Kokeile kuukausi maksutta

Uusien asuntojen kauppa kasvoi yllättäen, hinnat nousivat

Uusien asuntojen kauppa lisääntyi pääkaupunkiseudun ulkopuolella kuluneen neljän kuukauden aikana, vaikka alkuvuoden tilanne ennakoi päinvastaista kehitystä. Kaupat kasvoivat tammikuusta toukokuuhun 13 prosenttia ja vuodessa nousua on 5 prosenttia, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta.

Uusien asuntojen kauppa lisääntyi pääkaupunkiseudun ulkopuolella kuluneen neljän kuukauden aikana, vaikka alkuvuoden tilanne ennakoi päinvastaista kehitystä. Kaupat kasvoivat tammikuusta toukokuuhun 13 prosenttia ja vuodessa nousua on 5 prosenttia, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta.

image

Talvella näytti siltä, että valmiiden myymättömien asuntojen varasto kasvaa selvästi kevään aikana. Kauppojen lisääntyminen kuitenkin hillitsi valmiiden varaston kasvua, samoin se, että kauppa on käynyt viime aikoina hyvin jo valmistuneissa kohteissa. Tarkastelluilla kahdeksalla alueella on myymättä 750 valmista uutta asuntoa, missä on lisäystä 50 asuntoa tammikuusta. Loppuvuonna valmistuvissa kohteissa on kuitenkin vielä runsaasti myymättömiä asuntoja, joten myymättömien valmiiden asuntojen varasto saattaa vielä kasvaa.

Koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisella alueella on tällä hetkellä myymättä arviolta 1 200–1 300 valmista asuntoa.

Hintojen nousu jatkui

Myynnissä olevien uusien asuntojen hinnat jatkoivat tasaista nousuaan, tammikuusta nousua on 2,4 prosenttia ja vuosinousu on 7,6 prosenttia. Hinnastojen hintoja ei ole nostettu, mutta keskihinta nousi, kun aloitettu tuotanto on myytyjä asuntoja kalliimpaa.

Oulussa on myynnissä keskihinnaltaan halvimmat kerros- ja rivitaloasunnot. Uusi kerrostaloneliö maksaa Oulussa keskimäärin 2 958 euroa ja uuden rivitaloasunnon saa keskimäärin 2 053 euron neliöhinnalla. Kalleimmat kerrostaloneliöt ovat Turussa (4 170 euroa) ja kalleimmat rivitaloneliöt Kerava–Tuusula-alueella (3 171 euroa).

Asuntojen tarjonta näyttää vakiintuvan korkealle tasolle, sillä aloitusten vähenemisestä huolimatta asuntoja on myynnissä 15 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Asuntotarjonta vaihtelee alueittain poikkeuksellisen paljon. Turun seudulla on myynnissä peräti 73 prosenttia enemmän asuntoja kuin vuosi sitten. Asuntomarkkinoiden mallioppilaaksi profiloituneessa Oulussa asuntotarjonta on vähentynyt vuodessa viidenneksellä. Oulun seudun valmiiden myymättömien asuntojen varasto jarruttaa asuntoaloituksia, sillä myynnissä olevista 800 asunnosta on valmiita runsaat 200. Vaikka valmiiden varasto ei ole vielä hälyttävä, Oulun seudulla ei aloitettu kuin kaksi kerrostalokohdetta tammi–toukokuussa.

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntälukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen neljän kuukauden kaupantekovauhdilla. Asuntokaupan piristyminen pudotti myyntivaraston 10,0 kuukauteen tammikuun 10,9 kuukaudesta. Asunnoista on kuitenkin edelleen lievää ylitarjontaa.

Parhaiten markkina on tasapainossa Porin ja Rauman vetäminä Satakunnassa (myyntivarasto 7,0 kuukautta). Asuntojen ylitarjontatilanne on selkein (14,0 kuukautta) Etelä-Suomen radanvarsikaupungeissa kuten Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Hyvinkäällä.

Aloitukset vähenivät vuodentakaisesta

Asuntoaloitukset lisääntyivät kevätkuukausina kausiluonteisesti, mutta vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna aloitukset putosivat noin viidenneksellä. Kerrostaloaloitukset romahtivat 35 prosenttia, mutta rivitaloasuntoja käynnistettiin suurin piirtein samaa tahtia (-3 %) kuin vuosi sitten. Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on hieman vähemmän asuntoja kuin vuosi sitten.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusien asuntojen kauppa kasvoi yllättäen, hinnat nousivat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat