Vuoden 2012 Kestävä Kivitalo -palkinto on myönnetty Helsingin Hermannissa sijaitsevan Asunto Oy Helsingin Tervapääskysen tekijöille. Kohteen toteutuksessa olivat mukana Julkisen ja hyvinvointialojen liitto JHL tilaajana, Arkkitehtitoimisto Helamaa ja Pulkkinen Oy, Insinööritoimisto Gabrielsson & Pietiläinen, VVO Kodit Oy sekä Peab Oy.

Asunto-osakeyhtiö Helsingin Hermannissa sai Kestävä Kivitalo -palkinnon

Vuoden 2012 Kestävä Kivitalo -palkinto on myönnetty Helsingin Hermannissa sijaitsevan Asunto Oy Helsingin Tervapääskysen tekijöille. Kohteen toteutuksessa olivat mukana Julkisen ja hyvinvointialojen liitto JHL tilaajana, Arkkitehtitoimisto Helamaa ja Pulkkinen Oy, Insinööritoimisto Gabrielsson & Pietiläinen, VVO Kodit Oy sekä Peab Oy.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

image

Palkintoraadin mukaan Tervapääskynen on arkkitehtonisesti omaleimaisen yllätyksellinen, mutta harmoninen. Sen suunnittelussa on otettu paikan aiempi rakennushistoria yllätyksellisellä tavalla, mutta onnistuneesti huomioon. Modernin viisikerroksisen talon pohjakerros on toteutettu vanhan oloisesta punatiilestä, entisen eläinlääketieteellisen korkeakoulun Ylätallin arkkitehtuuria mukaillen. Tervapääskynen rakennettiin Ylätallin paikalle. Kohde on toteutettu paikalla rakentaen, ja lopputulos on arkkitehtonisesti sekä rakennusteknisesti onnistunut.

”Paikalla rakentaminen ja tiiliset julkisivut olivat rakennuspaikan huomioon ottaen oikeat ja luontevat valinnat”, arkkitehti Jarmo Pulkkinen Arkkitehtitoimisto Helamaa ja Pulkkinen Oy:stä toteaa.

Rakennesuunnittelija Juha Gabrielssonin mukaan rakennuksesta pyrittiin tekemään riittävän yksinkertainen, jotta riskialttiilta ratkaisuilta vältyttäisiin. Esimerkiksi paikalla valetut holvit ovat hänen mukaansa varma rakenne koko rakennuksen elinkaaren kannalta.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan osa Ylätallin julkisivuista piti säilyttää ja uudisrakennus rakentaa ensimmäiseltä kerrokseltaan niiden sisään. Tarkemmissa tutkimuksissa todettiin vanhan rakenteen olevan sen verran huonokuntoinen, että sen säilyttämiselle ei ollut perusteita.

Julkisivu korvattiin uudisrakenteella vanhaa kunnioittaen. Esimerkiksi julkisivun tiilistä tehtiin useampi mallimuuraus, jotta löydettiin oikea vaihtoehto. Sekä punainen että grafiitin musta tiili löytyivät Wienerbergerin normaalituotannosta. Punainen tiili muurattiin tausta- eli patinapinta ulospäin, jotta se näyttäisi ikäistään vanhemmalta ja muistuttaisi paremmin vanhaa purettua rakennetta.

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään vuosittain henkilöille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Toiminnalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Rudus Oy:n (silloinen Lohja Rudus) aloitteesta.

As Oy Helsingin Tervapääskynen

 • 65 asuntoa, 5 asuinkerrosta, kellari- ja ullakkokerrokset
 • huoneistoala 3 820 m2
 • valmistunut 2011
 • paikalla valettu betonirunko
 • puhtaaksimuurattu tiilinen julkisivu
 • Tilaaja: Julkisen ja hyvinvointialojen liitto JHL
 • Rakennuttamistehtävät: VVO Kodit Oy
 • Pääurakoitsija: Peab Oy
 • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Helamaa ja Pulkkinen Oy/ Jarmo Pulkkinen ja Karla Sivula
 • Rakennesuunnittelu: Gabrielsson & Pietiläinen/ Juha Gabrielsson
 • Asemakaavoitus: Helsingin KSV/ Mikael Sundman ja Tuomas Hakala

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asunto-osakeyhtiö Helsingin Hermannissa sai Kestävä Kivitalo -palkinnon”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi