Pankinjohtajat odottavat asuntolainojen kysynnän supistuvan

Pankinjohtajat odottavat, että kotitalouksien asuntolainojen kysyntä vähenee lähikuukausina. Sen sijaan asuntojen peruskorjauksiin ja remontointiin otettavien lainojen kysynnän arvioidaan lisääntyvän hieman. Nämä seikat käyvät ilmi Finanssialan Keskusliiton uudesta pankkibarometrista, jonka kysely suoritettiin elo-syyskuun vaihteessa.

Pankinjohtajat odottavat, että kotitalouksien asuntolainojen kysyntä vähenee lähikuukausina. Sen sijaan asuntojen peruskorjauksiin ja remontointiin otettavien lainojen kysynnän arvioidaan lisääntyvän hieman. Nämä seikat käyvät ilmi Finanssialan Keskusliiton uudesta pankkibarometrista, jonka kysely suoritettiin elo-syyskuun vaihteessa.

Kotitalouksien luotonottohalukkuutta oman asunnon hankintaan kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä kuvaava pankinjohtajien odotusten saldoluku on -31. Sen sijaan oman asunnon remontointiin tai peruskorjaukseen kaavailtujen luottojen osalta saldoluku on +5. Saldoluku lasketaan vähentämällä positiivista kehitystä ennakoivien vastaajien prosenttiosuudesta heikkenemistä ennakoivien vastaajien prosenttiosuus.

Pankkibarometrin mukaan kiinteistöjen ja asuntojen houkuttelevuus sijoituskohteena on säilynyt kotitalouksien keskuudessa ennallaan. Kiinteistöjen, asuntojen ja kiinteistösijoitusrahastojen houkuttelevuuden saldoluku on 0. Sen sijaan yritysten keskuudessa kiinteistöjen ja asuntojen houkuttelevuus sijoituskohteena on nousussa ja saldoluku on +10.

Kotitalouksien luotonottohalukkuus heikkeni yhä

Kun tarkastellaan kotitalouksien luotonkysyntää kaikkiin käyttötarkoituksiin, kysyntä on pankinjohtajien arvioiden mukaan heikentynyt vuoden 2012 kolmannella neljänneksellä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Luotonkysynnän arvioidaan heikentyneen uudelleen jo hiukan paremman toisen neljänneksen jälkeen.

Kotitalouksien luotonkysynnän kehitystä kuvaava saldoluku oli vuoden 2012 kolmannella vuosineljänneksellä -21 eli luotonkysynnän arvioidaan vähentyneen viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Seuraavan vuosineljänneksen odotuksia kuvaavan saldoluvun arvo oli -28 eli luotonkysynnän odotetaan heikkenevän edelleen vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Euroalueen velkakriisin pitkittyminen on heikentänyt kuluttajien luottamusta talouteen. Toisaalta historiallisen alhainen korkotaso ja suhteellisen hyvä työllisyystilanne Suomessa ylläpitävät kotitalouksien luotonkysyntää.

Pankkibarometri löytyy kokonaisuudessaan tästä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pankinjohtajat odottavat asuntolainojen kysynnän supistuvan”

Vastaa