Kokeile kuukausi maksutta

Kartellisakot painoivat Lemminkäisen tuloksen tappiolle heinä-syyskuussa 2009

Lemminkäisen liikevaihto kutistui kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä 13,2 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Samalla yhtiön tulos painui tappiolliseksi, mutta sen takana oli korkeimman hallinto-oikeuden syyskuussa asfalttikartellista yhtiölle määräämä seuraamusmaksu. Ilman sakkoja Lemminkäisen tulos olisi ollut selvästi voitollinen, mutta olisi jäänyt vertailujaksoa heikommaksi. Tilauskanta oli syyskuun lopussa neljänneksen pienempi kuin vuotta aiemmin. Toimitusjohtaja Timo Kohtamäki piti yhtiön kolmosneljännestä taantumasta huolimatta liiketoiminnallisesti hyvänä.

Lemminkäisen liikevaihto kutistui kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä 13,2 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Samalla yhtiön tulos painui tappiolliseksi, mutta sen takana oli korkeimman hallinto-oikeuden syyskuussa asfalttikartellista yhtiölle määräämä seuraamusmaksu. Ilman sakkoja Lemminkäisen tulos olisi ollut selvästi voitollinen, mutta olisi jäänyt vertailujaksoa heikommaksi. Tilauskanta oli syyskuun lopussa neljänneksen pienempi kuin vuotta aiemmin. Toimitusjohtaja Timo Kohtamäki piti yhtiön kolmosneljännestä taantumasta huolimatta liiketoiminnallisesti hyvänä.

Kuuntele juttu

image

Lemminkäinen-konserni 7-9 2009/7-9 2008

 

  • Liikevaihto milj. euroa 563,2/648,5
  • Liikevoitto % -1,9/8,3 (*
  • Tulos ennen veroja milj. euroa -16,8/48,6 (*

 

1-9 2009/1-9 2008

 

  • Liikevaihto milj. euroa 1 444,8/1 739,3
  • Liikevoitto % 0,8/4,9 (*
  • Tulos ennen veroja milj. euroa -14,4/68,0 (*
  • Omavaraisuusaste % 24,6/24,4 
  • Tase milj. euroa 1 305,0/1 492,4
  • Henkilöstö (keskimäärin) 8 761/9 845
  • Tilauskanta  milj. euroa 1 002,7/1 341,4

*) Vuoden 2009 kolmannen neljänneksen ja koko vuoden lukuja rasittaa asfalttikartellista määrätystä seuraamusmaksusta kirjattu 54 miljoonan euron kulu.

 

”Päällystystoiminnan vilkkaus Suomessa ja muissa Pohjoismaissa jopa ylitti odotukset. Asuntomyynnin piristyminen viestii positiivisesta käänteestä asuntorakentamisessa. Olemmekin tähän mennessä tehneet päätöksen 314 omaperusteisen asunnon aloittamisesta. Erityisen positiivista päättyneellä vuosineljänneksellä oli liiketoiminnan rahavirta, joka parani viime vuoden vastaavasta vuosineljänneksestä noin 80 miljoonalla eurolla”, Kohtamäki toteaa.

 

Talonrakentaminen

 

Talonrakentamisen heinä-syyskuun 2009 liikevaihto heikkeni 174,7 miljoonaan euroon, joka oli 15,9 prosenttia edellisvuoden vastaavaa kautta vähemmän. samalla toimialan liikevoitto supistui 14,6 miljoonasta eurosta 0,5 miljoonaan euroon. Liikekiinteistöjen myyntejä ajoittui vuoden kolmannelle vuosineljännekselle vähemmän kuin alkuvuodelle, mikä selittää osaltaan pienentyneen liikevaihdon ja liikevoiton. Lisäksi vuosineljänneksen urakkatuotanto oli keskimääräistä alhaisemmalla tasolla. Talonrakentamisen tilauskanta pieneni hieman edellisestä vuosineljänneksestä. Se oli syyskuun 2009 lopussa 489,4 miljoonaa euroa.

Asuntojen myynti on ollut odotuksia vilkkaampaa, ja omaperusteisia asuntoja myytiin kuluvan vuoden tammi-syyskuussa 546, kun vuotta aiemmin niitä myytiin 534. Omaperusteisia asuntoja valmistui katsauskaudella 519, kun määrä oli vertailujaksolla 735. Piristyneen asuntokaupan johdosta omaperusteinen asuntotuotanto käynnistettiin vuoden kolmannella neljänneksellä ja koko katsauskauden aikana uusia asuntoja aloitettiin yhteensä 195. Vuotta aiemmin aloituksia oli 504.

Katsauskauden lopussa Suomessa oli rakenteilla 263 asuntoa, joista 148 oli myymättömiä. Valmiita myymättömiä asuntoja oli 377, kun niitä oli vuotta aiemmin 443. Urakoitujen asuntoaloitusten määrä on ollut selvässä kasvussa, ja vuonna 2009 on aloitettu kaikkiaan 685 uuden vuokra-asunnon rakentaminen.

Asuntomyynti Venäjällä on ollut selvästi edellisvuotta vilkkaampaa. Lemminkäinen myi tammi-syyskuussa 2009 Venäjällä omaperusteisia asuntoja 81 kappaletta, kun määrä oli vuotta aiemmin 51. Katsauskauden lopussa rakenteilla oli 323 asuntoa, joista 181 oli myymättä. Valmiita myymättömiä asuntoja ei katsauskauden lopussa ollut. Katsauskauden jälkeen Pietarissa käynnistettiin uudelleen vuonna 2008 keskeytettyjen 264 asunnon rakentaminen.

 

Infrarakentaminen

 

Infrarakentamisen heinä-syyskuun 2009 liikevaihto laski 10,4 prosenttia 310,5 miljoonaan euroon. Vaikka liikevaihto supistui liikevoitto kasvoi 34,6 miljoonaan euroon eli 14,2 prosenttia. Siten liikevoittomarginaali kasvoi 11,2 prosenttiin edellisvuoden 8,7 prosentista. Katsauskauden lopussa infrarakentamisen tilauskanta oli kuitenkin selvästi edellisvuotta pienempi. Tilauskanta oli syyskuun 2009 päätteeksi 389,6 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 446,2 miljoonaa euroa.

Kotimaan päällystyksessä vuoden kolmas neljännes kehittyi odotusten mukaisesti ja toiminnan volyymi pysyi edellisvuoden tasolla. Asfalttipäällysteiden hintataso pysyi kuitenkin edelleen matalana ja kilpailutilanne kiristyi. Kuntatalouden taloustilanteen heikentyminen ei vaikuttanut katsauskauden työtilanteeseen.

Väylärakentaminen on vilkastunut suurten hankkeiden käynnistyessä vuosien 2009-2011 aikana, ja niihin liittyviä osuuksia on edelleen tarjouslaskennassa. Tästä huolimatta kilpailu säilyy kireänä alalla vallitsevan ylikapasiteetin johdosta.

 

Talotekniikka

 

Talotekniikassa kolmannen neljänneksen tuloskehitys jäi edellisvuoden vastaavasta tasosta, mutta ylitti markkinatilanteeseen nähden odotukset. Heinä-syyskuun 2009 liikevaihto väheni 23,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta vuosineljänneksestä. Samalla myös kannattavuus heikkeni hieman. Liikevoittoa kertyi 3,8 miljoonaa euroa ja marginaali painui 7,3 prosenttiin 7,8 prosentista. Toimialan tilauskanta supistui syyskuun 2009 päätteeksi 90,3 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 109,5 miljoonasta eurosta.

 

Näkymät loppuvuodelle

 

”Lemminkäisen loppuvuoden näkymät ovat tyydyttävät siitä huolimatta, että vuoden viimeinen vuosineljännes tulee olemaan toiminnan kannalta haastava, ja sopeuttamistoimia joudutaan jatkamaan kaikilla toimialoilla”, Kohtamäki sanoo.

Lemminkäinen pitää voimassa aiemman ohjeistuksensa, jonka mukaan konsernin vuoden 2009 liikevaihto jää selvästi vuoden 2008 tasosta. Korkeimman hallinto-oikeuden määräämän seuraamusmaksun johdosta yhtiön tulos vuodelta 2009 jää selvästi tappiolliseksi.

 

Lemminkäinen kertoi torstaina myös konsernirakenteensa ja strategiansa muutoksesta. Siitä kertova uutinen löytyy alla olevista linkeistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kartellisakot painoivat Lemminkäisen tuloksen tappiolle heinä-syyskuussa 2009”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat