Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuslehti Pietarissa: Asuntohinnat palaamassa kriisiä edeltävälle tasolle

Pietarissa tonttien hintojen lasku jäi odotettua vähäisemmäksi ja alennuskausi lyhyemmäksi. Nyt tonteista on taas pulaa ja huutokauppahinnat ovat jo lähellä vuoden 2008 kriisiä edeltänyttä tasoa. Viimeisessä huutokaupassa olivat mukana jo kaikki kaupungissa toimivat suuret rakennusliikkeet, kertoo Lemminkäisen Pietarin aluejohtaja Juha Vättö. Koska myös valmiista, uusista asunnoista on rakennustöiden massiivisten keskeytysten vuoksi jo pulaa, on Lemminkäinen päättänyt nostaa asuntojensa hintoja. YIT ilmoitti pari viikkoa sitten samanlaisesta toimenpiteestä.

Pietarissa tonttien hintojen lasku jäi odotettua vähäisemmäksi ja alennuskausi lyhyemmäksi. Nyt tonteista on taas pulaa ja huutokauppahinnat ovat jo lähellä vuoden 2008 kriisiä edeltänyttä tasoa. Viimeisessä huutokaupassa olivat mukana jo kaikki kaupungissa toimivat suuret rakennusliikkeet, kertoo Lemminkäisen Pietarin aluejohtaja Juha Vättö. Koska myös valmiista, uusista asunnoista on rakennustöiden massiivisten keskeytysten vuoksi jo pulaa, on Lemminkäinen päättänyt nostaa asuntojensa hintoja. YIT ilmoitti pari viikkoa sitten samanlaisesta toimenpiteestä.

image

Tyypillinen neliöhinta keskitasoisesta uudesta asunnosta on Pietarissa 65 000-75 000 ruplaa, kun se ennen kriisiä oli yli 100 000 ruplaa. Keskimäärin hinnat tippuivat kriisin aikana 20 prosenttia. Kustannustaso laski saman verran, ja jopa palkat laskivat.

Betonikuution hinta romahti 120 eurosta peräti 65 euroon. Nyt betonin kysyntä on lähtenyt taas kasvuun.

Kustannusten ja varsinkaan palkkojen nykyiseen tasoon ei voi Vätön mukaan kuitenkaan luottaa, sillä toisin kuin Suomessa Pietarissa panoshinnat nousevat yhtä nopeasti kuin laskevatkin.

Asuntolainoituskin on jo hieman elpynyt ja korot ovat laskeneet 20 prosentista 12 prosenttiin. Tosin edelleen lainoitus kohdistuu pääosin vanhoihin asuntoihin, joissa vakuudet on helpompi järjestää kuin uusissa, vielä rakenteilla olevissa asunnoissa.

Lemminkäinen palkkasi viime vuonna YIT:stä lähteneen Vätön nimenomaan hankkimaan uusia asuntokohteita. Vätön paikallistuntemuksen ansiosta Lemminkäinen ehti hyödyntää tuota edullisen kustannustason aikaa. Se osti keväällä yhden ison tontin Vasilin saarelta. Vuonna 2013 valmistuvaan kohteeseen tehdään 540 asuntoa. Ozerkin alueelta Lemminkäinen osti  venäläisiltä kesken jääneen 200 asunnon kohteen. Tällä hetkellä Lemminkäisellä on käynnissä 700 asunnon rakentaminen ja syksylle Vättö odottaa vielä 200 lisää.

Vättö käy neuvotteluja Alexandrian alueen asuntokohteensa toisen puolikkaan ostamisesta venäläiseltä osapuolelta, jonka työt ovat jääneet kesken. Yhteensä kohteeseen tulee 950 asuntoa. Lemminkäinenkin jarrutti oman puolikkaansa rakentamista. Ensimmäinen jarrutus tapahtui 25.11.2008 ja 10.2.2009 päätettiin, että vain runkotöitä sai jatkaa. Uudelleen työt elpyivät huhtikuussa 2009 osittain työmaan omalla vastuulla, kertoo projektinjohtaja Olli Niiranen. Riskinotto kannatti, sillä nyt puolet asunnoista on jo myyty. Pelkästään toukokuussa meni kaupaksi ennätysmäiset 40 asuntoa. Kesällä asuntokauppa yleensä hiljenee, mutta syksyllä kaupan odotetaan jatkuvan hyvällä tasolla.

Pietarin rakennusala selvisi Vätön mukaan kriisistä paljon paremmin kuin mitä pelättiin. Isoilta konkursseilta, pakkomyynneiltä ja asuntohintojen isolta romahdukselta vältyttiin.

Toki taloustilanteessa on hänen mukaansa edelleen maailmantaloudesta johtuvia epävarmuustekijöitä. Hän seuraa erityisesti kolmea keskeistä mittaria, joita ovat kulutuskysyntä, joka onkin jo noussut, sekä investoinnit, jotka ovat hitaasti kasvaneet. Kolmantena on öljyn hinta, joka on hieman alle talousennustajien kasvun mittarina käyttämän 70-75 dollarin tason.

Lue lisää Pietarin asuntomarkkinoista Seppo Mölsän Näkökulma-kirjoituksesta, jossa hän käsittelee Juha Vätön roolia Lemminkäisen asuntotoiminnan kehittäjänä. Rakennuslehden toimituksen koko Pietarin rakentamisen sarja ilmestyy heinäkuun alkuun mennessä ja laajempana koosteena elokuun lehdessä.
 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuslehti Pietarissa: Asuntohinnat palaamassa kriisiä edeltävälle tasolle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat