Kokeile kuukausi maksutta

Suomi on onnistunut helpottamaan ikävintä asumisongelmaa

Tänään 10.2.2015 julkistettu kansainvälinen tutkimus kehuu Suomessa toteutettua pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämistyötä.

Tänään 10.2.2015 julkistettu kansainvälinen tutkimus kehuu Suomessa toteutettua pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämistyötä.

Vuokra-asuntokannan riittämättömyys murentaa kuitenkin pohjaa kaikilta muilta asunnottomuustyön osa-alueilta.

Suomessa on toteutettu asuntoministeri Jan Vapaavuoren käynnistämänä pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma vuosina 2008–2014. Työssä keskeisesti mukana ollut ympäristöministeriön eritysasiantuntija Peter Fredriksson kertoo, että tänä aikana on saneerattu tai uudisrakennettu noin 2 800 asuntoa. Niistä merkittävä osa koostuu asuntoloiden muuttamisesta asunnoiksi.

Kolmen kansainvälisen ja yhden kotimaisen arvioitsijan ryhmä kehuu Suomen tapaa soveltaa asunto ensin -periaatetta. Ohjelman päätavoite eli pitkäaikaisasunnottomuuden pysyvä väheneminen onnistuttiin saavuttamaan huolellisesti suunnitellun ja kattavan yhteistyön avulla.

Ryhmä kuitenkin muistuttaa, että asunnottomuuden määrän vaihtelu on sidoksissa asunnottomuuspolitiikan lisäksi muihin yhteiskuntapolitiikan muutoksiin. Vuokra-asuntotarjonnan riittämättömyys murentaa koko asunnottomuuden torjuntaa.

Fredriksson nostaa asunnottomuusohjelmien suurimmaksi saavutukseksi ja ”valtavaksi asennemuutokseksi” sen, että asunto ensin -periaate on lyönyt läpi kaikissa ohjelmaan osallistuneissa kymmenessä kaupungissa. Aikaisemmin elämänhallinta piti saada kohdalleen ennen kuin oli kelvollinen saamaan asuntoa. Nyt asunto järjestetään ensin ja ongelmiin yritetään puuttua sen jälkeen.

Eurooppalaisesta kehitystrendistä poiketen sekä asunnottomuus että pitkäaikaisasunnottomuus ovat viime aikoina vähentyneet Suomessa. Vuonna 2014 Suomessa oli noin 7 100 asunnotonta, joista lähes 2 500 oli pitkäaikaisasunnottomia.

Pitkään ilman asuntoa olleiden määrän vähentäminen on työlästä, sillä uusia asunnottomia tulee koko ajan lisää. Fredrikssonin mukaan 2 800 hankitulla asunnolla on pystytty pienentämään pitkäaikaisasunnottomien määrää noin tuhannella henkilöllä kahdeksassa vuodessa.

Riittämättömän uudistuotannon korvikkeeksi asunnottomille yritetään löytää asuntoja normaalista vuokra-asuntokannasta, myös yksityisiltä markkinoilta. Liikkeelle lähdetään nuorista. Heille on jo kehitteillä valtion ja kuntien yhteinen vuokranvälityspalvelu, jossa nuorille etsitään asuntoja ja madalletaan kynnystä muun muassa vuokrien tasaamisella. Fredrikssonin mukaan hanke on herättänyt kiinnostusta myös muutaman asunnon omistavien yksityissijoittajien keskuudessa.

Asunnottomuuden torjunta on inhimillistä, mutta myös taloudellisesti kannattavaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomi on onnistunut helpottamaan ikävintä asumisongelmaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat