RT: Asuntoja aloitetaan 27 500 vuonna 2010

Rakennusteollisuus RT arvioi tuoreessa suhdannekatsauksessaan, että rakentamisen määrä supistuu tänä vuonna 2,0 prosenttia, mutta ensi vuonna ylletään jo 3,0 prosentin kasvuun. Kuluvan vuoden supistuminen johtuu lähinnä toimitila- sekä maa- ja vesirakentamisesta. Sen sijaan asuntotuotanto kasvaa. RT ennakoi, että asuntoja aloitetaan tänä vuonna 27 500 ja ensi vuonna 27 000. Kuluvan vuoden arvio vaikuttaa maltilliselta, sillä maaliskuisen Rakennuslehden tilaaman markkinakatsauksen perusteella asuntotuotannon on arvioitu nousevan yli 30 000 kappaleen vuonna 2010.

Rakennusteollisuus RT arvioi tuoreessa suhdannekatsauksessaan, että rakentamisen määrä supistuu tänä vuonna 2,0 prosenttia, mutta ensi vuonna ylletään jo 3,0 prosentin kasvuun. Kuluvan vuoden supistuminen johtuu lähinnä toimitila- sekä maa- ja vesirakentamisesta. Sen sijaan asuntotuotanto kasvaa. RT ennakoi, että asuntoja aloitetaan tänä vuonna 27 500 ja ensi vuonna 27 000. Kuluvan vuoden arvio vaikuttaa maltilliselta, sillä maaliskuisen Rakennuslehden tilaaman markkinakatsauksen perusteella asuntotuotannon on arvioitu nousevan yli 30 000 kappaleen vuonna 2010.

image

Asuntotuotannossa vapaarahoitteinen tuotanto on kasvussa, kun taas Ara-tuotannon määrä supistuu. RT arvioi, että vuonna 2010 aloitetaan yhteensä 20 000 vapaarahoitteista asuntoa ja 7 500 Ara-asuntoa. Ensi vuonna vapaarahoitteisten aloitusten määrän odotetaan kasvavan edelleen 20 500 asuntoon ja vastaavasti Ara-tuotannon määrän supistuvan 6 500 asuntoon.

Talonrakennustuotannon aloitusten arvioidaan nousevan 33,0 miljoonaan kuutiometriin vuonna 2010. Toteutuessaan määrä olisi 7 prosenttia enemmän kuin vuonna 2009. Vuonna 2011 talonrakentamisen aloitusten odotetaan lisääntyvän edelleen 34,5 miljoonaan kuutioon.

Toimitilapuolella rakentamisen alamäki tasoittuu tänä vuonna. Kasvua on kuitenkin luvassa vasta ensi vuonna ja silloinkin se jäänee vähäiseksi.

”Rakentamisen kasvu on hyvin hidasta. Lamavuosista ei ole vielä päästy normaalille tasolle ja elvytyksen tarve on edelleen olemassa. Mikäli ARA-tuotannon määrä tänä tai ensi vuonna oleellisesti laskisi nykyisestä, kääntyisi työttömyys välittömästi kasvuun. Pidän puheita korjausavustusten ja kotitalousvähennyksen poistamisesta virheellisinä, myös pimeän työn torjunnan kannalta”, RT:n puheenjohtaja, NCC Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Timo U. Korhonen totesi Helsingissä tiistaina 20. huhtikuuta suhdannekatsauksen julkistamisen yhteydessä.

Korjausrakentamisen määrä on pysynyt kasvussa myös taantuman aikana, sillä viime vuonnakin korjaus lisääntyi 1,0 prosenttia. Kuluvalle vuodelle ennakoidaan 2,0 prosentin kasvua ja ensi vuodelle samoin.

Maa- ja vesirakentamisen puolestaan odotetaan supistuvan 2,0 prosenttia vuonna 2010. Ensi vuonna infrapuolella tuotannon määrä pysynee kuluvan vuoden tasolla.

 

Ulkomaisen työvoiman määrän kasvuun sopeuduttava

 

Rakentamisen arvioidaan työllistävän yhteensä 170 000 henkeä vuonna 2010. Lisäksi Suomessa työskentelee rakennusalalla arviolta noin 15 000 ulkomaalaista työntekijää.

”On selvää, että myös ulkomaisten työntekijöiden suhteen järjestäytyneet työnantajat hoitavat lakimääräiset velvoitteensa ja toimivat tessien mukaisesti. Ulkomaisen työvoiman määrä on kasvanut ja siihen tulee kaikkien osapuolten sopeutua. Sitä ei edistä ulkomaalaisiin kohdistuva boikotointi. Pimeä työ ja sen teettäminen näyttää valitettavan järjestäytyneeltä ja liittyy sekä suomalaisiin että ulkomaisiin työntekijöihin. Valtiovallan tulee nyt voimistaa toimintaansa talousrikollisuutta vastaan ja toimia siinä yhdessä alan järjestöjen kanssa”, RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT: Asuntoja aloitetaan 27 500 vuonna 2010”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat