Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen kasvu hyytyy ensi vuonna

Rakennusteollisuus RT arvioi tuoreessa suhdannekatsauksessaan, että rakentaminen kasvaa vielä tänä vuonna 4 prosenttia, mutta ensi vuonna rakentamisen määrä jää kuluvan vuoden tasolle. Vaikka yleinen taloustilanne on jo heikentynyt, muutokset vaikuttavat rakentamiseen viipeellä. Siten ensi vuoden alkupuolisko jatkuu vielä rakentamisessa kohtuullisena jo käynnistettyjen kohteiden ansiosta. Loppuvuonna rakentaminen saattaa kuitenkin kääntyä selvään laskuun.

Rakennusteollisuus RT arvioi tuoreessa suhdannekatsauksessaan, että rakentaminen kasvaa vielä tänä vuonna 4 prosenttia, mutta ensi vuonna rakentamisen määrä jää kuluvan vuoden tasolle. Vaikka yleinen taloustilanne on jo heikentynyt, muutokset vaikuttavat rakentamiseen viipeellä. Siten ensi vuoden alkupuolisko jatkuu vielä rakentamisessa kohtuullisena jo käynnistettyjen kohteiden ansiosta. Loppuvuonna rakentaminen saattaa kuitenkin kääntyä selvään laskuun.

image

RT arvioi, että kuluvan vuoden talonrakennustöiden aloitusmäärä on viimevuotisella tasolla eli noin 38 miljoonaa kuutiometriä. Vuonna 2012 sekä asuntotuotanto että toimitilarakentaminen supistuvat. Sen sijaan maa- ja vesirakentaminen supistuu yhä tänä vuonna, mutta ensi vuodeksi on viimein luvassa pientä kasvua uusien hankkeiden myötä.

Asuntoaloitukset supistuvat

Tämän vuoden asuntoaloitusten määräksi arvioidaan 30 500, mikä on yli 3 000 vähemmän kuin viime vuonna. Vapaarahoitteisia kerros- ja rivitalohankkeita käynnistettiin tämän vuoden alkupuoliskolla runsaasti. Tarjonnan kasvu ja asunnonostajien lisääntynyt varovaisuus hillitsevät kuitenkin asuntoaloituksia. Kuluttajien luottamuksen horjuminen pienentää myös pientalotuotantoa.

”Epävarmuuden lisääntyminen on saanut rakennusyhtiöt jossain määrin siirtämään asuntoaloituksia tältä syksyltä ensi vuoteen. Myös ensi vuonna aloituksia tehdään hyvin harkiten. Tunnelma on kuitenkin melko luottavainen. Valmiita myynnissä olevia asuntoja on nyt vähemmän kuin normaalisti, matala korkotaso helpottaa asunnonhankintaa eikä uusien asuntojen tarve ole kadonnut mihinkään etenkään kasvukeskuksissa”, Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti toteaa.

Aiemmat elvytystoimet näkyvät vielä tänä vuonna valtion tukemassa tuotannossa, mutta aloitusmäärät ovat supistuneet selvästi. Ensi vuonna tuettu asuntorakentaminen vähenee entisestään. Kokonaisuudessaan asuntoaloituksien arvioidaan jäävän ensi vuonna 27 000 asuntoon.

”Korkotukilainojen omavastuukoron puolittaminen lokakuun puolivälistä alkaen on tarpeellinen apu kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon vauhdittamiseksi. Muitakin keinoja on kehitettävä ja otettava nopeasti käyttöön, varsinkin jos rakentaminen alkaa hyytyä”, Rakennusteollisuus RT ry:n hallituksen puheenjohtaja, Lemminkäisen toimitusjohtaja Timo Kohtamäki sanoo.

Urakkahinnat jo laskussa

Toimitilarakentaminen on elpynyt kuluvana vuonna, ja toimitilojen aloitusmäärät kasvavat hieman. Vuoden 2007 huipputasosta ollaan kuitenkin kolmanneksen jäljessä. Nykyisen tason voidaan katsoa olevan lähellä normaalia. Liikerakentaminen kasvanee jonkin verran uusien suurkohteiden myötä. Teollisuus- ja logistiikkarakentaminen lisääntynee hieman.

Rakennusinvestoinnit lisääntyivät alkuvuonna lähes 7 prosenttia, ja koko vuoden kasvuksi arvioidaan 4 prosenttia. Ensi vuonna rakennusinvestointien ennakoidaan pysyvän tämänvuotisella tasolla. Uhkana kuitenkin on, että rakennusinvestoinnit kääntyvät laskuun jo ensi vuonna epävarman talouskehityksen takia.

Rakentamisen hinta- ja kustannustason nousu on laantunut. Raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen hienoinen lasku on alkanut näkyä kotimaisissa panoshinnoissa. Euron heikkeneminen toisaalta nostaa tuontiraaka-aineiden hintoja. Urakkahinnat ovat jatkaneet nousuaan kuluvan vuoden aikana, mutta kesän jälkeen ne ovat alkaneet alentua.

Rakennustoiminnan työllisten määrä alkoi viime vuonna kohota, ja alan työttömyys on vähentynyt edelleen tämän vuoden aikana. Tänä vuonna alan arvioidaan työllistävän yhteensä 176 000 henkilöä. Ulkomaisen työvoiman määrä ei ole mukana luvuissa, mutta sen arvioidaan kasvaneen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakentamisen kasvu hyytyy ensi vuonna”

  1. Rakennusteollisuuden arviota voi pitää jopa optimistisena. Perustelen tätä sillä, että liitto arvioi omistusasuntojen kysynnän pysyvän hyvällä tasolla myös ensi vuonna. Hyvä kysyntä edellyttää muutakin kuin matalaa korkotasoa tai sitä, että maahanmuuttajavirta pitää asuntojen rakentamistarvetta korkealla. Syksyllä kuluttajien luottamus romahti lähes yhtä alas kuin 2008 syksyllä eikä lainanottoakaan pidetä nyt edullisena, vaikka korko-odotukset ovat jopa laskevat. Kuluttajat ovat huomanneet, että vaikka korko laskee, niin marginaalit ovat jo nousseet ja nousevat ilmeisesti edelleen.

    Asuntoa ei voi pitää edes hyvänä sijoituskohteena, sillä ylikorkea hintataso ei juurikaan korjaantunut edellisessä taantumassa. Ei kai kukaan ole niin hulla, että luottaisi siihen, että asuntojen hintojen nousu voi vuodesta toiseen olla reippaasti inflaatiota suurempaa? Jossakin vaiheessa täytyy tulla korjausliike, kuten on käynyt monissa muissakin maissa ja meilläkin osakemarkkinoilla. Silloin ei puhuta prosenttien vaan kymmenien prosenttien romahduksista.

    Vastarinta tälle korjausliikkeelle on varmaan kova: eli rakennusliikkeet ovat valmiita vaikka pysäyttämään rakentamisen ja ns. yleishyödylliset rakennuttajat puristavat väkisin asuntoministeriltä entistä parempia ehtoja, että suostuisivat ylipäänsä rakennuttamaan. Kaikki tämä yhdessä voi laskea nopeasti rakentamismääriä, kuten 2009 nähtiin. Erona siihen on, että elvytysrahat on jo käytetty ja velkaelvytysmiljardeilekin on jo osoite eikä se ole Suomi.

    1. Hyvä analyysi tulevasta lamasta Mesulla, vain Rakennusliiton johto uskoo rahaa riittävän ja tekevänsä muita paremmat sopimukset omana työnään. Rakennusliiton onnistuminen sopimuksen teossa johtaa vääjäämättä ulkolaisen työvoiman käytön kasvuun ja siitä tulee seuraamaan liiton jäsenten raju työttömyyden kasvu. Työnantajille tarjotaan tulevana talvena kolme työntekijää yhden kotimaisen hinnalla ja valinta ei jää mestareiden tehtäväksi työmaalla, vaan sen tekee se joku muu.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat