Kokeile kuukausi maksutta

Asbestipurkajien pätevyyskortit otettu käyttöön

Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden Liitto SAP ry:n projekti Asbestityön turvallisuudesta on saavuttanut ensimmäisen välitavoitteensa, joka oli ottaa asbestipurkajien pätevyyskortit käyttöön. Vuonna 2007 käynnistyneessä projektissa on tavoitteena, että kaikki asbestipurkua harjoittavat yritykset sitoutuvat tekemään purkutyöt turvallisin laittein ja menetelmin pätevää henkilökuntaa käyttäen.

Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden Liitto SAP ry:n projekti Asbestityön turvallisuudesta on saavuttanut ensimmäisen välitavoitteensa, joka oli ottaa asbestipurkajien pätevyyskortit käyttöön. Vuonna 2007 käynnistyneessä projektissa on tavoitteena, että kaikki asbestipurkua harjoittavat yritykset sitoutuvat tekemään purkutyöt turvallisin laittein ja menetelmin pätevää henkilökuntaa käyttäen.

Jokainen tähän niin sanottuun Av-menettelyyn sitoutuva yritys allekirjoittaa sitoumuksen, joka sisältää työterveyshuollon hoitamisen asbestityöt huomioiden, laitteiden ja koneiden huollon ja kunnossapidon, sinisen asbestin oikean käsittelyn sekä asbestipurkukohteen dokumentoidun itselleluovutuksen.

Viides osasitoumus menettelyssä on käyttää purkutöissä vain henkilökuntaa, joka lainmukaisen peruskoulutuksen lisäksi säännöllisesti saa täydennyskoulutusta. Osoituksena tästä jokaisella työntekijällä tulee olla asbestipurkajan pätevyyskortti, joka vaadittaessa näytetään tilaajan tai viranomaisten edustajille. Pätevyyskortti on henkilökohtainen, mutta se on sidottu yritykseen, koska yrityksellä on asbestipurkuvaltuutus sekä työssä tarvittavat laitteet ja materiaalit.

Asbestipurkajien pätevyyttä ja järjestelmään sitoutuneita yrityksiä valvoo toimikunta, jossa edustettuina ovat Rakennusliitto ry, Rakennusteollisuus RT ry, Suomen Kiinteistöliitto ry, Rakli ry, Finanssialan keskusliitto ry sekä Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden liitto ry. Lisäksi toimikunnan kokouksiin kutsutaan asiantuntijoita Sosiaali- ja Terveysministeriön työsuojeluosastolta ja Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Yrityksistä, jotka ovat sitoutuneet vastuulliseen asbestipurkuun sekä purkajista, joilla on voimassa oleva pätevyyskortti, pidetään luetteloa SAP ry:n kotisivulla (www.sapry.fi), josta tilaajat voivat milloin tahansa käydä tarkistamassa tiedot esimerkiksi ennen tarjouskyselyjen postittamista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asbestipurkajien pätevyyskortit otettu käyttöön”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat