Kokeile kuukausi maksutta

Vastaava mestari sai sakot laittomasta asbestinpurkutyöstä

Pirkanmaan käräjäoikeus on perjantaina 2. syyskuuta tuominnut seinäjokelaisen rakennusliikkeen vastaavan mestarin sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Sakot tulivat Nokialla vuosi sitten sattuneesta tapauksesta, jossa asbestia oli purettu lainvastaisesti.

Pirkanmaan käräjäoikeus on perjantaina 2. syyskuuta tuominnut seinäjokelaisen rakennusliikkeen vastaavan mestarin sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Sakot tulivat Nokialla vuosi sitten sattuneesta tapauksesta, jossa asbestia oli purettu lainvastaisesti.

Saneerattavasta liikekiinteistöstä laaditun asbestikartoitusraportin mukaan muun muassa pohjakerroksen lattiapinnoitteen kiinnitysliima sisälsi asbestia. Näin pinnoitteen purkutyö olisi pitänyt tehdä asbestityöhön valtuutetun yrityksen toimesta, mikä seikka on ollut työmaan osapuolten tiedossa. Vastaava mestari teetti kuitenkin purkutyön oman yrityksen työntekijöillä.

Työsuojeluviranomainen totesi, ettei purkutyön tehneellä yrityksellä ollut työturvallisuusmääräysten edellyttämää valtuutusta. Lisäksi työ oli tehty huolimattomasti niin, että asbestipitoista materiaalia sisältävää purkujätettä oli jätetty kohteeseen. Purkujäte olisi pitänyt pakata ja viedä kaatopaikalle asbestijätteelle osoitettuun paikkaan.

Vastaava mestari vetosi muun muassa siihen, ettei hän ollut saanut asbestikartoituksesta sellaista käsitystä, että puretussa kohteessa olisi ollut asbestipitoista materiaalia.

Käräjäoikeus totesi, että vastaava mestari oli tiennyt tai pitkän työkokemuksen perusteella asbestikartoitusraportin sisältö huomioon ottaen hänen oli ainakin täytynyt pitää varsin todennäköisenä, että kyseisessä 1960-luvulla rakennetussa talossa on asbestia sisältäviä rakenteita ja erityisesti asbestikartoitusraportissa mainitussa purkukohteessa. Sen vuoksi hän on purkutöitä teettäessään tahallaan tai ainakin huolimattomuudesta rikkonut työturvallisuusmääräyksiä.

Vastaava mestari tuomittiin 10 päiväsakon eli 330 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan 120 euroa todistelukustannuksia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Vastaava mestari sai sakot laittomasta asbestinpurkutyöstä”

  1. Naurettavaa pelleilyä. Vastaava mestari leikkii tietoisesti muiden terveydellä joten hänelle kuuluisi vankilatuomio. Muutaman vuoden kakku saisi muutkin mestarit lukemaan paperit vähän tarkemmin…

    1. Tälläisten kaverien kanssa saattaa vaikka ontelolaatat tippua niskaan. Synkkä hetki ammattikunnalle. Rangaistus tästäkin teosta kaiken kaikkiaan naurettava. Työntekijöiden hengellä kun leikitään, niin rangaistuskin pitäisi olla sen mukainen.

  2. Kokonaista 330 euroa sakkoa? Eihän tuota normaalituloilla edes huomaa!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat