Kokeile kuukausi maksutta

Kilpailuvirasto esittää sakkoja asuntokauppakartellista Rovaniemellä

Kilpailuvirasto esittää, että markkinaoikeus määräisi Asunto-Väylä Oy:lle, Hansatalot Oy:lle ja CSC-Consulting Service Centre Oy:lle sekä näiden emoyhtiöille yhteensä 95 000 euron seuraamusmaksut kielletystä yhteistyöstä asuntokaupoissa Rovaniemellä. Kartelliyhteistyö tapahtui Lapin sairaanhoitopiirin ja Rovaniemen kaupungin järjestämissä kiinteistöjen ja asuinhuoneistojen myyntiä koskevissa tarjouskilpailuissa vuosina 2006 ja 2009.

Kilpailuvirasto esittää, että markkinaoikeus määräisi Asunto-Väylä Oy:lle, Hansatalot Oy:lle ja CSC-Consulting Service Centre Oy:lle sekä näiden emoyhtiöille yhteensä 95 000 euron seuraamusmaksut kielletystä yhteistyöstä asuntokaupoissa Rovaniemellä. Kartelliyhteistyö tapahtui Lapin sairaanhoitopiirin ja Rovaniemen kaupungin järjestämissä kiinteistöjen ja asuinhuoneistojen myyntiä koskevissa tarjouskilpailuissa vuosina 2006 ja 2009.

Kuuntele juttu

Yritykset toimivat Kilpailuviraston selvitysten mukaan yhteistyössä ostotarjousten laatimisessa. Osana yhteistyötä korkeimpia hintoja tarjonneet yhtiöt vetäytyivät tarjouskilpailun päättymisen jälkeen kilpailusta, jolloin korkeimmaksi nousi toisen yhteistyöhön osallistuneen yrityksen tarjous. Menettelyn tarkoituksena oli varmistaa, että joku kolmesta yhtiöstä voittaa tarjouskilpailun ja että voittanut hinta on alhaisin mahdollinen.

Kielletty yhteistyö kohdistui kahteen yksittäiseen tarjouskilpailuun, ja rikkomuksesta epäiltyjen yhtiöiden liikevaihto on pieni. Kartelliyhteistyö on kuitenkin kilpailunrajoituslaissa yksiselitteisesti kiellettyä. Yritysten menettely ei ollut taloudellisen kilpailun pelisääntöjen mukaista, ja se oli periaatteelliselta kannalta moitittavaa. Osana kartellien vastaista politiikkaa Kilpailuvirasto vie lähtökohtaisesti kaikki kartellirikkomukset niiden taloudellisesta mittavuudesta riippumatta markkinaoikeuteen seuraamusmaksun määräämiseksi.

Tapauksen tutkinta käynnistyi, kun sairaanhoitopiiri ja kaupunki tekivät asiasta tutkintapyynnön Lapin lääninhallitukselle ja Kilpailuvirastolle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kilpailuvirasto esittää sakkoja asuntokauppakartellista Rovaniemellä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat