Kokeile kuukausi maksutta

Putoamistapaturma rakennustyömaalla toi sakot päätoteuttajan edustajille

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on 18. lokakuuta tuominnut rakennustyömaalla päätoteuttajana toimineen Conline Oy:n toimitusjohtajan sekä hallituksen varsinaisen jäsenen 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Toimitusjohtaja toimi lisäksi työmaan vastaavana työnjohtajana ja hallituksen varsinainen jäsen työmaan turvallisuuskoordinaattorina.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on 18. lokakuuta tuominnut rakennustyömaalla päätoteuttajana toimineen Conline Oy:n toimitusjohtajan sekä hallituksen varsinaisen jäsenen 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Toimitusjohtaja toimi lisäksi työmaan vastaavana työnjohtajana ja hallituksen varsinainen jäsen työmaan turvallisuuskoordinaattorina.

Käsiteltävänä oli rakennustyömaalla Seinäjoella sattunut tapaturma, jossa aliurakoitsijan toimitusjohtaja putosi rakennuskohteen toisessa kerroksessa olevasta suojaamattomasta porrasaukosta noin kolmen metrin matkan ensimmäiseen kerrokseen ja loukkaantui.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työturvallisuusmääräykset edellyttävät putoamisvaarallisten aukkojen suojaamista ensisijaisesti rakenteellisin toimin. Työsuojeluviranomaisen mukaan päätoteuttajan vastuulla on huolehtia työmaan yleisen turvallisuuden ja terveyden valvonnasta sekä putoamissuojauksen järjestämisestä. Työsuojeluviranomainen lisäsi, että väliseinien rakentaminen porrasaukon ympärille on rakennustöissä hyvin tavanomaista ja rakennusalan ammattilaisten tulee löytää sopivat ratkaisut putoamissuojauksen järjestämiseksi niin, että työturvallisuusmääräysten edellyttämät toimet tulevat toteutetuiksi.

Käräjäoikeus katsoi, että Conline Oy:tä oli pidettävä päätoteuttajana ja että sen edustajat olivat ensisijaisessa vastuussa siitä, että rakennustyömaalla noudatettiin työturvallisuudesta annettuja määräyksiä ja siten myös muun muassa aukkojen putoamissuojausta koskevia määräyksiä. Käräjäoikeus totesi myös, ettei ole ollut mahdotonta tai kohtuutonta järjestää aukon asianmukainen suojaus myös siksi ajaksi, kun porrasaukon ympärille on ryhdytty tekemään väliseiniä. Käräjäoikeuden mukaan porrasaukon suojaaminen ja se, että suojalevyt joudutaan poistamaan väliseiniä tehtäessä, on ollut täysin ennalta tiedossa oleva asia, jota varten Conline Oy:n edustajien olisi pitänyt ennakolta antaa asianmukaiset ohjeet sekä valvoa, että annettuja ohjeita noudatetaan.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto työsuojelun vastuualue korostaa ennen rakennustyön aloittamista tehtävien turvallisuusasiakirjojen tärkeyttä. Lisäksi on huomattava, että jatkuvan tarkkailuvelvollisuuden täyttäminen on erityisen tärkeää rakennustyömaalla, jossa tilanteet ja työvaiheet muuttuvat nopeassa tahdissa rakentamisen edetessä ja on tavallista, että eri työntekijät tekevät samassa työkohteessa peräkkäisiä työvaiheita.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Putoamistapaturma rakennustyömaalla toi sakot päätoteuttajan edustajille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat