Kokeile kuukausi maksutta

Valmiiden uusien asuntojen varasto kasvoi – kauppa romahti

Rakennuslehden tilaama markkinakatsaus osoittaa, että kansainvälinen talouskriisi on iskenyt Suomen asuntomarkkinoille. Uusien asuntojen kauppa on vähentynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella lähes kolmanneksella viime toukokuusta. Myymättömien valmiiden asuntojen määrä on kasvanut lähes neljänneksellä ja joka kolmas myynnissä oleva uusi asunto on jo valmis.

Rakennuslehden tilaama markkinakatsaus osoittaa, että kansainvälinen talouskriisi on iskenyt Suomen asuntomarkkinoille. Uusien asuntojen kauppa on vähentynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella lähes kolmanneksella viime toukokuusta. Myymättömien valmiiden asuntojen määrä on kasvanut lähes neljänneksellä ja joka kolmas myynnissä oleva uusi asunto on jo valmis.

image

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella eri puolilla Suomea.

Uusien asuntojen tarjonta on edelleen huipputasolla. Tarkastelluilla alueilla oli syyskuussa myynnissä 4 328 asuntoa. Määrä on pudonnut viime toukokuusta vain 4 prosenttia. Rakenteilla olevien asuntojen määrä on vähentynyt selvästi, mutta valmiiden asuntojen myyntivarasto puolestaan on kasvanut keväästä lähes neljänneksellä. Tarkastelluilla alueilla on myymättä 1 439 valmista uutta asuntoa.

Isot rakennusliikkeet ovat lykänneet paljon viime kesälle ja tälle syksylle suunniteltuja asuntoaloituksia ja vain yksittäisiä uusia kerrostalohankkeita on käynnistetty.

Turussa yli 1,5 vuoden myyntivarasto

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Lukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää tämän hetken kaupantekovauhdilla. Nyt myyntivarasto on 14,8 kuukautta, kun lukema oli toukokuussa 10,7 kuukautta. Selkeästä ylitarjonnasta kertova lukema on koko kymmenen vuoden tarkastelujakson heikoin.

Epätasapaino on suurin Turun seudulla, missä myytävää on tämän hetken kaupantekovauhdilla 18,7 kuukaudeksi. Eikä tilanne ole juuri Turkua parempi myöskään Pohjanmaalla (myyntivarasto 18,2 kuukautta), Jyväskylän seudulla (17,6 kuukautta) tai Lahden seudulla (17,0 kuukautta). Asuntoja on kaupan alle vuoden tarpeisiin ainoastaan Oulun seudulla (11,2 kuukautta) ja Satakunnassa (11,3 kuukautta).

Omakoti- ja paritaloja jätetty kesken

Markkinaselvityksen mukaan isot rakennusliikkeet eivät ole keskeyttäneet asuntokohteita, mutta pienet suhdanneurakoitsijat ovat jättäneet omakoti- ja paritalokohteita kesken. Paritalot jäävät monesti aloittamatta, jos ensimmäisestä puolikkaasta ei ole syntynyt kauppoja.

Selvitystä tehdessä ei tullut ilmi, että isot rakennusliikkeet olisivat alentaneet systemaattisesti asuntojen hintoja. Sen sijaan pienet suhdanneurakoitsijat ovat pudottaneet omakoti- ja paritalojen hintoja. Arviolta sadan omakotitalon ja paritalon hintaa on pudotettu 5 000-20 000 eurolla. Omakotitalo maksaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella arviolta 200 000 euroa, joten hintojen pudotus on enimmillään noin 10 prosenttia.

Hinnat nousivat yhä

Markkinatilanteen hyytyminen ei näy uusien asuntojen hinnoissa. Myyntihinnat nousivat vuodessa 5,7 prosenttia. Keskimäärin uudesta asunnosta pyydetään tarkastelluilla alueilla 2 668 euroa neliöltä. Halvin kerrostaloneliön keskihinta on Seinäjoella (2 473 euroa), kallein Turussa (3 216 euroa). Rivitaloneliön saa halvimmalla Oulussa (1 914 euroa), kallein rivitaloneliön keskihinta on Kerava-Tuusula-alueella (2 826 euroa).

 

Lue aiheesta lisää tämän viikon Rakennuslehdestä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valmiiden uusien asuntojen varasto kasvoi – kauppa romahti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat