Pysyviä orgaanisia yhdisteitä rajoittavan Tukholman sopimuksen osapuolikokous on päättänyt kieltää palonestoaine HBCD:n (heksabromisyklododekaani) käytön maailmanlaajuisesti. HBCD on kaukokulkeutuva, ja sen käyttökiellolla voidaan vähentää aineen haittoja ympäristölle sekä terveydelle erityisesti arktisella alueella. HBCD:tä on käytetty kymmenien vuosien ajan muun muassa EPS- ja XPS -eristeiden paloturvallisuuden parantamiseen. Asiasta kertoi ympäristöministeriö.

Rakennuseristeissä käytetty palonsuoja-aine kielletään maailmanlaajuisesti

Pysyviä orgaanisia yhdisteitä rajoittavan Tukholman sopimuksen osapuolikokous on päättänyt kieltää palonestoaine HBCD:n (heksabromisyklododekaani) käytön maailmanlaajuisesti. HBCD on kaukokulkeutuva, ja sen käyttökiellolla voidaan vähentää aineen haittoja ympäristölle sekä terveydelle erityisesti arktisella alueella. HBCD:tä on käytetty kymmenien vuosien ajan muun muassa EPS- ja XPS -eristeiden paloturvallisuuden parantamiseen. Asiasta kertoi ympäristöministeriö.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

HBCD:n valmistusta, vientiä, tuontia ja käyttöä rajoitetaan niin, että käyttö sallitaan vielä 5–10 vuoden ajan rakennusten polystyreenieristeiden (EPS- ja XPS) palonsuojaukseen, minkä aikana korvaava kemiallinen palonsuoja-aine tulee markkinoille. Sen jälkeen HBCD kielletään täysin. Rajoitukset ja rakennuseristeitä koskeva poikkeus tulevat Euroopan Unionissa voimaan, kun ne on siirretty unionin lainsäädäntöön, aikaisintaan kesällä 2014.

HBCD:tä on havaittu laajalti ympäristönäytteissä arktista aluetta myöten. Pitoisuudet äidinmaidossa näyttäisivät seuraavan käyttömääriä markkinoilla. HBCD:tä voi päästä ympäristöön sen valmistuksesta ja käytöstä sekä sitä sisältävien materiaalien mekaanisesta työstämisestä, kulumisesta ja murskaamisesta, sillä yhdiste ei ole kemiallisesti sitoutunut ympäröivään polystyreeniin. Sitä ei kuitenkaan vapaudu eristemateriaaleista niiden häiriintymättömän käytön aikana, eikä asennettuja eristeitä tarvitse ennenaikaisesti poistaa käytöstä.

HBCD on pysyvä, kaukokulkeutuva, rasvaliukoinen ja kertyy eliöiden rasvakudokseen. Se on erittäin myrkyllistä vesieliöille. Sen on myös todettu aiheuttavan ongelmia lintujen lisääntymiselle, koska yhdiste muun muassa ohentaa munien kuorta ja vähentää niiden määrää. Nisäkkäillä altistus aiheuttaa lisääntymis- ja kehityshäiriöitä sekä häiritsee kilpirauhasaineenvaihduntaa ja mahdollisesti myös hermoston toimintaa. Ihminen altistuu HBCD:lle erityisesti ruuan ja huonepölyn välityksellä.

Suomessa HBCD:tä on erityisesti palosuojatuissa EPS- ja XPS-eristeissä (ns. S-laatu). Tekstiileissä (verhoilukankaat) ja HIPS-muovissa sen käyttö on huomattavasti vähäisempää, koska muitakin vaihtoehtoja on markkinoilla. Sitä voi olla myös EPS-pakkausmateriaaleissa ja huonekaluissa, kuten palosuojatulla styroksilla täytetyissä säkkituoleissa. Säädöksen voimaantulon jälkeen HBCD:tä sisältävät materiaalit pitää hävittää POP-jätteenä.

Suomessa ei valmisteta HBCD:tä, mutta muutama suomalainen yritys valmistaa HBCD:tä sisältäviä polystyreenieristeitä. HBCD:tä on käytetty Suomessa EPS-eristeiden palosuojaukseen 1960-luvulta lähtien. Eristeiden lisäksi maahan tuodaan HBCD:tä sisältäviä pakkausmateriaaleja ja mahdollisesti muoveja ja tekstiilejä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Rakennuseristeissä käytetty palonsuoja-aine kielletään maailmanlaajuisesti”

 1. Mikä nyt olisi sitten paras tapa leikata Sammuvaa EPS:ää?
  Saha ei ilmeisestikään ole hyvä. Olisiko kuumalankaleikkuri hyvä?

  1. Hyvä kysymys.
   Kohtuullinen ristiriita HBCD (heksabromisyklododekaani) kielletään, mutta kuitenkin sitä sisältävät materiaalit voivat olla M1 luokitettuja?

 2. Kuumalankaleikkuri lienee paras, mutta sekin pitäisi tehdä hyvin tuuletetussa tilassa.
  Kuumalankaleikkuri tarjoilee HBCD:tä suoraan leikkaajan hengitysilmaan sellaisenaan ja mikropartikkeleina.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23013539
  Haitta riippuu tietysti siitä miten paljon sitä tekee, mutta sitä ei kyllä osaa arvioida nykytiedon valossa kukaan. Ei se hyväksi ole, se on aika varmaa.

  1. Auttaisiko joku hengityssuojain tuohon kuumalankaleikkurin kanssa tulevaan HBCD:hen?

   Jos kuumalankaleikkurista tulee varmuudella hengitykseen HBCD:tä, niin ehkäpä veitsi olisi kuitenkin parempi. Se ei höyrystä eristeestä mitään, eikä tule niin paljon purua kuin sahasta.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi