Kokeile kuukausi maksutta

Taloyhtiöt saavat remonttilainaa aiempaa halvemmalla

Taloyhtiöille irtoaa nyt remonttilainaa selvästi aiempaa halvemmalla. Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen arvioi, että tällä hetkellä taloyhtiöiden uusien remonttilainojen marginaalit ovat noin yhdessä prosenttiyksikössä.

Taloyhtiöille irtoaa nyt remonttilainaa selvästi aiempaa halvemmalla. Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen arvioi, että tällä hetkellä taloyhtiöiden uusien remonttilainojen marginaalit ovat noin yhdessä prosenttiyksikössä.

”Tilanne on parantunut huomattavasti, ja marginaalit ovat tulleet alaspäin”, sanoo Hiltunen.

Muutos on merkittävä, sillä vielä reilu vuosi sitten taloyhtiöiden uusien remonttilainojen marginaalit saattoivat olla jopa kahdessa ja puolessa prosenttiyksikössä. Myös pankeissa arvioidaan marginaalien laskeneen noin yhteen prosenttiyksikköön. Lainan korko muodostuu valitusta viitekorosta ja pankin marginaalista.

”Marginaalit vaihtelevat hieman riippuen muun muassa lainanpituudesta ja taloyhtiön kunnosta”, sanoo johtaja Jani Eloranta Nordeasta.

Finanssikriisin aikoihin osassa taloyhtiöistä tunnettiin suoranaista epävarmuutta rahoituksen saatavuudesta pankeista. Tavalliseen sukankuluttajaan verrattuna taloyhtiö on pankille usein huonompi asiakas, sillä taloyhtiöllä ei ole esimerkiksi tarvetta pankille hyvätuottoisiin rahastosijoituksiin tai eläkevakuutuksiin.

”Niiden taloyhtiöiden, jotka kriisin ollessa pahimmillaan ottivat lainoja kovalla marginaalilla, kannattaisi nyt käydä pankinjohtajan juttusilla siitä, onko lainan hinnoittelu oikealla tasolla”, Hiltunen kehottaa.

Hiltunen epäilee, että taloyhtiöissä on edelleen laiskuutta kilpailuttaa remonttilainoja.

Laina omiin nimiin

Ennen finanssikriisi taloyhtiöille saattoi irrota remonttilainaa, joka oli alle puolen prosenttiyksikön marginaalilla. Pankkien omasta varainhankinnasta näyttää tulleen nyt pysyvästi kalliimpaa kuin ennen finanssikriisiä.

”Tulevaisuuden marginaalien ennustaminen on arpapeliä, mutta finanssikriisiä edeltäneisiin marginaaleihin tuskin on paluuta”, arvioi pankinjohtaja Mikko Hyttinen OP-Pohjolasta.

Lähes aina esimerkiksi putkiremonttia varten otetusta taloyhtiön lainasta kannattaa osakkaan maksaa oma osuutensa pois ja kattaa se nostamalla asuntolainaa omiin nimiinsä. Asuntolainan saa useimmiten halvemmalla korolla, ja oman kodin asuntolainan koroista saa osan vähennettyä verotuksessa. Pankkien havaintojen mukaan asiakkaat yleensä myös toimivat näin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taloyhtiöt saavat remonttilainaa aiempaa halvemmalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat