Ulkomaalaisten kiinteistöomistukset Suomessa kasvavat

Ulkomaalaisten tekemät kiinteistökaupat Suomessa ovat lähteneet muutaman vuoden takaisen taantuman jälkeen jälleen kasvuun. Viime vuonna ulkomaalaiset tekivät noin 600 kiinteistökauppaa. Niiden yhteenlaskettu arvo oli noin 75 miljoonaa euroa. Taantumaa edeltäneeseen summaan ei kuitenkaan ole vielä päästy. Vuonna 2008 ulkomaalaiset ostivat Suomesta kiinteistöjä lähes 130 miljoonalla eurolla.

Ulkomaalaisten tekemät kiinteistökaupat Suomessa ovat lähteneet muutaman vuoden takaisen taantuman jälkeen jälleen kasvuun. Viime vuonna ulkomaalaiset tekivät noin 600 kiinteistökauppaa. Niiden yhteenlaskettu arvo oli noin 75 miljoonaa euroa. Taantumaa edeltäneeseen summaan ei kuitenkaan ole vielä päästy. Vuonna 2008 ulkomaalaiset ostivat Suomesta kiinteistöjä lähes 130 miljoonalla eurolla.

Suurin osa ulkomaalaisille myytävistä kiinteistöistä myydään edelleen venäläisille. Virolaiset, saksalaiset, ruotsalaiset ja sveitsiläiset ostivat viime vuonna kukin noin parikymmentä kiinteistöä. Näihin ostajaryhmiin kuuluvista monilla on sukusiteitä Suomeen.

Maanmittauslaitoksen tilastossa näkyy se maa, minkä ostaja on kaupantekohetkellä ilmoittanut asuinmaakseen. Ulkomaalaisten maakaupoista ei siten saada ihan tarkkaa kuvaa. Myöskään yhteissummaa ulkomaalaisten kiinteistöomistuksista vuosien varrelta ei Maanmittauslaitoksen mukaan ole.

Lomakiinteistöt kiinnostavat

Venäläisten matkailijoiden määrä Suomessa lisääntyi viime vuonna yli viidenneksen edellisvuodesta. Tilastokeskuksen mukaan eniten ulkomaalaisten yöpymiset majoitusliikkeissä ovat lisääntyneet juuri Etelä-Savossa, jossa venäläiset tekevät valtaosan kiinteistökaupoistakin.

Venäjän WTO-jäsenyyden odotetaan vaikuttavan myönteisesti Venäjän talouden kehitykseen. Kun Venäjän talous kasvaa ja varallisuus lisääntyy, niin mahdollisuudet sijoittaa muualle kasvavat, arvelee asiantuntija Timo Laukkanen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Laukkasen mukaan venäläiset ostavat Suomesta lähinnä loma- ja asuinkiinteistöjä.

”Jos verrataan siihen, miten kansainväliset kiinteistösijoitusyhtiöt ovat sijoittaneet Suomessa muun muassa ostoskeskuksiin, niin sijoitusten arvot ovat niihin nähden pieniä”, Laukkanen sanoo.

Laukkasen mukaan venäläiset sijoittavat kiinteistöihin Suomessa, jos Suomi on sijoituskohteena kiinnostava. Muuten kiinteistösijoittaminen suuntautuu muualle.

Suomessa on Laukkasen mukaan myös melko vähän venäläisiä yrityksiä, vaikka niidenkin määrä on lisääntynyt. Yritystoiminta lisää Laukkasen mukaan myös kiinteistösijoituksia.

Rajoituksia raja-alueilla

Suomessa tehdään vuosittain kymmeniätuhansia kiinteistökauppoja. Viime vuonna kiinteistökauppoja tehtiin noin 8 miljardilla eurolla. Ulkomaalaisten kiinteistöostojen määrä on alle prosentti kaikista kiinteistökaupoista.

Ulkomaalaisten omistusta Suomessa ei vapaakauppasopimusten takia rajoiteta muuta kuin ”yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä alueilla”. Näitä ovat raja-alueilla maanpuolustuksen kannalta tärkeimmät alueet, kerrotaan oikeusministeriöstä.

”Venäläisten tekemistä sijoituksista Suomeen ei ole saatavissa tarkkoja tietoja. Kun kansainväliset pääomaliikkeet ovat vapautuneet, yritykset voivat siirtää varoja vapaasti rajojen yli”, sanoo vanhempi ekonomisti Seija Lainela Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ulkomaalaisten kiinteistöomistukset Suomessa kasvavat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat