Kokeile kuukausi maksutta

YM: Laajarunkoisten hallien lumikuormia valvottava erityisen tarkasti

Ympäristöministeriö muistuttaa, että kiinteistönomistajan on seurattava kiinteistöjensä lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava lumen poistamisesta katolta tarpeen mukaan. Se on erityisen tärkeää, jos lunta on kinostunut runsaasti vain jollekin osalle kattoa. Erityishuomio pitäisi kohdistaa laajarunkoisiin halleihin, joissa on pitkän jännevälin rakenteet. YM muistuttaa vielä, että lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua ja huolehtia työturvallisuudesta.

Ympäristöministeriö muistuttaa, että kiinteistönomistajan on seurattava kiinteistöjensä lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava lumen poistamisesta katolta tarpeen mukaan. Se on erityisen tärkeää, jos lunta on kinostunut runsaasti vain jollekin osalle kattoa. Erityishuomio pitäisi kohdistaa laajarunkoisiin halleihin, joissa on pitkän jännevälin rakenteet. YM muistuttaa vielä, että lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua ja huolehtia työturvallisuudesta.

Kuuntele juttu

Katto-onnettomuuksia on tapahtunut viime vuosina nimenomaan helmi–maaliskuussa. Vaurioherkimpiä ovat olleet laajarunkoisten hallien, kuten urheiluhallien, kaarihallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien, maatalouden tuotantorakennusten ja kuplahallien, pitkän jännevälin rakenteet. Asuinrakennukset eivät kuulu riskialttiisiin kohteisiin rakenteellisen turvallisuuden näkökulmasta.

”Lumikuorma rakennusten katoilla voi aiheuttaa turvallisuusriskin erityisesti, jos rakennuksen rakenteet eivät ole kunnossa. Viime vuosina vaaratilanteita on sattunut useita. Näissä lumikuorma on paljastanut virheellisen rakenteen. On tärkeää, että kiinteistöomistajat muistavat vastuunsa rakennustensa turvallisuudesta. Runsaslumisina talvina vastuu vain korostuu”, ylijohtaja Helena Säteri ympäristöministeriöstä sanoo.

Ympäristöministeriö on saanut ilmoituksen liimapuisesta kaarihallista, jonka rakennustyöt Tampereen rakennusvalvonta on keskeyttänyt 15. helmikuuta, koska ulkopuolisen tarkastuksen perusteella ei ole saatu riittävää varmuutta rakenteiden luotettavuudesta ja normienmukaisuudesta muun muassa lumikuormien suhteen.

”Markkinoilla on tällä hetkellä esimerkiksi halleja, jotka on alun perin suunniteltu kasvihuoneiksi, mutta joita markkinoidaan myös muihin käyttötarkoituksiin. On tärkeää, että erityisesti ne, joissa on paljon käyttäjiä, tarkastetaan mahdollisimman pian”, Säteri sanoo.

Rakennusvalvontaviranomaiset ovat jo tarkastaneet useita halleja eri puolilla Suomea Laukaan onnettomuuden jälkeen. Tehostettu valvonta on siis käynnistynyt hyvin, ja sitä on syytä jatkaa edelleen.

Asuntoministeri Krista Kiuru on kutsunut rakennusalan toimijat sekä viranomaistahot keskiviikkona kello 15 keskustelemaan hyvästä kiinteistönpidosta ja kiinteistönomistajan vastuusta. Asialistalla ovat lainsäädännön muutostarpeet, säännölliset laajojen rakenteiden katsastukset sekä tiedonkulun parantaminen. Ministeriö viestii asiasta kokouksen jälkeen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “YM: Laajarunkoisten hallien lumikuormia valvottava erityisen tarkasti”

  1. Ei mennyt kuin pari kovaa lumitalvea ja päästiin jo asiaan.
    Aluksihan usutettiin mummot ja vaarit pientalojen katolle touhuamaan ilman mitään syytä.

    1. kesä on tulossa kovaa vauhtia.kohta asian voi taas unohtaa.palataan sitten asiaan ensi talvena kun joku halli romahtaa.

  2. En ihan ymmärrä tällaista kehoitusta. Miksi lumikuormia pitäisi valvoa, jos Suomessa ei ole ollut yhtään kattoa (kuten on väitetty), joiden sortuminen olisi voitu selittää pelkällä lumikuormalla. Eli minkään sortuman syynä EI ole ollut katon lumen määrä, joka olisi ollut suurempi kuin ko. sortuneen rakennuksen mitoituksessa sovellettava lumikuormitus.
    Siis loogisesti ajatellen => jotain muuta kai pitäisi valvoa. Jos katto on suunniteltu ja tehty normien mukaan, se ihan hyvin kestää mitoituslumikuorman.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat