Kokeile kuukausi maksutta

VVO:n markkinaehtoisten vuokra-asuntojen asukkaille käynnistyy yhteiskäyttöautopilotti toukokuun lopussa Helsingissä. Pilotti käynnistyy Sörnäisten, Alppilan ja Merihaan alueilla.

Lumon ja 24Rentin puolen vuoden pilotin tavoite on selvittää tarkemmin, kuinka kiinnostuneita asukkaat ovat ekotehokkaasta autoilusta. Kokeilua varten on luotu konsepti yhteiskäyttöautosta, joka eroaa kimppa- ja vuokra-autosta siten, että se ei ole taloyhtiön tai asukkaiden omistama eikä autovuokraajalta tilattava auto. Yhteiskäyttöauto on kaikkien asukkaiden varattavissa ja käytettävissä taloyhtiön merkitsemältä parkkipaikalta. Autoa huoltaa ja hallinnoi 24Rent.

Yhteiskäyttöautot ovat herättäneet kiinnostusta aikaisemmilla pilottialueilla Tampereen Hervannassa, Espoon Suurpellossa ja Jyväskylässä. VVO-yhtymän vuokrauspäällikkö Mikko Purola uskookin, että yhteiskäyttöautot saadaan jatkossa lähes kaikkien Lumo-kotien asukkaiden käyttöön.

”Yksi yhteiskäyttöauto korvaa noin 8–25 omistusautoa, mikä johtuu omistusautojen matalasta käyttöasteesta ja lisääntyneestä julkisen liikenteen käytöstä. Yhteiskäyttöautopalvelun avulla pysäköintipaikkojen määrää voidaan alentaa kerrostalokohtaisesti 30–40 prosenttia. Lähdimme pilottiin asukkaiden toiveita kuullen”, Purola kertoo.

30 prosentin alennus vuokrahinnoista

Yhteiskäyttöautoa varaava asukas kirjautuu varausjärjestelmään linkin kautta joko kotitietokoneelta tai kannettavalta päätelaitteelta. Järjestelmä tunnistaa hänet rekisteröityneeksi Lumo-asiakkaaksi ja pilottiin kuuluvien autojen asukasedut aktivoituvat. Varaus tehdään sähköisesti ja varaustietoja hallinnoi 24Rent. Auton ovet avataan omalla puhelimella.

”Yhteiskäyttöauton pilotissa on asukkaille ilmainen kanta-asiakkuus ja vain auton käyttö maksaa. Käytön etuus pilottiin kuuluville asukkaille on noin 30 prosenttia alle autojen normaalin vuokrahintatason. Asukkaat saavat yhteistyön myötä auton pihaan ja jatkuvia asukasetuja sen käytöstä.”

Asukas voi ottaa auton käyttöönsä ympäri vuorokauden. 24Rent vastaa auton operoinnista ja vastaanottaa varaukset. Asukas vain varaa auton ja palauttaa sen ajon jälkeen taloyhtiön parkkipaikalle.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “VVO:n asukkaat kokeilevat uudenlaista autopalvelua”

  1. Osaan melkein jo ennustaa miten tuossa käy. Vuoden parin jälkeen todetaan, että tuollainen autoilumalli ei sovellu muualle kuin pääkaupunkiseudulle eikä sinnekään joka paikkaan. Lisäksi auton todetaan olevan vain yksien ja samojen ihmisten hallinnassa ja kun kaikki siitä maksavat vuokrissaan, astuu kuvaan mukaan perisuomalainen kateus. Jotkut eivät pääse koskaan käyttämään noita autoja vaikka haluaisivatkin. (tämän vuoksi autojen määrää yritetään ensin lisätä) Palautetta autojen käytöstä kysellään tietysti vain niiltä, jotka pääsevät niitä käyttämään (ja palaute on aluksi ylistävää). Lopuksi autojen huolto tuottaa ongelmia. Toivottavasti olen väärässä. Ajatushan on ihan sinällään kannatettava.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat