Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistökaupat alhaisimmalla tasolla moneen vuoteen tammi-maaliskuussa 2011

Kuluvan vuoden ensimmäinen neljännes oli kiinteistökauppojen osalta hiljaisin moneen vuoteen. Pientä kaupankäynnin piristymistä kuitenkin nähtiin kevään edetessä. Huhtikuun lopun kaksi suurta kauppaa lähes tuplasivat tähänastisen volyymin reiluun puoleen miljardiin euroon. Asiantuntijat uskovatkin vahvasti sekä kotimaisen että ulkomaisen sijoittajakysynnän viriämiseen. Vuokramarkkinoiden aktiviteetissa on nähtävissä pientä piristymistä. Nämä seikat käyvät ilmi KTI:n kevään markkinakatsauksesta.

Kuluvan vuoden ensimmäinen neljännes oli kiinteistökauppojen osalta hiljaisin moneen vuoteen. Pientä kaupankäynnin piristymistä kuitenkin nähtiin kevään edetessä. Huhtikuun lopun kaksi suurta kauppaa lähes tuplasivat tähänastisen volyymin reiluun puoleen miljardiin euroon. Asiantuntijat uskovatkin vahvasti sekä kotimaisen että ulkomaisen sijoittajakysynnän viriämiseen. Vuokramarkkinoiden aktiviteetissa on nähtävissä pientä piristymistä. Nämä seikat käyvät ilmi KTI:n kevään markkinakatsauksesta.

image

Elpyvillä markkinoilla sijoittajia kiinnostavat ennen kaikkea hyvien sijaintien helposti vuokrattavat riskittömät kohteet. Helsingin keskustalla on kiistämätön johtoasema suomalaisilla kiinteistömarkkinoilla. Juuri tälle rajatulle alueelle riittäisi runsaastikin sijoittajakiinnostusta, kun taas muilla alueilla riskit nähdään suurempina, eivätkä ostajat ja myyjät tunnu edelleenkään pääsevän hintatasoista yhteisymmärrykseen.

Koska taas Helsingin keskustan kohteiden myyjillä ei tyypillisesti ole suuria myyntihaluja, ei kauppoja ole saatu juurikaan aikaan huolimatta markkinatunnelman vahvistumisesta ja sijoittajien tuottovaateiden laskusta. Huhtikuussa tehdyn Rakli-KTI-Toimitilabarometrin mukaan Helsingin keskustan laadukkaasta toimistosta tehtäisiin nyt kauppaa keskimäärin 5,8 prosentin nettotuottovaatimuksella. Suurin piirtein tälle asiantuntijoiden näkemysten mukaiselle tasolle tuottovaade asettui Spondan huhtikuun lopussa julkistamassa Fennia-korttelin hankinnassa.

Näkemykset käyvistä tuottovaatimuksista painuvat parhailla alueilla hienoisesti alaspäin, joskin siis todellinen evidenssi markkinatasoista perustuu edelleenkin harvalukuisiin kauppoihin.

Toimistojen vuokramarkkinat

Vuokramarkkinoilla toimistotilojen kysyntä osoittaa pieniä elpymisen merkkejä, joskin vuokratasot junnaavat parhaillakin alueilla lähes paikoillaan. Toimistovuokrat ovat Helsingin keskustassa ja muilla parhailla alueilla hienoisesti vahvistuneet, kun taas useimmilla muilla alueilla kehitys on ollut vakaata tai hieman laskusuuntaista. KTI:n vuokraindeksin mukaan toimistotilojen markkinavuokrat ovat viimeisen vuoden kuluessa nousseet ydinkeskustassa 2,4 prosentilla.

Toimistotilojen ylitarjonnan vaivaamilla alueilla – esimerkiksi Pitäjänmäellä, Pasilassa ja Vallilassa – vuokratasot ovat jatkaneet laskuaan. Espoossa tyhjän tilan määrä on kasvanut esimerkiksi Tapiolassa ja Olarissa. Tyhjien tilojen kokonaismäärän kasvu näyttäisi nyt pysähtyneen, joskin eri alueiden kehityksessä on eroja. Myös Ruoholahdessa on nyt hieman aiempaa enemmän tyhjää toimistotilaa. Hyvien tilojen vuokratasot ovat tästä huolimatta alueella hieman vahvistuneet.

Alan asiantuntijat uskovat Rakli-KTI-barometrin mukaan toimistovuokratasojen pysyvän lähitulevaisuudessa suurin piirtein nykytasollaan, vain Helsingin keskustassa uskotaan loivan nousun jatkumiseen. 

Liiketilojen vuokramarkkinat

Liiketilojen markkinakuva näyttää edelleen huomattavasti toimistoja vahvemmalta. Liiketilavuokrista kirjataan Helsingin keskustassa uusia huippulukemia. Rakli-KTI-Toimitilabarometrikyselyssä näkemys Helsingin keskustan prime-liiketilan käyvästä vuokrasta on noussut jopa 15 prosentilla puolen vuoden aikana, ja oli nyt yli 127 euroa neliöltä. Aivan parhaista tiloista sopimuksia tehdään vielä huomattavasti tätäkin korkeammalla tasolla.

Liiketilojen vuokrien nousun uskotaan jatkuvan myös lähitulevaisuudessa – joskaan ei aivan yhtä voimakkaana. Mikrosijainti sanelee luonnollisesti vuokratasoa merkittävästi. KTI:n vuokratietokannassa Helsingin ydinkeskustan uusien liiketilasopimusten vuokratasot liikkuvat keskimäärin 70-90 euron tasolla. Liiketilamarkkinoiden vahvoja näkymiä ylläpitävät talouden kasvu sekä aleneva työttömyys. Liiketilojen uudistuotanto on pääkaupunkiseudulla hyvin maltillista, joten tarjontapuolelta ei ole näkyvissä paineita vuokrien nousun tasaantumiselle.

Nämä tiedot perustuvat KTI:n kevään markkinakatsaukseen sekä huhtikuussa toteutettuun Rakli-KTI Toimitilabarometriin. Markkinakatsauksen sisältö pohjautuu pääosin KTI:n markkinatietokantojen tietoihin, jotka ilmentävät markkinoiden viimeaikaista toteutunutta kehitystä. Rakli-KTI-Toimitilabarometri on kiinteistöalan ammattilaisille suunnattu kysely, joka luotaa kiinteistösijoitus- ja vuokramarkkinoiden lähitulevaisuuden kehitysnäkymiä. Barometrikyselyyn vastasi tällä kertaa 74 suomalaisten kiinteistömarkkinoiden asiantuntijaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistökaupat alhaisimmalla tasolla moneen vuoteen tammi-maaliskuussa 2011”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat