Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan hämärämiesten toimintaedellytykset paranevat

Harmaan talouden asiantuntija, verotusneuvos Markku Hirvonen hämmästelee Juha Sipilän hallituksen toimia, joilla vesitetään harmaan talouden torjuntaa.

Markku Hirvonen

Useat hallituksen toimet edesauttavat Hirvosen mukaan harmaan talouden pelureiden toimintaa.

Osakkeiden hallintarekistereiden salliminen aiheuttaisi sen, että hallintarekisterissä olevista osakeomistuksista näkysi omistajien sijaan vain säilyttäjän, esimerkiksi pankin nimi. Nyt ajankohtainen lakimuutos juontaa juurensa Hirvosen mukaan jo vuosien taakse.

Veronkiertäjien armahduslain valmistelun puolestaan käynnisti jo viime hallitus.

Merkittävä muutos on, että nykyinen hallitus ei jatka tämän vuoden lopussa päättyvää harmaan talouden torjuntaohjelmaa. Suomessa on ollut yhtäjaksoisesti vuodesta 1996 lähtien harmaan talouden torjuntaohjelmia. Rakennusalan kannalta ohjelmat ovat osaltaan aikaansaaneet muun muassa käännetyn arvonlisäveron, työmaiden veronumerot, tilaajavastuulain ja veronumerot.

”20 vuoden perinne katkaistaan”, Hirvonen sanoo.

Harmaan talouden torjunnan resurssien leikkaus siirtää aikaa myöten noin 90 talousrikostutkijaa harmaan talouden kimpusta muihin tehtäviin. Tutkijat ovat tienanneet yhteiskunnalle huomattavasti palkkakustannuksiaan enemmän.

Hallituksen toimia ei voi perustella edes säästöillä, sillä lyhyellä tähtäimelläkään säästöjä ei kerry kuin poliisien määrärahojen leikkauksista. Pitemmällä aikavälillä harmaan talouden torjunta on valtiolle kannattavaa toimintaa.

”Harmaan talouden torjunnan heikentäminen on sikäli outoa, että samaan aikaan hallitus yrittää parantaa yritysten toiminta- ja kilpailuedellytyksiä”, Hirvonen sanoo.

Yksi hallituksen toimia selittävä tekijä on Hirvosen mukaan se, etteivät ministerit aina edes tunne niitä asioita, joista ovat päättämässä. Tämä on näkynyt hänen mukaansa hallintarekisteriä koskevista lausunnoista.

”Rakennusalan harmaan talouden valvonta heikkenee entisestään”, Hirvonen arvioi hallituksen toimien vaikutusta rakennusalan kannalta.

Hallintarekisterillä tai veronkiertäjien armahduksella ei Hirvosen mukaan ole rakennusalan kannalta oleellista merkitystä.

Rakennusala on yrittänyt oma-aloitteisesti torjua harmaata taloutta. Tilaaja-vastuulain muuttamisessa oli mielenkiintoista se, että rakentajat yrittivät estää lain vesittämisen. Eduskunta parsikin lakimuutoksen pahimman porsaanreiän, kun rakennusalalla tilaajien on edelleen valvottava, että ulkomaisten työntekijöiden tapaturma- ja eläkevakuutukset ovat kunnossa.

Verovelkarekisterin toteutus sen sijaan jäi puutteelliseksi, sillä sopimuskumppanille saallitaan verovelkaa aina 10 000 euroon saakka.

Lue blogi jo vuoden takaa siitä, miksi miksi rakennusalan hämärämiehiä ei haluta laittaa kuriin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Rakennusalan hämärämiesten toimintaedellytykset paranevat”

  1. Eläkkeellä oleva Markku Hirvonen voisi jo lopettaa höperehtimisen kun, ei näy edes tietävän hallituksen toimia. Sama levy on pyörinyt hänellä vuosikausia ja villoja on meteliin nähden kertynyt vaatimattomasti.

    1. Voitko täsmentää missä kohtaa Hirvonen on väärässä?

  2. Hallintarekisteri liittyy paitsi veronkiertoon, ilmeisesti myös etenevään TTIP -sopimukseen, jossa kansainväliset yritykset saisivat hyvin laajan mandaatin ohi parlamentaarisen päätöksenteon. Paitsi veronkierron vuoksi, yritykset haluavat häveliäisyyssyistä häivyttää sen kuka ostaa yrityksemme, inframme, maamme, vetemme ja mineraalivaramme. Myöskään hallitus ei halua sen näkyvän ulospäin. Hetken lämmittää kun housuun kusee. Jossain vaiheessa ylisuurta virkamieskuntaa on pakko karsia.

    Tässä on törkeä ero verrattuna siihen miten yrittäjiä kohdeltiin 90-luvun lamassa. Arsenal myi ulkomaiselle bulvaanille yrittäjien velkakirjat 5 %:lla niiden arvosta. Miksei yrittäjille annettu mahdollisuutta ostaa itsensä vapaaksi esim. 10…25 %:lla. Miksi asiakirjat on julistettu salaisiksi 100 vuodeksi? Asiaa hoiti mm. Björn Wahlroos. Mistä hän sai miljoonansa? Muuttiko hän Ruotsin sen vuoksi että pelkäsi jotakin paljastuvan lähiaikoina?

    Suomi on hyvin korruptoitunut maa. Tarvitsemme täyden remontin poilitisoituneeseen oikeusjärjestelmään ja myös perustuslaillisen tuomioistuimen. Nyt korkeimman hallinnon toimien laillisuutta ei käytännössä valvo kukaan. Mitä olemme tehneet ansaitaksemme jatkuvasti huonon hallinnon? Miten asian voi muuttaa? Onko Sveitsin malli ratkaisu, suorat kansanäänestykset.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat