Kokeile kuukausi maksutta

Pientalotonttien kaupat vähenivät rajusti

Pientalotontteja myytiin vuoden 2014 alkupuoliskolla koko maassa 2 100 kappaletta, mikä on 16 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2013 vastaavana aikana. Tiedot käyvät ilmi Maanmittauslaitoksen alkuvuoden kiinteistökauppatilastosta.

Pientalotontteja myytiin vuoden 2014 alkupuoliskolla koko maassa 2 100 kappaletta, mikä on 16 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2013 vastaavana aikana. Tiedot käyvät ilmi Maanmittauslaitoksen alkuvuoden kiinteistökauppatilastosta.

”Pientalojen tonttien neliöhinnat hakevat suuntaa. Esimerkiksi Espoossa mediaanihinta eli keskimmäinen hinta laski 10 prosenttia ja Vantaalla nousi 8 prosenttia”, johtava asiantuntija Juhani Väänänen Maanmittauslaitoksesta.

Omakotitalon mediaanihinta kaava-alueilla oli Espoossa 433 000 euroa (laskua 4 % viime vuoden alkuun verrattuna). Helsingissä omakotitalo maksoi 382 500 euroa (0 %), Vantaalla 300 500 euroa (-4 %), Turussa 223 500 euroa (+2 %).

Rakentamattomien omakoti- ja kesämökkitonttien kauppa on ollut useita vuosia jyrkässä laskussa.

”Kesämökkien hinnat ovat hieman laskeneet ja omakotitaloissa hintojen muutokset ovat pieniä”, Väänänen summaa.

Rannalla olevan lomamökin hinta laski vuoden aikana kaava-alueilla (yleiskaava- tai ranta-asemakaava-alue) 5 prosenttia mediaanihinnan ollessa 109 000 euroa. Kaava-alueen ulkopuolella hintataso oli 80 300 euroa.

”Kalleimmat kesämökkikaupat tehtiin Uudellamaalla, jossa ne maksoivat kaava-alueella keskimäärin 180 000 euroa”, Väänänen toteaa.

Rantatonteista kaava-alueilla maksettiin koko maassa keskimäärin 48 000 euroa. Haja-alueella rantatontin sai 25 000 eurolla. Alkuvuoden kalleimmat tontit olivat Päijät-Hämeen kaava-alueilla, hinta keskimäärin 168 000 euroa.

”Uutena ilmiönä on suurten, satojen hehtaarien metsäalueiden kaupat, joissa myyjänä on usein metsäyhtiö”, Väänänen sanoo. Varsinkin Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa metsäyhtiöt myivät paljon isoja metsäalueita.

Metsämaan keskihinta alkuvuonna 2014 oli 2 570 euroa hehtaarilta. Puhtaita metsäkauppoja tehtiin 15 prosenttia viime vuotta enemmän. Kalleinta metsämaa oli Kanta-Hämeen maakunnassa, 5 400 euroa hehtaarilta, ja halvinta Lapissa, jossa hehtaari maksoi 900 euroa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pientalotonttien kaupat vähenivät rajusti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat