Kokeile kuukausi maksutta

VM arvioi ensi vuodelle vain 25 000 asuntoaloitusta

Valtiovarainministeriön torstaina 19. joulukuuta julkistama suhdannekatsaus arvioi asuntoinvestointien supistuvan selvästi. Ensi vuonna aloitetaan rahaministeriön arvion mukaan vain
25 000 uuden asunnon rakentaminen. Asuntoinvestointien supistumista ennakoi myönnettyjen lupakuutioiden matala taso. Syyskuun lopussa lupakuutiot olivat lähestymässä vuosisummana vuosien 2008–2009 pohjalukemia. Toimitilainvestointien puolestaan uskotaan kääntyvän ensi vuoden aikana kasvuun.

Valtiovarainministeriön torstaina 19. joulukuuta julkistama suhdannekatsaus arvioi asuntoinvestointien supistuvan selvästi. Ensi vuonna aloitetaan rahaministeriön arvion mukaan vain
25 000 uuden asunnon rakentaminen. Asuntoinvestointien supistumista ennakoi myönnettyjen lupakuutioiden matala taso. Syyskuun lopussa lupakuutiot olivat lähestymässä vuosisummana vuosien 2008–2009 pohjalukemia. Toimitilainvestointien puolestaan uskotaan kääntyvän ensi vuoden aikana kasvuun.

Kuuntele juttu

image

Korjausinvestoinnit kasvavat VM:n arvion mukaan ensi vuonna 2–3 prosenttia sekä asunto- että toimitilapuolella. Asuntokorjauksia vauhdittavat valtion elvytystoimenpiteet, muun muassa peruskorjauksen käynnistysavustus ja kotitalousvähennyksen korotus.

Valtiovarainministeriön mukaan rakennusinvestointien taso sopeutuu hitaamman kasvun aikaan eikä paluuta huippuvuoteen 2007 ole näköpiirissä ainakaan keskipitkällä ajalla. Maa- ja vesirakennusinvestoinnit supistuvat edelleen vuosina 2014 ja 2015 tästä vuodesta, erityisesti julkisten investointien vähenemisen takia. Muun muassa maantie-, katu- ja ratainvestoinnit vähenevät ensi vuonna.

Rakennustuotanto (arvonlisäys) kääntyi VM:n mukaan syksyllä uudestaan laskuun ja koko vuoden vähennykseksi arvioidaan 2 prosenttia. Vuonna 2014 rakentamisen aloitukset jäävät niukoiksi ja rakentaminen supistuu vielä vajaat 0,5 prosenttia. Tämä on hieman synkempi arvio kuin Rakennusalan suhdanneryhmä Raksun viime syyskuussa julkistama arvio. Silloin Raksu arvioi, että rakentaminen kääntyy vuonna 2014 nollatasolle tai pieneen kasvuun (0–2 %).

Vuonna 2015 rakentamisen kasvupohja on VM:n mukaan edellisvuotta laajempi ja kasvuvauhti on noin 2,5 prosenttia. Korjausrakentaminen on selvästi uudisrakentamista vilkkaampaa varsinkin tänä ja ensi (2014) vuonna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “VM arvioi ensi vuodelle vain 25 000 asuntoaloitusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat