Pokka: Ympäristöministeriö haluaa sujuvaa tuulivoimakaavoitusta

Ympäristöministeriö on valmistellut hallituksen esitystä, jonka mukaan tuulivoimaloille voitaisiin tietyin edellytyksin myöntää rakennuslupa jo yleiskaavan perusteella. Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle vielä ennen juhannusta. ”Ministeriö on toiminut ja toimii edelleenkin erittäin aktiivisesti tuulivoimarakentamisen edistämiseksi. Kaavaprosessia on tarkoitus sujuvoittaa laadusta tinkimättä”, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka totesi Tuulivoima 2010 -seminaarissa Helsingissä 6.5.

Ympäristöministeriö on valmistellut hallituksen esitystä, jonka mukaan tuulivoimaloille voitaisiin tietyin edellytyksin myöntää rakennuslupa jo yleiskaavan perusteella. Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle vielä ennen juhannusta. "Ministeriö on toiminut ja toimii edelleenkin erittäin aktiivisesti tuulivoimarakentamisen edistämiseksi. Kaavaprosessia on tarkoitus sujuvoittaa laadusta tinkimättä", ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka totesi Tuulivoima 2010 -seminaarissa Helsingissä 6.5.

Hallituksen energiapoliittisena tavoitteena on, että Suomessa on vuonna 2020 tuulivoimantuotantoa noin 6 terawattituntia. Tämä tarkoittaa, että seuraavan kymmenen vuoden aikana Suomeen pitää rakentaa noin 700 uutta tuulivoimalaa. Jotta tavoitteeseen päästään, on tärkeää, että tuulivoimakaavoitus saadaan ripeästi käyntiin myös sisämaassa, Pokka muistutti Energiateollisuuden, Teknologiateollisuuden ja Tuulivoimayhdistyksen järjestämässä seminaarissa.

 

”Ympäristöministeriö on osoittanut tänä vuonna lähes kaikille maakuntaliitoille rahoitusta tuulivoimaa koskevia maakuntakaavoja varten tehtäviin selvityksiin. Tarkoituksena on, että selvityksillä löydetään tuulivoimarakentamiseen parhaiten soveltuvat alueet hyödyntämällä muun muassa Tuuliatlaksen tietoja. Samassa yhteydessä selvitetään myös mahdollisuudet liittää tuulivoimalat sähköverkkoon.”

 

Näitä noin vuoden sisällä valmistuvia selvityksiä voidaan hyödyntää sekä maakunta- että kuntakaavoituksessa. Ennen kuin maakuntakaavoissa on osoitettu paikat tuulivoimaloille, tuulivoimahankkeissa voidaan edetä kuntakaavoituksella, Pokka muistutti.

 

Ympäristöministeriö ryhtyy lisäksi syksyllä uudistamaan tuulivoimarakentamista koskevaa ohjeistusta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pokka: Ympäristöministeriö haluaa sujuvaa tuulivoimakaavoitusta”

Vastaa