Kokeile kuukausi maksutta

SRV nappasi Fennovoiman projektinjohtosopimuksen itselleen – paukku kilpailijoille

Fennovoiman kotimainen omistus kohoaa 65,1 prosenttiin. Uusina osakkaina mukaan lähtevät Fortum ja SRV, joiden lisäksi nykyinen osakas Outokumpu kasvattaa omistusosuuttaan. SRV sai 1,8 prosentin omistuksen myötä hankkeen projektinjohtourakan itselleen.

Fennovoiman ydinvoimala-alueella on jo tehty infratöitä, muun muassa teitä.
Kuuntele juttu

Fortum lähtee mukaan hankkeeseen 6,6 prosentin omistusosuudella ja SRV 1,8 prosentin osuudella. Outokumpu puolestaan lisää omistustaan 1,8 prosentilla yhteensä 14,1 prosenttiin.

Uusien rahoitussitoumusten myötä Fennovoiman kotimainen omistus nousee yhteensä 65,1 prosenttiin, mikä täyttää valtioneuvoston ja eduskunnan asettaman kotimaisuusehdon. Yhtiöt tulevat Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF:n osakkaiksi.

SRV:lle projektinjohto

Osana sopimuskokonaisuutta SRV on allekirjoittanut projektinjohtosopimuksen Fennovoiman laitostoimittaja Rusatom Overseasin sekä pääurakoitsija Titan-2:n kanssa.

”Kyseessä on yhtiön historian kannalta erittäin merkittävä sopimuskokonaisuus”, SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala sanoo.

SRV toimii hankkeessa ensisijaisesti projektinjohtajana erityisesti suomalaisten yhteistyökumppaneiden osalta, yhdessä pääurakoitsija Titan-2:n kanssa. Sopimus edellyttää vielä Säteilyturvakeskuksen hyväksyntää.

”Hankkeeseen haluttiin mukaan luotettava suomalainen kumppani, joka tuntee paikallisen lainsäädännön ja määräykset”, Ojala toteaa.

Ydinvoimapaukku kilpailijoille

SRV oli neuvotellut mukaan pääsystä Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen vuodesta 2010 saakka. Silti joillekin kilpailijoille oli iso paukku se, että SRV sai hankkeen projektinjohtamisen itselleen, sanoo Ojala.

Kilpailijoiden nimiä hän ei sano, mutta Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja esimerkiksi on YIT-taustainen Juhani Pitkäkoski ja vuonna 2012 YIT ja Lemminkäinen solmivat yhteistyösopimuksen koskien ydinvoimaloiden rakentamista Suomessa.

Loppumetreillä sopimukseen pääsyä auttoi se, että SRV osaltaan varmisti kohteen suomalaisuusasteen toteutumisen ja sitä kautta rakentamisen lähtemällä mukaan 1,8 prosentilla omistajaksi.

”Omistajaksi lähtö oli rakentamisen kylkiäinen eli osa kokonaispakettia.”

Riskien suhteen Ojalan toteaa, että kyseessä on hyvä sopimus, jonka kanssa voi elää.

Sopimuksen yksityiskohtia hän ei halua kuitenkaan vielä kertoa. Sitäkään ei paljasteta, mikä on suunnitelma omistuksen suhteen sen jälkeen, kun voimala on valmis. Sellainen on kuitenkin tehty.

Urakoiden palastelun suhteenkin Ojala on toistaiseksi vaitonainen,, mutta muistuttaa, että SRV:llä on laaja kotimainen alihankintaverkosto. Tästä asiasta hän lupaa kuitenkin lisätietoa heti kun sen on mahdollista. Titan tuo joka tapauksessa hankkeeseen paljon venäläistä työvoimaa ja osaamista.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “SRV nappasi Fennovoiman projektinjohtosopimuksen itselleen – paukku kilpailijoille”

 1. Onnittelut SRV:lle. Vuorineuvos Ilpo Kokkila osoitti taas taitonsa.

  Samalla kun ydinvoimalan rakentamisen tieltä saatiin raivattua viimeisetkin esteet myös kansojen välinen ystävyys parani. Viime vuonna Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi Ilpo Kokkilalle Ystävyyden kunniamerkin. Se on korkein venäläinen kunniamerkki, joka voidaan myöntää ulkomaalaiselle. Kunniamerkki myönnettiin yhteistyön ja ystävyyden lujittamisesta Venäjän kanssa.

  Vladimir Vysotkskin mukaan ystävyys punnitaan juuri vaikeina aikoina.

  Minua kiinnostaisi tietää, miten projektinjohtaja kilpailutettiin. Kysyttiinkö referenssejä ja osaamista vai vain sitä kuka on valmis maksamaan eniten projektinjohtosopimuksesta? Vai hoidettiinko asia ystävien kesken ilman kilpailutusta? Onko samalla sovittu siitä, miten SRV projektin päätyttyä irtaantuu omistuksestaan sillä kovin kovaa tunkua omistajaksi ei ainakaan nyt ole ollut. Projektin päätyttyä taas ei ole väliä, vaikka ostaja olisi vaikkapa venäläinen yhtiö.

  Sekä SRV:llä, YIT:llä että Lemminkäisellä on ollut vahva kiinnostus hankkeeseen (YIT:llä ja Lemminkäisellä muistaakseni jopa yhteistoimintasopimus tästä ja ”omat” miehet Juha Nurmi ja Jussi Pitkäkoski Fennovoiman johdossa ja hallituksessa) ja samalla myös vahvat intressit Venäjän markkinoilla. Kuten tiedämme julkisuudesta, niin Fortum kytki mukaantulolleen tiukat ehdot sopimukseen pääsemisestä Venäjällä. Ainakaan vielä ei ole kerrottu miten tämä koplaus onnistui. Mitä asioita SRV mahdollisesti koplasi eli saammeko kohta kuulla iloisia uutisia Venäjältä?

 2. Talvella jo pyöri huhu että SRV johto sekä EK oli jo tavannut venäläisiä ydinvoima edustajia, liittyen fennowoima hankkeeseen. Ettei vaan srv johto ja hallituksen jäsenet lisänneet srv osakkeiden ostoa, kun tietää että kohta heidän osake kohoaa melko korkealle tuon fennowoiman julkistuksen myötä. Pistää vaan mietityttää.
  Mitä mahtaa lännessä jenkit mieltää tuon Ilpon tuohuista. Laittaa vielä ilpon ja srv mustalle listalle. tuskin tuolla EK:lla taida olla myöskään puhtaita jauhoja pussissa tuon fennon suhteen.
  Mutta tämähän on vain pelkkää spekulointia… Vai onko ?
  Eiköhän anneta median vähän tonkia asioita… Kyllä suomalaisia viedään kun pässiä narussa.

  Erikoista tuossa hankeessaa tekee sen että srv tulee olemaan projektijohton vetäjä. Taitaa olla kovasti sellaiset aliurakoitsijat töissä tuolla fenno hankkeessa mukana, joiden yhtiö omistukset ei kestä päivän valoa. Kyllä raha vaihtaa omistusta ja nopeasti. Saapahan venäläiset pestyä rahansa tuon hankkeen myötä.
  Olikos tuo hanke muuten dollareissa, euroissa vai ruplissa venäläisten puolelta ?

 3. Aikamoista koplaamista ja vatulointia koko hanke. Kepulaissavolainen ministeri on laittanut parastaan. Vastuu on kuulijalla ja tulevaisuus näyttää kúka keräsi potin ja nauraa viimeisen naurun. Se taho tuskin on taaskaan kansalainen joka maksaa koko lystin, kohoavina siirtomaksuina, sähkönhintana ja muina veroina. Sen rakenteilla olevan ydinvispilän hinnalla olisi jo varmaankin ostettu 10 vuoden sähköt ruotsista, norjasta ja venäjältä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat