Kokeile kuukausi maksutta

Asentajan putoaminen telineiltä kuolemaan toi sakot

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 15. lokakuuta antamassaan tuomiossa telinetyöhön erikoistuneen Arme Oy:n 20 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi oikeus tuomitsi telineiden asennustyötä johtaneen Arme Oy:n aluepäällikön 60 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 15. lokakuuta antamassaan tuomiossa telinetyöhön erikoistuneen Arme Oy:n 20 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi oikeus tuomitsi telineiden asennustyötä johtaneen Arme Oy:n aluepäällikön 60 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta.

Kuolemaan johtanut työtapaturma tapahtui riipputelineiden asennustyössä säiliötyömaalla Porvoossa 17.3.2011. Arme Oy:n palveluksessa työskennellyt telineasentaja putosi noin 18 metrin korkeudesta puutteellisen putoamissuojauksen johdosta. Teline-elementtien väliin jääneitä aukkoja ei ollut suojattu putoamista vastaan. Työntekijän turvavaljaita ei ollut kiinnitetty, ja hän putosi suojaamattomasta aukosta.

Tuomion perusteluissa käräjäoikeus katsoi, että työympäristön rakenteita ja työmenetelmiä suunniteltaessa ei ollut otettu riittävästi huomioon niiden vaikutuksia turvallisuuteen. Käräjäoikeuden mukaan putoamissuojaukset olivat olleet riittämättömät. Työnantaja oli ohjeistanut asentajia liikkumaan yhden köyden varassa katolta telineille. Tämä ohjeistus ei täytä asetuksen määräyksiä eikä ole turvallinen. Suunnitelmista oli puuttunut myös kokonaan se, miten estetään kulku telineeltä toiselle aukkojen yli, kun telineiden pystyttäminen on kesken. Lisäksi asentajien todellisia työtapoja ei ollut riittävällä tavalla ohjeistettu ja valvottu, ja työntekijät olivat kulkeneet suoraan telineiltä toiselle aukkojen yli. Käräjäoikeuden mukaan näissä erityisen vaativissa olosuhteissa työnantajan olisi tullut varmistaa, että työntekijät todella noudattavat annettuja ohjeita.

Työsuojelun lakimies Anna Tiainen muistuttaa, että korkealla tehtävässä työssä putoaminen on estettävä ensisijaisesti rakenteellisilla ratkaisuilla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi telineiden pystytystyön suunnittelemista siten, ettei pystytysvaiheessa pääse muodostumaan vaarallisia aukkoja. Henkilökohtaisia suojavarusteita käytetään vasta sitten, mikäli rakenteelliset suojaukset eivät ole mahdollisia. Kun joudutaan työskentelemään köysien varassa, tulee käyttää vähintään kahta erikseen kiinnitettyä köyttä, joista toista käytetään varmistukseen. Tässä tapauksessa Arme Oy:llä ei ollut käyttänyt kahden köyden menetelmää.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asentajan putoaminen telineiltä kuolemaan toi sakot”

  1. 7 köyden kiinnitys 4:stä eri suunasta pakolliseksi. Yli 5m korkuisia telineitä ei luvallista rakentaa. Korkeammat tehtävä pysyviltä rakenteilta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat