Kokeile kuukausi maksutta

Tributyylitina on aiheuttanut järjettömiä puhdistustöitä

Tributyylitinasta on tulossa samanlainen rakennustoiminnan jarru merellä kuin liito-orava on maalla – ja yhtä aiheetta, arvioi tekniikan tohtori Esa Eranti. TBT pysäytti vuodeksi Vuosaaren sataman rakentamisen ja aiheutti kymmenen miljoonan euron kustannukset.

Tributyylitinasta on tulossa samanlainen rakennustoiminnan jarru merellä kuin liito-orava on maalla - ja yhtä aiheetta, arvioi tekniikan tohtori Esa Eranti. TBT pysäytti vuodeksi Vuosaaren sataman rakentamisen ja aiheutti kymmenen miljoonan euron kustannukset.

TBT on niin paha ympäristömyrkky, että Vuosaaren merialueen kaloja säännöllisesti syöville se merkitsee lähes yhtä suurta myrkytysriskiä kuin viinilasillisen juominen kerran kuussa, Esa Eranti toteaa TKK:n julkaisemassa kirjassa Suomen ympäristöpolitiikka – kestävää kehitystä vai vastuutonta vallankäyttöä.

Naantalisssa 400 grammaa tributyylitinaa esti koko satamahankkeen kehittämisen. Yhdentoista vuoden oikeustaistelun jälkeen oikeus totesi väitteet TBT:n ympäristöriskeistä perättömiksi, mutta elinkeinoelämä oli sinä aikana ehtinyt jo luopua hankkeesta.

Lisää aiheesta huomenna ilmestyvässä Rakennuslehdessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tributyylitina on aiheuttanut järjettömiä puhdistustöitä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat