Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusteollisuus nosti arviotaan asuntoaloituksista

Rakennusteollisuus RT arvioi välisuhdannekatsauksessaan, että rakentamisen kokonaismäärä supistuu tänä vuonna parilla prosentilla, kun syksyllä järjestö ennusti vielä nollakasvua. Myös asuntotuotanto ja asuntoaloitukset kääntyvät tuoreen arvion mukaan laskuun. Syksyllä RT arvioi kuitenkin, että asuntoaloitukset supistuisivat enemmän. RT:n näkemykset ovat melko lailla linjassa Rakentamisen suhdanneryhmän Raksun viime viikolla julkistaman ennusteen kanssa.

Rakennusteollisuus RT arvioi välisuhdannekatsauksessaan, että rakentamisen kokonaismäärä supistuu tänä vuonna parilla prosentilla, kun syksyllä järjestö ennusti vielä nollakasvua. Myös asuntotuotanto ja asuntoaloitukset kääntyvät tuoreen arvion mukaan laskuun. Syksyllä RT arvioi kuitenkin, että asuntoaloitukset supistuisivat enemmän. RT:n näkemykset ovat melko lailla linjassa Rakentamisen suhdanneryhmän Raksun viime viikolla julkistaman ennusteen kanssa.

image

RT odottaa rakentamisen kokonaismäärän supistuvan tänä vuonna parilla prosentilla, kun se ennusti syksyllä nollakasvua. Raksu puolestaan arvioi viime viikolla, että rakentamisen kokonaismäärä supistuu tänä vuonna 2–4 prosenttia.

”Vaikka ennuste on nyt jonkin verran heikompi kuin viime lokakuun suhdannekatsauksessamme, yleinen tunnelma alalla on alkuvuodesta ollut syksyä myönteisempi. Huoli mahdollisesta voimakkaasta markkinamuutoksesta on hivenen hellittänyt”, RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo.

RT:n tämänhetkisen näkemyksen mukaan viime vuonna aloitettiin noin 32 000 asunnon rakentaminen. Ennakoitua paremmin sujunut loppusyksy on nostanut arviota. Tarkempi luku selviää rakennustilastojen viime vuoden ennakkotiedoista, jotka julkaistaan kuluvan kuukauden lopussa. Täksi vuodeksi RT ennustaa 28 000 asunnon aloitusmäärää. Arvio on 1 000 asuntoa suurempi kuin vielä syksyllä ennustettiin. Raksu puolestaan ennusti viime viikolla, että tänä vuonna aloitettaisiin noin 27 000–29 000 uutta asuntoa.

Infrarakentaminen ei vedä tänäkään vuonna

Toimitilarakentamisen aloitukset pysyivät vielä viime vuoden tammi-syyskuussa ennallaan edellisvuoteen verrattuna. Lupakehitys tammi-marraskuussa viittaa kuitenkin siihen, että etenkin teollisuus- ja varastorakentaminen pysyy kohtuullisen vilkkaana. Myös toimistorakennuksille myönnettiin varsin runsaasti uusia rakennuslupia.

Maa- ja vesirakentamisen kaivattu kasvu taas ei näytä toteutuvan.

”Infrarakentamisen määrä polkee paikallaan ja kapasiteettia on vapaana. Hallituksen tämän kevään kehysriihessä todennäköisesti painotetaan infrarahoitusta perusväylänpitoon, mikä on tärkeää väyliemme kunnon ylläpitämiseksi. Jotta myös tarpeelliset liikenneväylien kehittämishankkeet voisivat toteutua lähivuosina, niiden rahoitus on turvattava pitkäjänteisellä investointiohjelmalla esimerkiksi infrastruktuurin rahoitusyhtiön avulla”, Pipatti toteaa.

Raksu puolestaan ennusti, että maa- ja vesirakentaminen supistuu tänä vuonna edelleen lievästi johtuen ennen muuta kuntien investointien odotetusta pienenemisestä.
RT julkisti nyt välisuhdannekatsauksen. RT julkaisee varsinaisen kevään suhdannekatsauksensa 24. huhtikuuta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusteollisuus nosti arviotaan asuntoaloituksista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat