Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousuvauhti kiihtyi rajusti alkuvuonna

Kiinteistön ylläpidon kustannusten vuotuinen nousuvauhti kiihtyi voimakkaasti tammi-maaliskuussa 2011. Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä 7,6 prosenttia vuoden 2010 vastaavasta ajanjaksosta. Vielä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuotuinen kustannusten nousuvauhti oli selvästi alhaisempi 3,9 prosenttia ja kolmannella neljänneksellä 3,2 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä.

Kiinteistön ylläpidon kustannusten vuotuinen nousuvauhti kiihtyi voimakkaasti tammi-maaliskuussa 2011. Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä 7,6 prosenttia vuoden 2010 vastaavasta ajanjaksosta. Vielä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuotuinen kustannusten nousuvauhti oli selvästi alhaisempi 3,9 prosenttia ja kolmannella neljänneksellä 3,2 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä.

image

Alkuvuoden raju kustannusten nousuvauhti ilmenee erityisen hyvin siitä, että viime vuoden viimeisestä neljänneksestä kuluvan vuoden ensimmäiseen neljännekseen kokonaisindeksi nousi 4,5 prosenttia.

Kiinteistön ylläpitokustannusten nousu johtuu suurelta osin käyttöaineiden kallistumisesta. Muut kuin käyttöainekustannukset nousivat vuodessa 2,2 prosenttia.

Ylläpitokustannuksista vuodessa eniten kallistui vuodessa kevyt polttoöljy, 50,6 prosenttia. Lämpökustannukset nousivat 17,9 prosenttia. Käyttösähkön kustannukset nousivat 15,4 prosenttia, kaukolämpökustannukset 8,1 prosenttia, käyttö- ja jätevesikustannukset 5,2 prosenttia, kunnossapitopalvelun kustannukset 3 prosenttia, hoitopalvelukustannukset 2,3 prosenttia, työkustannukset 1,9 prosenttia, erilliskustannukset 1,2 prosenttia ja tarveaineiden kustannukset 0,8 prosenttia.

Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi kuvaa koko maan kiinteistön ylläpidon hintojen keskimääräistä kehitystä kiinteistönhoidon eri tehtävissä, joihin kuuluvat muun muassa hallinto, käyttö ja huolto, ulkoalueiden hoito, siivous, lämmitys, sähkö, vesi ja jätehuolto. Lisäksi huomioidaan erilliskustannuksista vakuutukset, maan vuokra sekä kiinteistövero.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousuvauhti kiihtyi rajusti alkuvuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat