelee putkien päällystystehtaan rakentamista Kotkaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “EU-parlamentti haluaa ympäristöselvityksen Itämeren kaasuputkesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat