Kokeile kuukausi maksutta

Peruskorjattava Kansalliskirjasto avaa ovensa ensi helmikuussa

Kansalliskirjaston rakennushistoriallisesti arvokkaan kirjastorakennuksen peruskorjaus Unioninkadulla etenee aikataulussa. Peruskorjauksessa parannetaan kirjastotilojen toimivuutta ja esteettömyyttä sekä uusitaan talotekniikkaa.

Helsingin yliopiston entinen kirjasto muuttui lakimuutoksen myötä Kansalliskirjastoksi jo vuonna 2010. Kuva: Arno Chapelle

Korjaustyö koskee varsinaisesti Carl Ludwig Engelin suunnittelemaa, vuonna 1845 käyttöön otettua päärakennusta, mutta myös vuonna 1906 valmistuneessa Rotunda-osassa tehdään toimenpiteitä.

Tarkkasilmäiset ohikulkijat ovat varmasti huomanneet Rotundan julkisivun uuden entistä vaaleamman sävyn. Myös vesikatto ja keskikupolin pinnoitteet on uusittu.

Sisätiloissa konkreettisesti näkyviä muutoksia tulevat olemaan muun muassa lukusalien alkuperäisten oviaukkojen, puulattioiden ja eteistilojen kattomaalausten palauttaminen sekä kalusteiden uusiminen. Kellarikerrokseen rakennetaan syksyn aikana uudet naulakkotilat.

Korjaushanke valmistuu loppusyksystä 2015, minkä jälkeen kokoelmat ja palvelut siirretään uudistuneisiin tiloihin. Kirjasto aukeaa yleisölle 1.2.2016.

Kiinteistö on Helsingin yliopiston rahastojen omistuksessa, ja rakennuttamisesta vastaa Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskus. Kohteen pääsuunnittelija on Pauno Narjus/ LPR-arkkitehdit Oy, ja projektinjohtourakoitsijana toimii NCC Rakennus Oy.

Hankkeen kustannusarvio on 19 miljoonaa euroa (alv 0).

Rakennuslehti valitsi kohteen Vuoden työmaaksi 2014. Katso video .

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Peruskorjattava Kansalliskirjasto avaa ovensa ensi helmikuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat