Kokeile kuukausi maksutta

Skanskan Juha Hetemäki palkittiin työturvallisuustyöstä

Skanska Oy:n entinen toimitusjohtaja Juha Hetemäki palkittiin työturvallisuustyöstä. Skanskan työturvallisuus on jo vuosikausia ollut suurista rakennusliikkeistä paras ja sen esimerkki on saanut koko alan parantamaan merkittävästi työturvallisuuttaan. Nyt ala tavoittelee jo nollaa tapaturmaa vuoteen 2020 mennessä.

Skanska Oy:n entinen toimitusjohtaja Juha Hetemäki palkittiin työturvallisuustyöstä. Skanskan työturvallisuus on jo vuosikausia ollut suurista rakennusliikkeistä paras ja sen esimerkki on saanut koko alan parantamaan merkittävästi työturvallisuuttaan. Nyt ala tavoittelee jo nollaa tapaturmaa vuoteen 2020 mennessä.

Juha Hetemäki, Paavo Hirvikoski ja Juha Pesola saivat työympäristötyön erityisansiomitalin pitkästä ja ansiokkaasta toiminnastaan työympäristön kehittämiseksi. Mitalit luovutti sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty.

 

Skanskan talonrakentamisen toimialajohtaja Juha Hetemäen johdolla Skanska julkaisi vuonna 2004 ensimmäisen valtakunnallisen työturvallisuuden toimintaohjelman Suomessa, tavoitteena parantaa sekä työturvallisuutta että rakennusalan tuottavuutta.

Jo Mauri Niemi julisti 2000-luvun alussa, että meidän pitää lopettaa työmiesten tappaminen. Kun Juha Hetemäki aloitti vuonna 2005 toimitusjohtajana nämä tavoitteet vielä korostuivat ja työturvallisuus nousi ensimmäiseksi asiaksi joka käsiteltiin palavereissa. Käsky tähän tuli emoyhtiöltä joka oli huolestunut Suomen korkeista tapaturmaluvuista. Samanlainen käskytys tuli rakennustuotepuolelle irlantilaisellta CRH:lta. Nämä esimerkit ovat sitten tarttuneet koko alaan, mikä näkyy tapaturmataajuuksien selvänä ja lähes jatkuvana laskuna.

Keskimääräinen tapaturmataajuus koko rakennusalalla oli viime vuonna 68, kun se parhaalla rakennusliikkeellä Skanskalla oli 4,5. Skanskalla työskentelevällä on siten yli kymmenen kertaa suurempi todennäköisyys päästä töistä kotiin ja töistä eläkkeelle ilman vammoja kuin alalla keskimäärin.

Skanskalle työturvallisuus on ykkösarvo. Sen on ohi ei mene mikään, ei mikään paitsi raha. Hetemäki joutui siirtymään toimitusjohtajan paikalta erityistehtäviin vuonna 2011, kun ruotsalainen Kenneth Nilsson tuli saneeraamaan yhtiötä. Tänä vuonna hän palautti sen takaisin suomalaisten  käsiin, kun Tuomas Särkilahti aloitti toimitusjohtajana.

ABB:lle ja Metalliliitolle tunnustusta

ABB Oy:n turvallisuuspäällikkö Paavo Hirvikoski on määrätietoisesti vienyt suomalaista työturvallisuuskulttuuria eteenpäin ja toiminut työturvallisuusasioiden lähettiläänä kansainvälisestikin, myös mukana kehittämässä kansainvälistä työturvallisuuskorttikoulutusta Suomessa.

Työympäristöpäällikkö Juha Pesola on toiminut pitkään Metallityöväen Liitossa työturvallisuuteen, työterveyteen ja työympäristötyöhön liittyvissä tehtävissä, myös mukana Hyvä työ – Pidempi työura -hankkeen johtoryhmässä sekä Teknologiateollisuuden työkaarimalli -hankkeessa.

Sosiaali-ja terveysministeri luovuttaa erityisansiomitalit Tapaturmavakuutuslaitosten liiton yhteydessä toimivan työympäristömitalitoimikunnan esityksestä vuosittain. Mitalit myönnetään erityisen ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta valtakunnallisesta työstä työympäristön kehittämiseksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Skanskan Juha Hetemäki palkittiin työturvallisuustyöstä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat