Hannu Leinonen Destian toimitusjohtajaksi

Entinen YIT Oyj:n toimitusjohtaja, diplomi-insinööri Hannu Leinonen on nimitetty Destia Oy:n toimitusjohtajaksi lokakuun alusta. Leinosen mukaan valtion omistama Destia kiinnosti häntä erityisesti infra-alan hänelle tarjoaman haasteen sekä yhtiön mahdollisen yksityistämisen vuoksi. Destian lehdistötilaisuudessa Leinonen kertoi keskustelleensa myös SRV Yhtiöt Oyj:n toimitusjohtajan tehtävistä SRV:n hallituksen puheenjohtajan Ilpo Kokkilan kanssa.

Entinen YIT Oyj:n toimitusjohtaja, diplomi-insinööri Hannu Leinonen on nimitetty Destia Oy:n toimitusjohtajaksi lokakuun alusta. Leinosen mukaan valtion omistama Destia kiinnosti häntä erityisesti infra-alan hänelle tarjoaman haasteen sekä yhtiön mahdollisen yksityistämisen vuoksi. Destian lehdistötilaisuudessa Leinonen kertoi keskustelleensa myös SRV Yhtiöt Oyj:n toimitusjohtajan tehtävistä SRV:n hallituksen puheenjohtajan Ilpo Kokkilan kanssa.

image

Destian hallituksen puheenjohtaja Eeva-Liisa Virkkusen mukaan uuden toimitusjohtajan valintaprosessissa yksi ehdokas nousi ylitse muiden.

”Tarvitsimme kokeneen ammattilaisen rakennusalalta ja kokeneen liikkeenjohtajan. Hannu Leinosella oli tässä mielessä juuri oikea tausta nykyiseen ja tulevaankin Destiaan. Hänellä on erinomainen maine positiivisena ja kannustavana johtajana”, sanoi Virkkunen.

 

Leinosta kiinnostivat infra ja yksityistäminen

Leinonen puolestaan painotti Destian kiinnostaneen häntä nimenomaan infra-alan tuoman haasteen sekä tällä hetkellä tapetilla olevan mahdollisen yksityistämisprosessin vuoksi.

”Destiassa on osaava henkilöstö, ja yhtiö on juuri nyt kiinnostavassa vaiheessa. Itse en ole työskennellyt aikaisemmin infra-yhtiössä. Todella mielenkiintoinen haaste, johon tartuin innolla ja ilolla, kun sitä tarjottiin”, kertoi Leinonen.

Viime vuoden marraskuussa YIT:n jättäneellä Leinosella on aikaisempaa työkokemusta myös muun muassa Soneran, Skanskan ja Hakan palveluksesta. Leinonen ei koe enemmän talonrakentamiseen kuin infrarakentamiseen painottuvaa aiempaa työkokemustaan ongelmallisena. ”Näen johtamisen enemmän ihmisten johtamisena kuin asioiden johtamisena.”

Destian tuore toimitusjohtaja näkee tärkeimpänä tehtävänään yhtiön kannattavuuden kohentamisen. Leinosen mukaan kannattavuus tulee nostaa ainakin muutamaan prosenttiin muutaman vuoden sisällä. Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla Destian liikevoittoprosentti oli 3,6 prosenttia miinuksella. Heikon kannattavuuden johdosta Leinonen ei pidä järkevänä hakea uusia toimialueita esimerkiksi laajentumalla talonrakentamisen pariin.

 

Destia käy parhaillaan koko 2 500 hengen vakituista henkilöstöä koskevia yt-neuvotteluita. Yhtiö saattaa lomauttaa talven aikana noin 400 työntekijää ja toimihenkilöä. Lomautustarve koskee lisäksi 150 henkilöä, jotka ovat niin sanotun kevennetyn lomautusmenettelyn piirissä.

Leinonen väläytti erilaisten saneeraustoimien olevan mahdollisia kannattavuuden parantamistalkoissa. ”Kyllähän on löydettävä keinot saada Destian kannattavuus hyvälle tasolle.” Mahdollisista henkilöstövähennyksistä tarkemmin kysyttäessä Leinonen totesi: ”Ei sitä mahdollisuutta voi poissulkea.”  

Kannattavuuden kohentamista edellyttää jo Destian mahdollinen yksityistäminenkin. Leinonen kertoi tavoitteenaan olevan saattaa yhtiö ”pörssikuntoon”. Aiemmin pörssiyhtiötä luotsannut Leinonen täsmensi tarkoittavansa tällä esimerkiksi tulosraportointia. Siten yksityistäminen ei välttämättä tarkoita Destian kohdalla pörssilistausta.

Leinonen kritisoi julkisuudessa esiintyviä väitteitä siitä, että Destia saisi kilpailuetua valtion omistuksesta. ”Se on tietoista taktista peliä kilpailijoiden taholta, että Destiaa mustamaalataan ja väitetään, että Destialle on jotain etua valtionomistajuudesta.”

YIT:n johdossa voimallisesti Venäjälle investoinut Leinonen kertoi Destian toiminnan painopisteen olevan Suomessa. Toisaalta hän korosti Venäjän olevan sellainen markkina-alue, että pitkällä aikajänteellä sieltä on vaikea olla pois. Infra-alalla toiminta Venäjällä edellyttää kuitenkin Leinosen mielestä muutoksia julkisen vallan toiminnassa, jotta itänaapuriin voisi panostaa enemmän.

 

Destia päihitti SRV:n


Kun SRV Yhtiöiden toimitusjohtaja Eero Heliövaara ilmoitti elokuussa jättävänsä yhtiön, Leinosta esitettiin spekulaatiossa SRV:n vetäjäksi. Leinonen on istunut SRV:n hallituksessa viime keväästä asti.

Leinonen kertoi, että hän keskusteli Ilpo Kokkilan kanssa lyhyesti SRV:n toimitusjohtajan postista. Kesäkuun alussa käynnistyneet neuvottelut Destian kanssa olivat kuitenkin jo edenneet niin pitkälle, ettei keskusteluja Kokkilan kanssa käyty sen pidemmälle. Leinonen painotti myös tässä yhteydessä Destian tarjoaman infra-alan haasteen kiinnostavuutta verrattuna SRV:ssä tarjolla olleeseen tuttuun talonrakentamiseen.

Uuden nimityksensä myötä Leinonen jättää SRV:n hallitustehtävät syyskuun lopussa. Kokkila äityi kehumaan Leinosen osaamista SRV:n tiedotteessa.

”Hannu Leinonen oli erinomainen ehdokas tehtävään, juuri sitä mitä Destia Oy nykyisessä tilanteessaan mielestäni tarvitsee. Toivotan Hannulle menestystä uusissa tehtävissä ja Destialle sen uudelleenorganisoitumisessa”, sanoi Kokkila.

Destian vt. toimitusjohtajana on toiminut yhtiön varatoimitusjohtaja Hannu Kulju viime toukokuusta, kun yhtiötä aiemmin luotsannut Jukka Laaksovirta joutui eroamaan tehtävästä häneen kohdistuneiden rikosepäilyjen vuoksi.

Alla olevista linkeistä löytyvät erilliset uutiset SRV:n hallitusmuutoksesta sekä Laaksovirtaa koskevasta erityistarkastuksesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Hannu Leinonen Destian toimitusjohtajaksi”

 1. YIT:n kurssi noussut Leinosen potkujen jälkeen yli 300%. Oma veikkaukseni on että monoa tulee Destialta viimeistään 2011.

  1. Ei potkuilla niin väliä, kun on ensin yksityistämisessä kahminut taskut täyteen massia malliin a la Kokkila.

   1. Nyt voidaan jo jännittää, että tehdäänkö tämä yksityistäminen katsastoiminnan mallilla, vai onko jotain uutta keksitty? Tuleeko Leinosesta uuden Destian omistaja, vai näemmekö kimppapelin?

     1. Leinosen potkut lopetti YIT:n osakkeen laskun kertaheitolla.

  2. Kyllä faktat selviää vuodessa, ei siihen kahta tarvita. Tarkoitan vaan, ettei Destiakaan kahta vuotta tarvitse

 2. Huhut kertovat että errat on suunnitelleet homman valmiiksi. Ay-liike ostetaan nimittämällä Rakennusliiton pj Destian johtajaksi ja optio-osakkaaksi het kuin mahdollista.

 3. antakaa miehen nayttaa mihin pystyy. Ei Destia voi milloinkaan toimia normaalisti tassa sikamediatilanteessa.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat