Kokeile kuukausi maksutta

Matinkylän räjäytystyön johtajaa uhkaa kolmen vuoden vankeus

Syyttäjä vaatii räjäytystyön johtajalle kolmen vuoden vankeutta useista räjäytyksistä, joista eniten vahinkoa aiheutti Espoon Matinkylän viimekesäinen turma. Syytteessä on myös kymmenkunta muuta työntekijää, joille vaaditaan eripituisia vankeusrangaistuksia tai sakkoja. Louhintayhtiölle syyttäjä esittää 30 000 euron yhteisösakkoa.

Syyttäjä vaatii räjäytystyön johtajalle kolmen vuoden vankeutta useista räjäytyksistä, joista eniten vahinkoa aiheutti Espoon Matinkylän viimekesäinen turma. Syytteessä on myös kymmenkunta muuta työntekijää, joille vaaditaan eripituisia vankeusrangaistuksia tai sakkoja. Louhintayhtiölle syyttäjä esittää 30 000 euron yhteisösakkoa.

Syyttäjä Mira Ovaskainen katsoo räjäytystyön johtajan ja panostajan syyllistyneen Matinkylässä törkeään yleisvaaran tuottamukseen ja törkeisiin vammantuottamuksiin.
Matinkylän onnettomuudessa loukkaantui seitsemän ihmistä, joista valtaosa työskenteli tuolloin läheisellä työmaalla tai vietti aikaansa kauppakeskus Isossa Omenassa. Haastehakemuksen mukaan yhdeltä työmaalla olleista murtui lannenikamia, kun suuri kivenlohkare lensi hänen selkäänsä. Kauppakeskuksessa loukkaantui kaksi naista, joista toisen päähän lensi kivi terassilla ja toinen sai päälleen kauppakeskuksen rikkoutunutta lasikattoa. Räjäytyksessä vaurioitui myös kerrostaloja ja autoja.

Kivi lensi koulun kentän yli

Syyttäjän mukaan louhinta-alan yritys teki useita vaarallisia räjäytyksiä myös Vantaalla vuosina 2011–2012. Esimerkiksi tammikuussa 2011 kiviä sinkoili Hämeenlinnanväylälle, jolloin autoja vaurioitui ja puita kaatui. Puolisen vuotta myöhemmin jalkapallon kokoinen kivi lensi Kivistön koulun urheilukentän yli, kun lapset olivat pelaamassa kentällä jalkapalloa.

Louhintayrityksen työntekijöitä syytetään myös räjähteiden varomattomasta käsittelystä. Syyttäjän mukaan räjähteitä säilytettiin ja siirreltiin varomattomasti esimerkiksi Vantaalla keväällä 2011, jolloin eräs toiminnasta vastannut olisi työskennellyt yli kahden promillen humalassa.

Syytetyt kiistävät syyllistyneensä laiminlyönteihin tahallaan tai törkeää huolimattomuuttaan.
Kokonaisuudesta pidettiin keskiviikkona valmisteluistunto. Varsinainen käsittely alkaa Espoon käräjäoikeudessa marraskuussa. Sille on varattu aikaa kymmenen päivää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Matinkylän räjäytystyön johtajaa uhkaa kolmen vuoden vankeus”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat