Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen työvoimakustannukset nousivat selvästi

Rakentamisen tehdyn työtunnin kustannus nousi heinä-syyskuussa 2014 keskimäärin 3,1 prosenttia vuotta aiemmasta. Ilman kertaluonteisia palkkaeriä, kuten tulospalkkioita, nousua kertyi 1,6 prosenttia. Kausitasoitetuilla luvuilla tarkasteltuna rakentamisen työvoimakustannukset nousivat 3,1 prosenttia vuodessa. Nämä seikat käyvät ilmi Tilastokeskuksen työvoimakustannusindeksistä.

Rakentamisen työvoimakustannusten nousuvauhti kiihtyi kolmannella neljänneksellä kuluvan vuoden edellisiin neljänneksiin verrattuna. Toisella neljänneksellä vuotuinen nousuvauhti oli vain 0,6 prosenttia ja ensimmäisellä neljänneksellä 1,5 prosenttia.

Rakentamisen työvoimakustannusten nousuvauhti oli myös ripeämpää kuin eri aloilla keskimäärin. Koko yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä yhteensä 0,8 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Kausitasoitetut työvoimakustannukset kohosivat samaan aikaan 1,6 prosenttia. Tilastokeskuksen eri toimialoista ainoastaan rahoitus- ja vakuutustoiminnassa työvoimakustannusten nousu (4,4 %) oli voimakkaampaa kuin rakentamisessa.

Sisältää sosiaalikustannukset

Työvoimakustannusindeksi mittaa tehdyn työtunnin keskimääräisten työvoimakustannusten neljännesvuosittaista muutosta.

Työvoimakustannusindeksi sisältää varsinaisen työvoimakustannusindeksin lisäksi kolme sitä täydentävää indeksiä: palkkakustannusindeksin, sosiaalikustannusindeksin sekä työvoimakustannusindeksin ilman kertaluonteisia ja satunnaisia kustannuseriä. Palkkakustannusindeksi kattaa kaikki ennakonperintälain mukaisesti maksetut ennakonpidätyksen alaiset palkat ja palkkiot. Indeksi kattaa siis myös luontoiseduista ja optiojärjestelmistä aiheutuvat kustannukset. Sosiaalikustannusindeksi kattaa kaikki yrityksen lakisääteiset ja vapaaehtoiset sosiaalivakuutusmaksut.

Kertaluonteisiin ja satunnaisiin kustannuseriin luetaan kaikki ne palkkaerät, jotka eivät sisälly jokaiselta palkanmaksujaksolta maksettavaan ansioon. Näitä eriä ovat tyypillisesti muun muassa tulospalkkiot, lomaraha, lomakorvaus, tuntipalkkaisten muut kuin tehdyn työajan ansioon sisältyvät palvelusvuosilisät, optioista aiheutuvat kustannukset sekä aiemmilta palkanmaksujaksoilta takautuvasti maksetut sopimuskorotukset.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen työvoimakustannukset nousivat selvästi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat