Kokeile kuukausi maksutta

Pipatti: Uudisrakentamisessa tavoitteeksi pelkästään matala- ja passiivienergiatalot

Rakennusteollisuus RT ry esittää teettämänsä energiatehokkuusselvityksen pohjalta merkittäviä muutoksia uudis- ja korjausrakentamiseen. RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatin mukaan uudisrakentamisessa pitäisi pyrkiä rakentamaan pelkästään matala- ja passiivienergiataloja. Rakennusten energiatehokkuuden lisääminen edellyttää myös julkisen vallan toimenpiteitä.

Rakennusteollisuus RT ry esittää teettämänsä energiatehokkuusselvityksen pohjalta merkittäviä muutoksia uudis- ja korjausrakentamiseen. RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatin mukaan uudisrakentamisessa pitäisi pyrkiä rakentamaan pelkästään matala- ja passiivienergiataloja. Rakennusten energiatehokkuuden lisääminen edellyttää myös julkisen vallan toimenpiteitä.

image

”Energiatehokkaan korjausrakentamisen käynnistämiseksi tarvitaan erilaisia veroihin pohjautuvia tukia sekä normiohjausta. Tämä tarkoittaa alalle uutta teknologiaa, uusia toimintamalleja ja liiketoimintaratkaisuja”, linjasi Pipatti tänään Helsingissä energiatehokkuuden parantamista käsittelevässä seminaarissa.

Pipatti vaatii kotitalousvähennyksen laajentamista asunto-osakeyhtiöitä koskevaksi ja energiatehokasta korjausrakentamista tukevia ALV-vähennyksiä. Uudisrakennuspuolella matalaenergiarakentaminen on tarkoitus saada vallitsevaksi uudisrakennuksen muodoksi vuoteen 2015 ja passiivirakentaminen vuoteen 2020 mennessä.

”Liikenneväyliin ja toimivaan infrarakenteeseen tulee panostaa, ja kaavoituksen tulee ohjata yhdyskuntarakenteen tiivistämistä ja täydennysrakentamista”, Pipatti jatkoi. Hänen mukaansa uudisrakentamisen määräyksiä ei saa kiristää kahden vuoden välein. Aikajänteen tulee olla viisi vuotta, koska rakennusteollisuus ei voi tehdä merkittäviä muutoksia suunnitelmiinsa ja  tuotantomenetelmiinsä joka toinen vuosi.

”Suunnittelun pohjana pitää olla rakennuksen energiatehokkuuden kokonaisoptimointi, hyvin toimiva rakennus hyvälaatuisella sisäilmalla. Suunnittelua tulee laajentaa tarkastelemaan koko rakennuksen elinkaarta”, kertoi diplomi-insinööri Juha Luhanka Rakennusteollisuus RT:stä seminaarissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pipatti: Uudisrakentamisessa tavoitteeksi pelkästään matala- ja passiivienergiatalot”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat