Kokeile kuukausi maksutta

Älä maksa energiansäästölampustasi tuplahintaa

Energiansäästölamppujen hinnat ovat halventuneet kahdessa vuodessa. Toisaalta energiansäästölampuissa on todella isoja liikekohtaisia hintaeroja. Pahimmillaan samanmerkkisiä ja ja -mallisia lamppuja myydään joissakin liikkeissä yli kaksinkertaisilla hinnoilla halvimpiin liikkeisiin verrattuna. Kuluttajavirasto ja aluehallintovirastot keräsivät energiansäästölamppujen hintoja eri puolilta Suomea syyskuussa.

Energiansäästölamppujen hinnat ovat halventuneet kahdessa vuodessa. Toisaalta energiansäästölampuissa on todella isoja liikekohtaisia hintaeroja. Pahimmillaan samanmerkkisiä ja ja -mallisia lamppuja myydään joissakin liikkeissä yli kaksinkertaisilla hinnoilla halvimpiin liikkeisiin verrattuna. Kuluttajavirasto ja aluehallintovirastot keräsivät energiansäästölamppujen hintoja eri puolilta Suomea syyskuussa.

image

Hintavertailun mukaan ottoteholtaan 11 watin energiansäästölampun hinnat vaihtelivat 1 eurosta 26 euroon keskihinnan ollessa 9,90 euroa. Ottoteholtaan 15 watin energialamppujen hintahaitari oli puolestaan 1-38 euroa ja keskihinta 10,70 euroa.

Edellä mainittuja hintoja ei kuitenkaan voi verrata suoraan toisiinsa, sillä lamppujen ominaisuuksissa ja laadussa on todella suuria eroja. Kestävyyden ja valontuoton lisäksi hintaan vaikuttaa esimerkiksi se, pystyykö lamppua himmentämään, kuinka nopeasti se syttyy ja onko siinä hämäräkytkin. Testeissä on myös havaittu, että lampun elinikä ja valontuotto eivät aina vastaa ilmoitettua. Laadukkaat lamput voivat tuottaa valoa saman verran tai jopa enemmän kuin näitä ottoteholtaan isommat lamput.

Myös saman merkin ja mallin hinnoissa havaittiin suuria eroja eri liikkeissä. Esimerkiksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella Osram Dulux Superstar Micro Twist 7 W maksoi eri liikkeissä 6,95-17 euroa ja hämäräkytkimellä varustettu Philipsin Tornado Dimmable 20 W maksoi 16,95-32,30 euroa. Parhaassa tapauksessa siis toisesta liikkeestä sai kaksi lamppua sillä hinnalla, minkä toisessa liikkeessä olisi maksanut yhdestä lampusta.

Kuluttajavirasto vertaili aluehallintovirastojen kanssa 48 tuotemerkin ja 715 erilaisen energiansäästölampun hintoja eri puolilla maata. Kohteina olivat E27-kierrekantaiset lamput, joilla voidaan korvata hehkulamppuja kodeissa. Kapeakantaiset E14- ja pistokantaiset lamput sekä 12V energiansäästölamput rajattiin tarkastelun ulkopuolelle. Tiedot kerättiin syyskuussa eri puolilta Suomea 115 vähittäisliikkeestä. Verkkokauppoja ei sisällytetty vertailuun.

Kuluttajaviraston raportti energiansäästölamppujen hintavertailusta löytyy tästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Älä maksa energiansäästölampustasi tuplahintaa”

  1. Turha on verrata alle15 W ”energiasäästölampun” hintoja, kun käytännössä se on pienitehoisin, mitä tavallinen ihminen voi kodissaan käyttää. 7-11 W lamppu on syttyessään päreen veroinen valaisimena. Kymmenen minuutin kuluttua sytyttämisestä, jolloin sitä ei enää yleensä tarvita, se saavuttaa täyden tehon, joka ei vastaa lähellekään 60 W normaalia hehkulamppua teholtaan. Pitää verrata lumen-aroltaan sellaista lamppua, joka vastaa 60 W hehkulamppua. Yleensä se vaatii vähintään 15 W.

    Ko. lamput tuottavat ongelmajätettä kaatopaikoille, koska ihmiset eivät toimita niitä ongelmajätekeräykseen. Suomessa hehkulamppu kestää pakkasessa, mitä energiansäästölamppu ei tee. ”Energiansäästölamppujen” kestoikä ei vastaa läheskään luvattua, joten säästö on senkin vuoksi kyseenalainen. Lisäksi hehkulampun lämpö vähentää lämmitysenergian tarvetta talvella. Ja älkää sanoko sitten, että eihän kesällä tarvita lämpöä, koska Suomessahan ei lamppujakaan juuri tarvita kesällä kotitalouksissa.

    1. Lampuilla on muitakin ominaisuuksia kuin hinta. Jos pelkkää säästöä haluaa, niin ostaa vaan halvimman. Mutta valon ja lampun laadullakin on jotain merkitystä. Halvimmat lamput toimivat 50Hz taajuudella, jolloin lamppu välkkyy. Kalliimpien liitäntälaite muuttaa taajuuden 34kHz. Tuolla taajuudella lamppu myös kestää pidempään ja kuluttaa vähemmän sähköä. Hehkulampun toimintatapa on täysin erilainen ja se ei välky.

      Värilämpötila ja värintoistokyky ovat toinen huomioitava asia. Hehkulampun värintoistoarvo on 100 ja suurin osa energiansäästölampuista ei varmasti pääse edes 80:neen. Siinä on sitten koko huone keltainen, olipa se sistustettu millä väreillä tahansa.

      Jotenkin on vaikea ymmärtää miksi suomalaisilla on yksi kellertävä 11W energiansäästölamppu 15-20m2 huoneen keskellä. Onko sitten ihme jos ei jaksa lukea, väsyttää ja masentaa? Joka huoneessa pitäisi valoa olla energiansäästölamppuina n. 15W/m2 jos halutaan kesän valoisuus talvella. Tai jos käytetään suureita, jotka oikeasti kertovat jotain, niin 700 lumenia / m2.

  2. Energiansäästölampun rikkoutuessa sisätiloissa elohopean määrä ilmakuutiota kohti ylittää 20-kertaisesti terveydelle haitalliseksi arvoidun maksimirajan.

    Johdonmukaisia jos ollaan, niin varmuuden vuoksi pitäisi kieltää ainakin lasten ja raskaana olevien naisten oleskelu sisätiloissa, joissa elohopealamppuja käytetään.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat