Kokeile kuukausi maksutta

Toimitilamarkkinoilla ollaan odottelevissa tunnelmissa

Newsecin tuore toimitilakatsaus kertoo, että parantunut työllisyysaste yhdessä kasvaneen nettokäyttöönoton kanssa on laskenut koko pääkaupunkiseudun toimistotilan vajaakäyttöasteen hieman alle 12 prosenttiin mutta luku vaihtelee alueittain. Helsingin keskustassa liikutaan kuuden prosentin pinnassa, mutta haasteellisimmilla alueilla Espoossa vajaakäyttö saattaa nousta yli 20 prosenttiin – ja trendi on vahvistumassa, koska keskusta on tietyille toimialoille ehdoton sijaintiedellytys.

Newsecin tuore toimitilakatsaus kertoo, että parantunut työllisyysaste yhdessä kasvaneen nettokäyttöönoton kanssa on laskenut koko pääkaupunkiseudun toimistotilan vajaakäyttöasteen hieman alle 12 prosenttiin mutta luku vaihtelee alueittain. Helsingin keskustassa liikutaan kuuden prosentin pinnassa, mutta haasteellisimmilla alueilla Espoossa vajaakäyttö saattaa nousta yli 20 prosenttiin - ja trendi on vahvistumassa, koska keskusta on tietyille toimialoille ehdoton sijaintiedellytys.

image

Samalla tyhjän toimitilan määrä on pudonnut 1,3 miljoonasta neliöstä noin yhteen miljoonaan. Vuokralaismarkkinoilla kilpailu hyvistä vuokralaisista on edelleen kovaa. Silti Helsingin keskustassa vuokratasot ovat hienoisessa nousussa.

”Uusista vuokralaisista taistellaan raivoisasti. Kassavirtaa halutaan vahvistaa, eli pitkät sopimukset ovat nyt hyvin haluttuja”, Newsec Valuation Oy:n varatoimitusjohtaja Heikki Kangas kertoo.

Suurimmat haasteet ovat edelleen hiukan vanhemmissa, heikommalla sijainnilla olevissa toimistokohteissa. ”Haasteellisimmilla reuna-alueilla on hyvät neuvottelumahdollisuudet vuokratasosta. Yleinen fiilis on, että vuokratasot ovat kuitenkin vakiintuneet. Myös selkein notkahdus tapahtui reuna-alueilla, kun keskusta on pitänyt hyvin pintansa.”

Uuttakin toimitilaa valmistuu koko ajan lisää. Tänä vuonna pääkaupunkiseudulle rakennetaan 60 000 neliötä uutta toimitilaa, ja vuosina 2012-2013 valmistuu vielä 126 000 neliötä lisää, muun muassa Skanskan uusi pääkonttori. Kysymys kuuluukin, täyttyvätkö tilat samaan tahtiin?

”Tilatehokkuudesta ollaan valmiita maksamaan kovempaa vuokraa. Siksi uudet tilat ovat vetovoimaisempia vanhoihin nähden”, Kangas sanoo.

Viimeaikaiset uutisoinnit eivät Kankaan mukaan huoleta. Alalla ei odoteta äkkiromahdusta, vaikka kukaan ei ihan tarkkaan tiedäkään, mihin suuntaan ollaan menossa. Viime kädessä kaiken taustalla on maailmantalous.

”Samanlainen usva kaikilla on edessä. A ja O on, että pankkien välinen luottamus säilyy.”

Mitä parempi talous, sitä matalampi tuottovaade

Toimitilamarkkinoilla hinnat ja tuotot sekä niiden väliset suhteet heijastavat talouden odotuksia. Mitä paremmin talous vetää, sitä pienempi tuotto riittää.

”Osaltaan tuottovaatimukset vertautuvat vähäriskisiin tuottoihin eli valtion velkakirjoihin. Tässä vaiheessa pitää varmaan korostaa, että nimenomaan pohjoismaisiin velkakirjatuottoihin. Toisin päin katsottuna korkeammat tuottotasot esimerkiksi vähäriskisissä kiinteistösijoituksissa verrattuna valtioiden velkakirjoihin voi lisätä kiinteistösijoituksien houkuttelevuutta”, Kangas toteaa.

Sijoittajien tuottovaatimustasot ovatkin hyvissä ja turvallisissa keskustakohteissa olleet laskussa viimeisen 12 kuukauden aikana. Näiden niin sanottujen Prime- kohteiden tuottovaatimusten oletetaan edelleen hiukan laskevan vuoden loppuun mentäessä.

Kankaan mukaan kaupankäynnin volyymi on ollut kohtuullista viimeiset kuusi kuukautta. Transaktiovolyymi oli Suomessa toisella neljänneksellä 750 miljoonaa ja vastaavasti ensimmäisellä vuosipuoliskolla noin miljardin, mikä on enemmän kuin edellisenä vuotena vastaavana ajankohtana. Kokonaisvolyymin odotetaan asettuvan lähes kolmen miljardin euron tasoon.

Kauppojen kokonaismäärä oli tammi-kesäkuussa kuitenkin alhaisempi kuin edellisenä vuotena, koska sijoittajien kriteerit ovat edelleen tiukat.

”Tehdyt kaupat ovat kaikki olleet järkeviä sekä myyjän että ostajan kannalta. Ne ovat olleet asiallisia, ja ne on tehty järkevällä hinnalla. Pakotettuja kauppoja ei ole nähty markkinoilla, vaikka sellaisia odotettiin joku vuosi sitten tulevan.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Toimitilamarkkinoilla ollaan odottelevissa tunnelmissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat