Kokeile kuukausi maksutta

Putkimiehen kuolema osoitti: omatekoisissa asennuksissa hengenvaara

Sähköiskuun kuolleen putkimiehen tapaus osoittaa, että omatekoisissa sähköasennuksissa piilee hengenvaara.

Asentaja sai kuolettavan sähköiskun, kun hän oli mennyt kerrostaloasuntoon avaamaan tukkeutunutta viemäriä. Viemärin avaamiseen oli käytetty moottorikäyttöistä, metallirunkoista avausrassia. Sähkö oli otettu peilin yläpuolisesta valaisimen pistorasiasta, jossa maadoitusliuska oli jännitteinen. Lue Rakennuslehden juttu tästä.

Alkuperäiselle valaisimelle oli tullut vaihe- ja nollajohtimet. Kylpyhuonevalaisimissa ei aiemmin tavallisesti ollut pistorasiaa. Valaisin oli myöhemmin vaihdettu pistorasialla varustettuun muovirunkoiseen valaisimeen. Johtimet oli katkaistu läheltä seinäpintaa ja jatkettu kytkentäliittimellä kahdella punaisella johtimella uudelle valaisimelle. Valaisimen sisällä nollaus oli tehty vaihejohtimeen ja siten maadoitusliuska oli tullut jännitteiseksi.

Koska laitteen runko tuli jännitteiseksi ja lisäksi asentaja seisoi peltirunkoisen kylpyhuoneen mahdollisesti kostealla lattialla, hän menehtyi saamaansa sähköiskuun.

Älä asenna itse

”Moni ei ymmärrä, miten vaarallista on asentaa pistorasian sisältävä kaluste pelkän valopisteen tilalle”, sähköasentaja Markku Liimatainen sanoo.

Kokematon sähköasentajakin saattaa erehtyä. Onnettomuustapauksessa näyttää hänen mukaansa kuitenkin selvältä, että kyseessä on ollut amatööri. Näin voi päätellä siitä, että uudelle valaisimelle tuodut kaksi johtoa olivat kumpikin väriltään punaisia.

”Kun molemmat johdot ovat punaisia, on mahdoton sanoa, kumpi on nolla- ja kumpi vaihejohto. Nollaus on sitten ilmeisesti tehty summassa”, Liimatainen pohtii.

Nollauksella laitteeseen tehdään yliheittolangalla maadoitus nollajohdosta maahan. Onnettomuustapauksessa nollaus oli tehty väärästä johdosta, vaiheesta eli virtajohdosta, jolloin maadoitusliuska oli tullut jännitteiseksi. Putkimies oli märän lattian kautta yhteydessä maahan ja hänen käyttämäänsä metallirunkoiseen avausrassiin tuli virheellisen maakytkennän vuoksi jännite.

Liimataisen mukaan sähkövirta aiheuttaa lihaksissa kouristuksia, joten asentaja on tuskin edes saanut irrotettua otettaan laitteesta.

Yliheittolangalla tehtävä nollaus sisältää aina Liimataisen mukaan jonkin asteisen riskin myös ammattilaisen tekemänä. ”Sähkömiehen on varmistettava, että nollajohdot ovat molemmissa päissä kunnolla kiinni.”

Lieden ulkokuoreen tuli virta

Asukkaan on kutsuttava sähköasentaja paikalle, jos pistorasioiden asennukset epäilyttävät.

37 vuotta alalla ollut Liimatainen kertoo tapauksesta, jossa lieden ulkokuoreen tuli keittiöfirman käyttämän asentajan jäljiltä sähkövirta. Liesi oli nollattu virheellisesti vaihejohdosta. Myös osasta huoneiston pistorasioita puuttui maadoitus.

Liimataisen mukaan amatööri voi kytkeä vain sokeripalan ja valaisimen pistotulpan.

Putkiasentajan kuolemantapauksesta kertoi RTL-Palvelut Oy.

Tätä artikkelia on kommentoitu 14 kertaa

14 vastausta artikkeliin “Putkimiehen kuolema osoitti: omatekoisissa asennuksissa hengenvaara”

 1. En lähtis vannomaan! Olen korjaillut ammattilaisten nollaamia pistorasioita ennenkin, joten kyllä heilläkin näyttää virheitä sattuvan.

 2. Kannattaisi varmaan ostaa putkiasentajille ~20€ maksava schukotesteri, jolla voi testata kohteen sähköt ennen kuin alkaa töihin.

 3. Jutussa on lause ”kumpi on virta- ja kumpi vaihejohto.” Molemmat ilmaisut tarkoittavat samaa johtoa. Korvaisin virta sanan sanalla maa tai nolla.

 4. Minulle kytkettiin kylpyhuonevalaisimeessa vaihe peltirunkoon. Tekijänä oli as.oy:n isännöitsijän käyttämä ammattifirma. Koska en suihkussa saamastani iskusta huoliamtta kuollutkaan, firma kävi ystävällisesti kytkemässä piuhat toisin päin.
  Vierassatamassa mittasin tolpasta nollan ja suojamaan väliltä 80 V, nollan ja vaiheen väliltä 160 V ja loput maan ja vaiheen väliltä. Veneilijä ihmetteli, kun suojat ei pysyneet päällä. Kyseessä oli kaupungin ylläpitämä venesatama, jossa vierailta peritään maksu.
  Turvallisuus ei synny siitä, että on sertifikaatti takataskussa vaan siitä, mitä aikuisen oikeasti tekee. Jostain syystä, omatoimisten sähkötöiden ongelmista uutisoidaan helpommin kuin asennusoikeuden omaavien firmojen mokista.

  1. Mitkä ihmeen loput mittasit maan ja vaiheen väliltä ? Oletko sähköalan ammattilainen ? Yleensä se on veneilijän sähkölaitteissa vika jos suojat toimii eli ei pysy päällä.

 5. Kyllä ne ihan luvalliset sähkö-ammattilaiset välillä tekee mitä sattuu. Omaa kokemusta sen verran, että kun meille tehtiin peruskorjausta vanhaan taloon ja uusittiin kaikki sähköt niin eräs heppu jätti katosta roikkumaan MMJ:n pätkän kuorituilla johdoilla alakerran kulkuväylälle. Väistelin sitä aikani ja ajattelin, että kaipa tuo tulee sen laittamaan jossain välissä paikoilleen. Kerran sitten kyllästyin ja nappasin kädellä kiinni siirtääkseni sen sivuun. Lopun varmaan arvaatte, Piuha tuli suoraan ryhmäkeskukselta virrallisena.

 6. Useampi kommentti kertoo, että on kokemusta ammattilaisen tekemistä vaarallisista kytkennöistä. Kuinka varmistitte, että firma oli valtuutettu ja että asentaja oli ylipäätään sähkömies.
  Remonttofirmoissa rakennus Arska tekee usein kytkentöjä ja kiinteistöhuoltoliikkeissa on ns.erikoismiehiä, jotka tekevät rakennus-, putki-, sähkö- ym. työt saman tien. Kiinteistöhuoltoliikkeessä ei ole sähkötöiden johtajaa, joten eivät tiedäkkään kuinka vaarallisia asennuksia päästävät
  käsistään. Varmistakaa, että asentaja on sähköasentaja, joka on työsuhteessa sähköliikkeeseen. Kysykää sähkötöiden johtajan nimi. Jos sellainen löytyy,
  on ainakin vastuullinen tiedossa.
  Olen toiminut sähköurakoitsijana yli 20 vuotta ja kerran on pyydetty esittämään
  urakointilupa. Nykyään tilanne on tilaajan kannalta helpompi.
  Tilaajavastuu.fi:stä voi tarkastaa firman nimen perusteella mitä se tekee. Rekisteriin päästäkseen on luotettava taho tarkastanut firman luvat.

 7. Seisoi peltirunkoisen kylpyhuoneen lattialla. Onko semmosiakin olemassa?

 8. Miten olisi ollut kympin jatkoroikka sulakekaappiin. Tehdään tyhjin käsin ajattelematta riskejä, niin sattuuhan sitä, vaikka mitä.

  1. Ei 70-luvun kerrostalossa ole asunnon sulakekaapissa pistorasiaa. Maadoitetut rasiat löytyy kylppäristä ja keittiöstä. Kytkennät sitten voi olla mitä vaan. Ainoa pelastus on pistorasiatesteri tai jatkoroikka, jossa oma vikavirtasuoja.

   1. Toisin kuin ”Perkki” kirjoittaa, putkari ei olisi pelastunut erillisen vikavirtasuojan sisältävän jatkojohdon käyttämisellä, koska se reagoi vasta takanaan oleviin vikoihin eikä edessään olevaan vikaan. Siirrettävän vikavirtasuojan toiminnan edellytyksenä on syöttö toimivasta pistorasiasta, jollaista tässä ei ollut. Vaarallinen jännite tuli pistorasiasta maadoitusliittimen kautta suoraan koneen runkoon ja siitä ihmisen resistanssin kautta lattiaan muodostaen vikavirran, jota vikavirtasuoja ei voi havaita. Eivätkä edes kaikki pistorasiatesterit ole luotettavia; tässä linkki erääseen tunnetun valmistajan ongelmatuotteeseen, jota eivät edes kaikki ammattisähkärit osaa käyttää vaikka siinä ei ole paljon toimintoja: https://www.saty.fi/wp-content/uploads/20161125-S%C3%84TY-ry-tiedote2-Testavit-Schuki-1A-testerin-k%C3%A4ytt%C3%B6.pdf sekä https://www.is.fi/asuminen/art-2000004892199.html Joten älkää käyttäkö pistorasiatestereitä, ellette ole aivan varmoja miten ne toimivat, miten niitä tulkitaan ja mitä riskejä niiden käyttämiseen sisältyy.

    Samasta onnettomuudesta Tukes on antanut oman lausuntonsa: http://varo.tukes.fi/ExtranetHome/Incident/7206 .

    Ainoa pelastava tekijä olisi ollut hetken miettiminen ennen työn aloittamista ja potentiaalisten riskien pohtiminen ja sen jälkeen sähkönsyötön turvallisuuden varmistaminen, joka tosin on jo sähköalan ammattihenkilön alaa. Tämän miinan tekijän on täytynyt olla säästöä hakenut amatööri, jonka virheistä aiheutui nyt kallein mahdollinen seuraamus, hengen menetys. Älkää tehkä maallikkoasennuksia vaan tilatkaa laillistettu sähköurakoitsija paikalle. Ammattilainen tarkistaa aina asennuksensa ennen sen luovutusta, antaa käytönopastuksen ja dokumentoinnin asiakkaalle, on vakuutettu – ja kaikesta tästä huolimatta virheitä sattuu välillä ammattiurakoinnissakin.

 9. Tärkeää on ottaa sähkö tunnetusta pistorasiasta. Tässä kylpyhuoneessa oli pesukoneen pistorasia. Sen voi käytön takia olettaa olevan toimiva. Tässä tapauksessa laitteessa tosiaankin oli vikavirtasuoja, mutta se ei toiminut. Pitäisi olla suoja, joka lisäksi tutkisi maajohdossa kulkevaa virtaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat