Libeskindin Studio ja KSOY jatkavat Tampereen kannen suunnittelua

Studio Daniel Libeskind ja sen suomalainen kumppani KSOY Arkkitehtuuria jatkavat niin kutsutun Tampereen kannen tarkempaa suunnittelua juuri valmistuneen visiosuunnitelman pohjalta. Libeskindin visiossa alueelle tulee keskusareenan lisäksi viisi tornia, joista korkein on 90 metriä. Tornit madaltuvat portaittain ja muodostavat yhdessä areenan kanssa veistoksellisen kokonaisuuden, joka on toteutuessaan kaupungin uusi maamerkki.

Studio Daniel Libeskind ja sen suomalainen kumppani KSOY Arkkitehtuuria jatkavat niin kutsutun Tampereen kannen tarkempaa suunnittelua juuri valmistuneen visiosuunnitelman pohjalta. Libeskindin visiossa alueelle tulee keskusareenan lisäksi viisi tornia, joista korkein on 90 metriä. Tornit madaltuvat portaittain ja muodostavat yhdessä areenan kanssa veistoksellisen kokonaisuuden, joka on toteutuessaan kaupungin uusi maamerkki.

Alue on keskeisellä paikalla rautatieasemasta etelään, Sorinsillan kummallakin puolella. Se yhdistää radan eri puolilla olevat kaupunginosat toisiinsa, kun fyysisenä esteenä oleva rata katetaan. Kattaminen avaa kevyelle liikenteelle uusia reittejä radan yli.

Projekti on Tampereen kaupungin ja NCC:n yhteinen. Maita hallinnoi Liikennevirasto. Juha Yli-Rajala Tampereen kaupungilta kertoo, että käytyjen neuvottelujen mukaan valtio luovuttaa maat kaupungille vastuineen ja velvoitteineen. Arvonmääritys on vielä kesken. Keskusareena on Tampereen Keskusareena Oy:n hanke, mutta tavoitteena on, että NCC rakentaa myös sen.

Visiosuunnitelmaa Tampereella esitellyt Stefan Blach Libeskindin toimistosta sanoo, että suunnitelma muuttui paljon Tampereen kaupungin projektia varten kokoaman arkkitehtiryhmän ohjauksessa. Blachin mukaan tornien mataloituminen on suunnittelun kuluessa tapahtunut merkittävä muutos.

”Prosessin alkuvaiheessa kokonaisuus oli umpikorttelimainen, mutta se jalostui työn edetessä siroksi, läpihengittäväksi kokonaisuudeksi”, arkkitehtiryhmässä ollut arkkitehti Matti Rautiola kertoo.

Työnimeä Tampereen kansi kantava 110 000 neliömetrin kokonaisuus rakentuu junaradan päälle. Siihen tulee noin 50 000 neliömetrin Keskusareena, 35 000 kerrosneliömetriä toimistoja, 12 000 kerrosneliömetrin hotelli ja 25 000 kerrosneliömetriä asuntoja. Toimistoihin tulee 1 500 työpaikkaa, asuntoja NCC rakentaa kaikkiaan 300 ja hotelliin tulee 250 huonetta.

Nykyarvioiden mukaan hankkeen arvo on noin 400 miljoonaa euroa. Kustannusarvio tarkentuu, kun rakennus- ja rakennesuunnitelmat on tehty.

Tavoitteena on, että aluetta päästäisiin rakentamaan ensi toukokuussa, heti kun asemakaava on hyväksytty. Mahdolliset valitukset voivat viivästyttää aloitusta. Keskusareenan pitäisi olla valmis ennen keväällä 2013 pidettäviä jääkiekon maailmanmestaruuskisoja.

NCC rakentaa alueen toimistot Business Park -mallilla. Tavoitteena on, että koko alue on rakennettu vuonna 2018.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Libeskindin Studio ja KSOY jatkavat Tampereen kannen suunnittelua”

Vastaa