Nyt tapahtui pelätty muutos: Ara-vuokralaisten tuloja ryhdytään tarkistamaan asumisaikana

Uuden hallituksen yllätyslinjaus on, että Ara-vuokra-asukkaiden tuloja ryhdytään tarkistamaan uusissa vuokasuhteissa myös asumisaikana.

Uuden hallituksen yllätyslinjaus on, että Ara-vuokra-asukkaiden tuloja ryhdytään tarkistamaan uusissa vuokasuhteissa myös asumisaikana.

Hallitusohjelman asuntopolitiikkaa koskevan liitepaperin mukaan Ara-vuokra-asuntojen asukasvalintoihin tulee tulorajat. Perusteluna on paremman kohtaannon saavuttaminen.

Asukkaan tulot tarkistetaan Ara-asuntoon muuton ja asunnon vaihdon yhteydessä sekä uusissa sopimuksissa 5 vuoden välein. Siirtymäaika asunnosta on kaksi vuotta.

Ara-asuntojen asukasvalinnasta voidaan poiketa tapauksissa, joissa julkinen tuki ei johda epäterveeseen asukaskilpailuun yksityisten vuokra-asuntomarkkinoiden kanssa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “Nyt tapahtui pelätty muutos: Ara-vuokralaisten tuloja ryhdytään tarkistamaan asumisaikana”

 1. tämähän on oikein. eikö monet vaurastu elämän varrella. jos on saanut asunnon, kun on ollut pienituloinen, ei se tarkoita, että jos rahaa kertyy, voisi hautaan siinä asua. siihen pääsee sitten köyhempi tilalle.

 2. Oikein kyllä, mutta tarkistus ainoastaan vasta viiden vuoden välein ja siihen vielä irtisanomisajat päälle. Eipä muuta juurikaan tilannetta, välistävetäjiä tulee näissä asunnoissa edelleen riittämään.

 3. Tämä uusi säännöshän varmistaa lopullisesti sen, että esim SATO ja VVO eivät rakennuta valtion tukemaa tuotantoa senkään vertaa kuin tähän mennessä. Ja perivät kovan rahan asunnoistaan pääkaupunkiseudulla huikeita 25-30 €/asm2/kk vuokria.

 4. 5-vuotta on sopiva väli, joukossa asuu parempituloisiakin varsin pitkään. Esim. Opiskelijan kannatta perustaa perhe juuri ennen valmistumista ja toinen vanhemmista jää kotiin, tällöin tulorajat sattui kohdalleen. Kun on vaurastuttu ja elämä vakiintunut voi harkita asumismuodon muutosta.

  1. Menettely on juuri sellainen, mitä tuotantotukea aikoinaan luotaessa on tarkoitettu. Eletään ja asutaan elämänvaiheen mukaan. Kun palkka nousee, höveli pankinjohtaja huolehtii lopusta.

 5. Helsingin kaupungillahan on tarjolla työsuhdeasuntoja, joita vuokrataan juuri tuolla 5 vuoden määräajalla + mahdollisuudella saada pari lisää, jos ei onnistu asunnon hankinnassa. Tämä järjestely on tehty, että työsuhdeasuntoja olisi käytössä juuri työhön tuleville. Ideana on, että sitten kun on vakiinnuttu, etsitään pysyvä asunto. Oikein tapa oli luopua kokonaan seinien tukemisesta ja tukea vain asukkaita. Se ei estäisi Hekaa ja muita profiloitumasta eri tavalla kuin esim. Sato ja VVO puhumattakaan sitten näistä muista. Silloin olisi karkeasti vain vuokrataloja ja omistustaloja ja asumisoikeustaloja, joita olisi sulavasti sekaisin eri alueilla. Vuokrapuolella saisi olla sitten näitä parketit ja kullatut hanat- asuntoja yksille, muovimatot ja perushanat asuntoja toisille ja jotain siltä väliltä kolmansille. Osalle vuokralaisista tulisi sitten sosiaalisin perustein vuokratukea kohtuullisiin asumismenoihin, joihin nämä kaupunkien vuokra-asuntoyhtiöt ainakin ideologisesti saisivat pyrkiä.

 6. Eli töihin ei kannata mennä, ettei mene asunto. Köyhät ja työttömät kasautuvat samoille alueille. Tätäkö halutaan kannustaa?

 7. Mitä toimittaja Mikko Kortelainen tarkoittaa otsikolla ”Nyt tapahtui pelätty muutos”

 8. Minustakin erinomainen uudistus. Ara-asunnot kilpailevat markkinaehtoisten yksityisten omalla riskillä rahoitettujen vuokra-asuntojen kanssa epäreilulla tavalla. Nyt Ara-asunnot ovat hyvä välivaihe ihmisille joille tulotaso tuo mahdollisuuksia tulevaisuudessa ja Ara-asunnot ovat alun alkaenkin tarkoitettu pienituloisille. Ei kukaan odota että opiskelijakaan koko elämäänsä elää opiskelija-asunnossa. Näin saadaa toivottua kiertoa ja tasa-arvoisuutta asumiseen. Sosiaalista asuntotuotantoa vain niitä tarvitseville – ei yhtään enempää tätä yleishyödyllistä rahan tuhlaamista – siihen meillä ei ole varaa.

 9. Idea osoittaa ideoijan täydellistä typeryyttä, tietämättömyyttä ja taitamattomuutta. Muutaman dollarin tähden pannaan pystyyn kallis valvontakoneisto. Ryhdytään aikaa ja rahaa vievään kyttäämiseen, jonka tuotto ei peitä edes ideoijan typeryyttä saati että tuottaisi yhtään mitään hyötyä.

  Voi pienituloisia vuokralaisia. He ovat aina liian köyhiä (sosiaalinen segregaatio) tai liian hyväosaisia (perusteeton etuus), eivät osaa koskaan olla oikeanlaisia.

  Hyväosaiset eivät halua vuokrataloja naapureikseen ja vuokratalojen lapsia kiusataan koulussa köyhyydestä. He sosiaalistuvat halveksituiksi huono-osaisiksi ja luovuttavat ennen kuin valvontakoneisto ehtii paikalle saati saa muotoiltua sanktiot.

Jätä kommentti